Direcció General de Comunicació

Aragonès

Vicepresident Aragonès: "Catalunya està a punt per poder optar al màxim als recursos procedents del Fons de reactivació europeu"

query_builder   7 octubre 2020 16:08

event_note Nota de premsa

Vicepresident Aragonès: "Catalunya està a punt per poder optar al màxim als recursos procedents del Fons de reactivació europeu"

  • El Govern ha enviat a la Comissió Europea el Pla de reactivació econòmica i de protecció social aprovat al juliol
  • Anuncia una nova ampliació del pressupost de 220 milions d’euros per reforçar la despesa en els àmbits de salut i les universitats
  • Demana al Govern espanyol que els recursos procedents del Fons Covid del 2020 arribin via transferències directes i no en forma de préstecs
Aragonès

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, ha donat a conèixer avui que l’executiu català ha fet arribar per carta a la Comissió Europea el Pla de reactivació econòmica i de protecció social aprovat el passat mes de juliol, un document que recull fins a 20 grans projectes per donar una resposta efectiva i transversal a la crisi derivada de la Covid-19 a Catalunya, i que fixa l’estratègia de reconstrucció del país per als propers anys.

 

Durant la sessió de control al Govern al Parlament, que ha tingut lloc avui al Parlament, Aragonès ha explicat que el Govern ha enviat el Pla “per compartir-lo amb les institucions europees”, perquè segons ha afirmat, “Catalunya té propostes, té projecte i està apunt per poder optar al màxim d’aquests Fons europeus de reactivació”. En aquest sentit, Aragonès ha demanat “la col·laboració i el suport” de tots els grups parlamentaris i “que no es dediquin només a fer electoralisme de curta volada”. Així mateix, ha instat al Govern espanyol a posar en marxa “la màxima transparència” sobre el procediment a seguir per poder accedir a aquests recursos procedents d‘Europa: “De moment hem vist fotos, però no hi ha concreció. D’aquests fons es dibuixarà la Catalunya del futur”, ha assegurat.

 

En resposta a una pregunta parlamentària del grup Catalunya en Comú Podem sobre les prioritats de l’executiu català per fer front a la crisi sanitària, Aragonès ha anunciat que la setmana vinent el Govern aprovarà una nova ampliació del pressupost per valor de 220 M€, que es destinaran a reforçar la despesa en els àmbits de salut (200 M€) i universitats (20 M€). “Ja hem fet dues ampliacions de pressupost, 1.230 M€ el juliol passat i aquesta de 220 M€, que juntament amb les reprogramacions que han fet els departaments per valor de 600 M€ ens donen les eines necessàries per afrontar els propers mesos amb unes finances preparades”, ha remarcat. També ha recordat que el pressupost del departament de Cultura s’ha ampliat en 6 M€.

 

Pel que fa als ingressos per a l’any 2021, Aragonès ha explicat que “Hisenda ens ha comunicat que substitueixen el Fons Covid del 2020 per dèficit”. Aragonès ha afirmat que aquesta mesura “ens permet garantir el nivell de despesa, però demanen que aquests recursos no vinguin en forma de préstec que haurem de tornar en el futur”, sinó que arribin via transferències directes, igual que l’any 2020.

 

 

“Catalunya no té president”

 

En la que ha estat la primera sessió de control després de la inhabilitació del president Torra, el vicepresident Aragonès també ha reiterat avui que “Catalunya no té president”, ja que aquest “ha estat inhabilitat per posar una pancarta defensant el que molts compartim, que aquest país no ha de tenir gent a la presó o a exili per haver posat les urnes”. Tanmateix, ha assegurat que el Govern “continuarà treballant i exercint les seves competències fins allà on ens permetin les lleis del Parlament”. En aquest sentit, ha recordat que des de la inhabilitació del president Torra “el Comitè executiu de seguiment de crisi contra la covid ja s’ha reunit quatre cops, i hem aprovat noves mesures proactives per avançar-nos a l’augment de contagis”.

 

“Els catalans i les catalanes no tenim Rei”

 

“Els catalans i les catalanes no tenim Rei”. Aquesta és la resposta que ha donat el  vicepresident en una altre de les preguntes sobre la repressió que viu Catalunya, i ha convidat la Corona a “reflexionar” sobre el fet que les tres principals institucions de Catalunya: Generalitat, Parlament i Ajuntament de Barcelona, “declinin” participar en una foto perquè “no volem veure’ns associats amb un cap de l’Estat que s’ha alineat amb la dreta judicial i que ha fet seu el discurs del ‘A por ellos!’ que cridaven els que ens van atonyinar l’1 d’octubre”. Per a Aragonès, el 3 d’octubre del 2017, Felip de Borbó “va trencar la neutralitat i va consumar el divorci amb la ciutadania de Catalunya”, ha conclòs.

1  

Imatges

El vicepresident Aragonès en la seva intervenció al Parlament (Foto: Rubén Moreno)

El vicepresident Aragonès en la seva intervenció al Parlament (Foto: Rubén Moreno) 97