La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha expressat el desig d’una Catalunya capdavantera en recerca, en l’acte d’entrega dels Premis Nacionals de Recerca 2019. “Hem d’anar tots junts en la mateixa direcció: treballar plegats per consolidar Catalunya com un dels hubs científics del sud d’Europa”, ha assegurat la consellera, que ha afegit que “volem ser un país que camina cap a l’excel·lència, l’avantguarda i que aposta fermament per la recerca i la innovació”, eina “imprescindible” per garantir el progrés de la societat.
Budó ha lamentat el fet de presidir l’acte en comptes del president Torra, “inhabilitat per una sentència que suposa un atac directe als drets i les llibertats del nostre país”, una denúncia que també ha fet el conseller Tremosa. En el seu discurs de cloenda, la consellera de la Presidència ha destacat dos dels objectius compartits pel Govern i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació: la divulgació científica entre els joves i les dones. “Des del Govern volem contribuir a formar científics des d’un pensament crític i amb capacitat d’adaptar-se a un món de canvi constant”, ha expressat, fent referència al programa STEMCat adreçat a joves, i també ha posat sobre la taula la necessitat de donar visibilitat a les dones en la ciència. “Necessitem més dones fent ciència, formant part dels departaments d’innovació a les empreses o dirigint centres de recerca i càtedres universitàries”, ha conclòs.
El conseller d’Empresa i Coneixement, i president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), Ramon Tremosa, ha fet un “agraïment molt profund” a tots els premiats i ha afirmat que “el futur és complex i difícil però l’esperança que tenim descansa, en bona part, en la ciència i avui fem un acte per premiar-la i reconèixer el seu paper en la societat”.
Tremosa també ha subratllat que “en els temps insòlits” que vivim, és el moment de complir els acords que es recullen al Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) per incrementar la dotació pressupostària destinada a recerca, desenvolupament i innovació. “L’R+D+I necessita més finançament per poder continuar generant excel·lència”, ha dit Tremosa, que ha recordat algunes de les dades de posicionament internacional del sistema català de recerca, com ara la captació de 1.270 milions d’euros en 2.205 projectes del programa europeu Horitzó 2020 (H2020) o el posicionament de Barcelona com a vuitena ciutat europea en producció científica.