Incasòl

Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).

L'INCASÒL inicia la urbanització de la plaça del Ramal de Llers

query_builder   7 octubre 2020 14:59

event_note Nota de premsa

L'INCASÒL inicia la urbanització de la plaça del Ramal de Llers

  • L’actuació suposa una inversió de prop de 260.000 euros i s’emmarca dins l’àrea d’influència del jaciment arqueològic de la Força
Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).
Plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà).

L’Institut Català del Sòl, INCASÒL, ha iniciat les obres d’urbanització de la plaça del Ramal de Llers (Alt Empordà). Els promotors de la intervenció són el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’Ajuntament de Llers i l’INCASÒL, dins del protocol 2009-2011 de l’1% cultural.

L’actuació compta amb un pressupost de 258.000 euros (IVA inclòs), 108.000 euros dels quals seran finançats per part dels fons provinents de l'1% cultural de la Generalitat de Catalunya i 150.000 euros per part de l’Ajuntament de Llers. La direcció facultativa de l’obra l’assumeixen els arquitectes Marc Manzano Saló i Xavier Mora Panosa i ha estat adjudicada a l’empresa Rubau Tarrés, SAU.

L’àmbit d’actuació comprèn part de l’àrea circumscrita al jaciment arqueològic del Recinte emmurallat de la Força de Llers. Concretament s’emmarca a la plaça del Ramal, situada al sud-est del nucli històric del municipi i delimitada per la carretera de Terrades i els carrers del Ramal, Sant Quirze i de la Força, on destaca el Centre Recreatiu Llersenc en la seva façana nord.

L’actuació proposa la urbanització d’aquest espai públic amb la projecció d’una única plataforma que suavitza lleugerament la pendent de l’àrea afectada, beneficiant la seva funcionalitat i la celebració de petits esdeveniments. A més, es prioritzarà l’ús de la plaça per als vianants amb la restricció de l’accés rodat, emfatitzant així també l’accés al nucli medieval i al castell.

Els treballs que ja han començat consisteixen en l’arrencada i l’enderroc de paviments i mobiliari existent, replanteig general de nivells, i la renovació de les instal·lacions i serveis existents (sanejament, aigua, electricitat, telefonia, previsió de gas, enllumenat públic i reg). Així mateix també es preveu la creació d’un nou graonat, amb una nova pavimentació en quadrícula, combinant diferents paviments de formigó i de lloses de pedra granítica, i la reparació dels murs existents.

El municipi de Llers domina la plana empordanesa, per la posició privilegiada que té dalt d’un turó. Ocupa un punt estratègic en la geografia gironina, fet que ha marcat la seva història. La toponímia respon a la fundació del poble per una colònia de sards durant els segles V o VI aC. El 1912 es va constatar l’antiguitat de l’assentament quan es va descobrir un cementiri prehistòric a poca distància del poble. Durant la Guerra Civil, es va produir una catastròfica destrucció del poble, sent un dels més damnificats de la província. Això va comportar la construcció d’uns 600 habitatges a uns 500 metres de les ruïnes, que avui és anomenat Poble Nou.

1  

Imatges

IMATGE

IMATGE 3258

1  

Fitxers adjunts

NOTA DE PREMSA

NOTA DE PREMSA
PDF | 202