Debat sobre el Pacte Verd Europeu amb el vicepresident Frans Timmermans
En el debat sobre el Pacte Verd Europeu amb el vicepresident de la Comissió Europea, Frans Timmermans, Solé ha subratllat la bona pràctica del Govern de la Generalitat per incorporar els Objectius de Desenvolupament Sostenible al pressupost del 2020 i al Pla de recuperació econòmica i protecció social. El conseller també ha mostrat el compromís de Catalunya amb el Pacte Verd amb altres exemples com la llei de canvi climàtic de Catalunya, l’estratègia del patrimoni natural i la biodiversitat, l’estratègia marítima o la llei contra el malbaratament alimentari. “Només serem capaços de deixar un futur millor si podem apropar a la ciutadania el Pacte Verd Europeu”, ha conclòs Solé.
Debat sobre resiliència i recuperació amb el comissari Paolo Gentiloni
En el debat sobre resiliència i recuperació, el conseller ha recordat al comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, que “els governs regionals han actuat en primera línia durant la crisi del coronavirus i tenen una llarga experiència gestionant fons europeus”.
Solé ha explicat que el Pla de recuperació econòmica i protecció social elaborat pel Govern català incorpora les prioritats establertes per la Comissió Europea i ha reclamat que “el gran volum del fons de recuperació i resiliència requereix un paper important de les regions europees i per això hi hem de ser en el disseny, en la implementació i en la supervisió”.
“La urgència del moment excepcional que vivim requereix que posem el mecanisme de recuperació i resiliència a disposició de la ciutadania al més aviat possible”, ha alertat el conseller.
Debat sobre la contribució humanitària al camp de Mòria
La secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda, ha intervingut al debat Solidaritat amb els refugiats de Mòria. Contribució Humanitària de les autoritats regionals i locals, en el que ha denunciat la situació que viuen les persones refugiades del camp de Mòria, a Lesbos. “Com podem permetre l’existència d’un camp amb condicions similars a les que van haver de suportar els exiliats republicans a finals dels anys 30 del segle passat?”, ha preguntat.
Nebreda ha explicat que “després que el foc destruís la major part del camp de Mòria, el Govern de la Generalitat va informar a la Comissió Europea i al Govern espanyol que estava disposat a ajudar a reubicar fins a 100 persones, a més de 20 menors no acompanyats”. La secretària lamenta que, a hores d’ara, encara “no hem rebut resposta”.
“Tenim pressa per unir forces amb les regions europees que comparteixen la nostra creença que és hora d'acabar amb la vergonya més gran de l’Europa d'avui; és la nostra obligació moral pressionar els nostres governs nacionals perquè prenguin mesures ara”, ha assenyalat Nebreda.
En el seu torn de paraula, la secretària ha insistit que “els governs regionals i locals hem de treballar junts, entre nosaltres, amb les institucionals nacionals i internacionals i, si és necessari, eliminar els obstacles que ens impedeixen fer més”.
“Europa no pot oblidar els seus orígens. Hem conegut aquest patiment en un passat no tan llunyà, que ens va dur a un projecte per construir un futur millor. Però quin futur pot haver-hi si el projecte europeu renuncia als seus valors i perd la seva ànima?”, s’ha demanat en veu alta Nebreda.
Debat sobre afers socials amb el comissari Nicolas Schmit
La secretària Elisabet Nebreda ha participat també al debat del plenari del Comitè de les Regions sobre afers socials, presidit pel comissari Nicolas Schmit. Nebreda, en el que ha alertat que “la gent està sent desallotjada de casa seva, està perdent la feina i la desigualtat està creixent més ràpidament. És la pitjor crisi social, econòmica i sanitària que ha viscut la Unió Europea”.
Per això, la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea avisa: “Hem d'actuar urgentment. Ara mateix. És fonamental que la inversió en les persones i la lluita contra les desigualtats derivades de la crisi s’incorporin a les prioritats del fons de resiliència i recuperació”.
La secretària Nebreda creu que és una bona notícia que el Consell Europeu vulgui coordinar els salaris mínims per reforçar l’Europa social, però recorda que “això no es pot fer sense la participació dels governs regionals que tenen competències en matèria social i que ja han adoptat iniciatives en aquest aspecte”.