Direcció General de Comunicació

La consellera Budó, en la seva intervenció al Parlament

Budó denuncia "l'obsessió" de C's amb el català i reivindica la funció dels mitjans de comunicació públics "enmig de la situació de repressió que pateix Catalunya"

query_builder   22 octubre 2020 17:37

event_note Nota de premsa

Budó denuncia "l'obsessió" de C's amb el català i reivindica la funció dels mitjans de comunicació públics "enmig de la situació de repressió que pateix Catalunya"

  • La consellera ha assegurat que “hi ha més oferta de castellà en els mitjans” i ha instat a “aconseguir proveïdors de continguts en català més atractius i de qualitat”
La consellera Budó, en la seva intervenció al Parlament

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha qualificat "d’obsessió preocupant” el capteniment del grup parlamentari de Ciutadans de generar “un conflicte per qüestió de llengua”. Per això, ha lamentat que la interpel·lació sobre l’ús de les llengües en els mitjans de comunicació públics no sigui per parlar “de com afrontem els nous reptes d’aquest servei públic davant les realitats que fan transformar aquest sector” com són: els nous hàbits de consum i els avanços tecnològics.

En la seva intervenció davant el ple del Parlament, la portaveu del Govern ha volgut reconèixer la tasca en la normalització del català dels mitjans de comunicació públics que “contribueixen a normalitzar l’ús de la llengua i a consolidar el català estàndard oral i escrit, amb respecte per la variació dialectal, per arribar a un públic ampli i heterogeni". En aquest punt ha insistit que "la normalització del català és un element clau per la cohesió social i per fer de Catalunya un país d’oportunitats per a tothom". Per això Budó ha assegurat que "si els mitjans de comunicació públics són imprescindibles en qualsevol país democràtic, encara són més imprescindibles enmig de la situació de repressió que patim a Catalunya".

La consellera ha recordat al grup de C’s que la UNESCO, quan parla de normalització d'una llengua, té en compte l’adaptació als nous reptes i la seva utilització en els mitjans. En aquest sentit, ha assegurat que “si mirem el conjunt de mitjans de comunicació que rebem els catalans és inqüestionable que l’oferta en castellà és molt superior a l’oferta en català. I si es tenen en compte les noves plataformes audiovisuals i xarxes socials, podem constatar la pràctica desaparició del català en aquests àmbits". Davant d'aquesta realitat, la consellera de la Presidència ha demanat "posar-se d'acord” en el repte d'aconseguir proveïdors de continguts en català, “atractius i de qualitat”. I ha posat com exemple que Apple faci parlar i entendre el català a Siri i ha suggerit que TVE a Catalunya ampliï la graella en català.

Durant la seva resposta, Budó ha recordat que "l'Estatut i la Llei de Política Lingüística diuen que el català ha de ser la llengua dels mitjans de comunicació institucionals". És per això que "la Corporació té encomanada la missió d’oferir un servei públic audiovisual de qualitat en català, compromès amb els principis ètics i democràtics, i amb la promoció de la cultura i de la llengua catalana i aranesa".

Per acabar, la portaveu del Govern ha exposat que durant la temporada 2019-2020, “un 93% de la població ha connectat amb un dels mitjans de la corporació”. I, en el cas de TV3 ha estat del 85%. “Les dades evidencien que la Catalunya real, no té cap mena de conflicte per la qüestió de llengua i que valora de forma positiva els mitjans de comunicació públics", ha reblat Budó.

1  

Imatges

La consellera Budó, en la seva intervenció al Parlament (Fotografia: Jordi Bedmar)

La consellera Budó, en la seva intervenció al Parlament (Fotografia: Jordi Bedmar) 147