Justícia

.

Les peces s'instal·laran aquest dijous, 8 d'octubre, a les 18 h a ambdós municipis

El Memorial Democràtic instal·la set peces stolpersteine a Esparreguera i una a Santa Perpètua de la Mogoda

La llamborda col·locada a Santa Perpètua és en homenatge a Projecte Forns, regidor durant la Guerra Civil a Parets del Vallès

query_builder   7 octubre 2020 13:57

event_note Nota de premsa

Les peces s'instal·laran aquest dijous, 8 d'octubre, a les 18 h a ambdós municipis

El Memorial Democràtic instal·la set peces stolpersteine a Esparreguera i una a Santa Perpètua de la Mogoda

La llamborda col·locada a Santa Perpètua és en homenatge a Projecte Forns, regidor durant la Guerra Civil a Parets del Vallès

.

El Memorial Democràtic instal·larà vuit noves peces stolpersteine aquest dijous a Esparreguera (Baix Llobregat) i Santa Perpètua de la Mogoda (Vallès Occidental). Les stolpersteine són peces artístiques urbanes en record de persones que van ser víctimes del nacionalsocialisme que es col·loquen a la vorera davant la darrera residència que va tenir la persona en llibertat.

Stolpersteine a Esparreguera

La primera peça, durant la col·locació de la qual tindrà lloc l’acte institucional organitzat per l’Ajuntament d’Esparreguera, es col·locarà aquest dijous, 8 d’octubre, a les 18 h a la plaça de Santa Eulàlia, en record del deportat Luis Gorgui. Posteriorment es col·locaran la resta de llambordes.

Hi participaran Eduard Rivas, alcalde d’Esparreguera; Jordi Font, director del Memorial Democràtic; Mariona Masferrer, regidora de memòria democràtica; Juan Jurado, regidor de cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Pol Valldeperas, regidor de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), i familiars de deportats.

Deportats en record dels quals es col·loquen les llambordes stolpersteine a Esparreguera

Nom

Data de naixement

Data de deportació

Camp(s)

Data de defunció o alliberament

Lloc on es col·locaran

Luis Gorgui

1919

1940

Mauthausen

Alliberat

Pl. de Santa Eulàlia,  s/n

              

Salvador Bartolomé

 

1919

1941

 

 

Mauthausen/

Steyr

 

 

 

19/1/1943

 

C. Continuas, s/n

 

José Bartolomé

 

1914

1941

Mauthausen

Alliberat

C. Continuas, s/n

Manel Bosch

1905

1940

Mauthausen/Gusen

2/8/1941

 

 

C. Montserrat, 27

 

Lluís Iglesias

1913

1941

Mauthausen/Gusen

21/11/1941

 

C. Montserrat, 90

 

Manuel Julià

1906

1941

Mauthausen/Gusen

14/11/1941

 

C. de les Hortes, 27

 

Pere Monné

1910

1940

Mauthausen/Gusen

5/1/1942

 

C. Montserrat, 6

 

 

Stolpersteine a Santa Perpètua de la Mogoda

El mateix dia, també a les 18 h, el Memorial Democràtic instal·larà una llamborda stolpersteine davant el monument en record de les víctimes de Mauthausen del municipi (Passeig de la Florida / Camí de la Granja, s/n) en record del deportat Projecte Forns. Nascut l’any 1907 a Santa Perpètua, Forns va ser deportat a Mauthausen l’any 1941. Morí el 7 de novembre d’aquell mateix any, assassinat a Gusen.

Regidor a Parets del Vallès

Projecte Forns va néixer a la granja Soldevila de Santa Perpètua de Mogoda. Posteriorment anà a Parets del Vallès on treballà en dues fàbriques. Va ser regidor de l’ajuntament de Parets del Vallès durant la Guerra Civil.

A l’acte hi participaran, a més dels familiars dels deportat, Marçal Solà, regidor de Cultura; Oriol Dueñas, cap de l’Àrea de Continguts i Projectes del Memorial Democràtic; Joan Calvo, membre de l’Amical de Mauthausen, i l’alcaldessa del municipi, Isabel Garcia, que clourà l’acte. 

Altres municipis on es col·locaran llambordes stolpersteine són:

Municipi i comarca

Nombre de peces

Data de col·locació

Figueres (Alt Empordà)

11

10 d’octubre

Vallbona d’Anoia
(Anoia)

1

15 d’octubre

Súria (Bages)

14

17 d’octubre

Sant Cugat del Vallès

(Vallès Occidental)

6

14 d’octubre, es fa la presentació de les llambordes al Monestir de Sant Cugat

Ripollet (Vallès Occidental)

4

7 de novembre

Montornès del Vallès (Vallès Oriental)

3

Sense data

Vilanova i la Geltrú

17

Ajornat a gener 2021


Amb les peces que s’instal·laran dijous hi haurà 230 llambordes stolpersteine arreu del territori català.

Actualment, n’hi ha a Albatàrrec (1), Cardona (3), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Mataró (15), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Puig-reig (4), Rubí (11), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sanaüja (1), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Vallfogona de Riucorb (1), Vilafranca del Penedès (9),  Pontils (1), Santa Coloma de Queralt (3) i Sabadell (61).

El Memorial Democràtic ha coordinat la instal·lació de totes les llambordes, a excepció de les set peces de Gironella, i cinc de les sis col·locades a Navàs. En aquests dos casos, la instal·lació ha estat a iniciativa dels mateixos ajuntaments.

75.000 stolpersteine arreu del món

Gunter Demnig va crear i instal·lar la primera stolpersteine l’any 1996.  Des de llavors, ha col·locat més de 75.000 llambordes en una vintena de països, com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot l’Argentina. Stolpersteine és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. Són blocs de ciment, d’aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima.

Cens de deportats

Les dades sobre els deportats mataronins es poden trobar al cens “Deportats catalans i espanyols als camps de concentració nazis” (banc.memoria.gencat.cat). Es tracta de la base de dades de deportats més completa de l’Estat, amb un total de 9.161 persones deportades registrades, de les quals n’hi ha a l’entorn de 2.000 de catalanes. Aquest cens és el resultat d’un projecte de recerca liderat pel Memorial Democràtic amb la col·laboració de l’Amical de Mauthausen i la Universitat Pompeu Fabra.

El Memorial Democràtic

El Memorial Democràtic és una institució pública adscrita al Departament de Justícia que té per missió la recuperació, la commemoració i el foment de la memòria democràtica a Catalunya del període 1931-1980. L’entitat rememora la lluita antifranquista i la transició a la democràcia fins a les primeres eleccions al Parlament de Catalunya.

2  

Imatges

Stolpersteine1

Stolpersteine1 3331

Stolpersteine2

Stolpersteine2 3454