Territori

Imatge de la intervenció

Calvet: "Les regions estan al capdavant de la batalla de la sostenibilitat"

query_builder   20 octubre 2020 18:38

event_note Nota de premsa

Calvet: "Les regions estan al capdavant de la batalla de la sostenibilitat"

  • El conseller de TES participa com a ponent principal en un acte en el marc de la Setmana Europea de les Regions, organitzada per Ciutats i Governs Locals Units (UCLG)

 

  • “Les regions s’han de veure com a conductores actives del progrés, la innovació i el desenvolupament, i han de reclamar aquest paper en l’escena internacional”, defensa Calvet

 

  • El secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, sosté que les agendes urbanes “han de ser una oportunitat per planificar un entorn urbà resilient i descarbonitzat” en un món post COVID-19
Imatge intervenció conseller

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha defensat avui el paper dels governs regionals en l’escena internacional a l’hora de dur a la pràctica l’Agenda 2030, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i les agendes urbanes. Calvet ha participat com a ponent principal en l’acte Regions desenvolupant l’Agenda Urbana en el món post COVID-19: construint una recuperació verda, en el marc de la Setmana Europea de les Regions. L’esdeveniment paral·lel ha estat organitzat pel Fòrum de les Regions de UCLG, presidit pel Consorci de Governs Provincials Autònoms d’Equador (CONGOPE), amb la col·laboració del Govern català. 

 

Així, Calvet ha assegurat que “les regions estan al capdavant de la batalla de la sostenibilitat”, tenint en compte que els governs regionals són responsables del 59,3% de la inversió pública a la zona de la OCDE, i del 40% a tot el món. “Tot i aquesta evidència, encara tenim un llarg camí per endavant cap al reconeixement de la capacitat de les regions per desenvolupar i aplicar agendes urbanes sostenibles”, ha comentat el conseller.

 

“La irrupció d’agendes globals”, com ara l’Agenda 2030 o les Agendes Urbanes, “s’ha de concebre com una oportunitat per repensar l’arquitectura de la governança i, per extensió, per millorar el paper de les regions a l’hora de construir un món millor”, ha expressat Calvet. Ha recordat el “perfil únic de les regions”, amb competències per “integrar agendes de desenvolupament sostenible en la seva planificació, legislació i pressupost”, el que les converteix en “les grans aliades de les ciutats per assolir els grans reptes urbans del futur”.

 

“Les regions s’han de veure com a conductores actives del progrés, la innovació i el desenvolupament, i han de reclamar aquest paper en l’escena internacional”, ha exposat Calvet davant dels representants governamentals participants en l’esdeveniment.

 

El conseller també s’ha referit a la implicació dels governs regionals en la lluita contra el canvi climàtic. “Les regions lideraran la transició energètica, garantiran la seguretat alimentària, l’abastiment d’aigua i lluitaran contra la pèrdua de biodiversitat”, ha enumerat.

Calvet ha defensat la necessitat d’elaborar una nova narrativa a l’entorn de les regions, que subratlli la dimensió territorial de la sostenibilitat urbana. Per això, el conseller ha proposat el concepte de “territoris avançats”, com un objectiu a assolir, basat en tres pilars: “competitius, perquè poden impulsar canvis profunds en el model econòmic”; “connectats, en la dimensió física i digital”, i “cohesionats, perquè hi ha realitats funcionals més enllà dels límits municipals”.

 

El titular del DTES ha finalitzat la seva intervenció recordant que, “si les ciutats són el nivell de govern més proper al ciutadà, les regions són el més propers als territoris, que són l’escenari de les vides, la feina i els somnis de les persones”.

 

Agendes urbanes, motor de canvi postCOVID

Imatge intervenció secretari

La jornada de debat ha estat clausurada pel secretari de l’Agenda Urbana i Territori, Agustí Serra, que ha resumit les aportacions rebudes, posant de manifest la “dicotomia actual, en què les institucions de la Unió Europea, o les d’àmbit continental, i els estats centrals prenen decisions però els governs regionals i locals construeixen decisions” i, per tant, “són actors estratègics”. Serra ha recollit les opinions dels ponents en el sentit d’obrir “l’estratègia de governança perquè es converteixi en palanca de canvi”.

 

Els ponents participants en l’esdeveniment han posat de manifest, segons Serra, que “les regions tenim un enfocament únic per al desenvolupament urbà sostenible”. “El nostre valor afegit resideix en la integració de perspectives sectorials en un marc territorial, una capacitat transformadora i de mediació única”, ha explicat el secretari.

 

Pel que fa al desenvolupament de les agendes urbanes en el món post COVID-19, Serra ha defensat que “han de ser una oportunitat per planificar un entorn urbà resilient i descarbonitzat”, amb un “enfocament integrat” que “abordi les tres dimensions de la sostenibilitat urbana: social, econòmica i ambiental”. “L’Agenda 2030 i el Pacte Verd europeu, en el cas de les regions europees, són dues palanques que ens guiaran en la recuperació” de l’impacte que està tenint la pandèmia, ha resumit.

 

L’esdeveniment ha comptat amb la moderació del director de l’INCASÒL, dependent del DTES, Albert Civit.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 128