Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Fotografia del tractament

Agricultura torna a aplicar tractaments aeris per al control de la processionària del pi

query_builder   9 octubre 2020 09:55

event_note Nota de premsa

Agricultura torna a aplicar tractaments aeris per al control de la processionària del pi

Tractaments aeris de control de la processionària

 S’’actuarà sobre 15.000 hectàrees en 23 municipis de 8 comarques

 S’han reduït els tractaments perquè s’ha constatat una disminució de la superfície afectada greument per la processionària gràcies a la persistència d’aplicar tractaments aeris de control durant els últims anys

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) té en marxa la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total, es tractarà una superfície de 15.000 ha de 8 comarques i 23 municipis. En aquesta campanya, es tractaran menys hectàrees que l’any passat, ja que n’hi ha menys amb afectació greu.

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que s’aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb els estudis d’avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, la qual cosa en demostra l’efectivitat. Enguany, el nivell d’afectació és inferior a causa de raons meteorològiques, però sobretot a l’esforç en mantenir els nivells de tractaments aeris de control dels darrers anys.

El percentatge de les pinedes amb algun grau d’afectació per aquest insecte defoliador a Catalunya es manté al voltant del 20%. El que continua disminuint són les afectacions més greus, i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, oci i paisatge (que ja són inferiors a 20.000 hectàrees). L’any 2016, les afectacions greus eren de quasi 60.000 hectàrees; aquest any 2020, són de 13.300.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton, i  l’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals (turisme rural, ramaderia, sector forestal...), origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i als animals.

El producte que s’utilitza és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Imatges

Tractaments aeris de control de la processionària

Tractaments aeris de control de la processionària 72

Detall de les erugues de la processionària del pi

Detall de les erugues de la processionària del pi 308

Bosc amb presència de processionària

Bosc amb presència de processionària 401

1  

Fitxers adjunts

Llistat de municipis

Llistat de municipis
XLSX | 11