Acció Exterior i Govern Obert

Captura de la reunió telemàtica.

Catalunya trasllada el suport als processos de veritat i justícia a Guatemala

El Govern es reuneix amb el procurador de Drets Humans de Guatemala i el director executiu de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala

query_builder   23 octubre 2020 15:12

event_note Nota de premsa

Catalunya trasllada el suport als processos de veritat i justícia a Guatemala

El Govern es reuneix amb el procurador de Drets Humans de Guatemala i el director executiu de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala

El Govern de Catalunya es va reunir ahir amb representants de la Procuradoria de Drets Humans de Guatemala i la Fundación de Antropología Forense de Guatemala per reiterar el suport institucional de Catalunya en el procés de veritat i justícia del país centreamericà. La trobada també va servir per conèixer l’estat d’implementació del projecte de cerca de persones desaparegudes durant el conflicte armat intern al país, succeït entre 1960 i 1996. El Govern dona suport a aquest línia de treball a través de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD).
Captura de la reunió telemàtica.

La reunió telemàtica va comptar amb una delegació d’alt nivell de Guatemala, liderada pel procurador de Drets Humans de Guatemala, Augusto Jordan Rodas Andrade. També hi va participar el director executiu de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, Fredy Peccerelli. Hi van intervenir també representants de l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament, sòcia estratègica de l’ACCD en la cooperació amb Guatemala en matèria de justícia de transició.

Cooperació i coordinació per investigar desaparicions forçoses

La política pública de cooperació del Govern a Guatemala se centra en el foment del dret a la pau a través de la prevenció de violències i les garanties de no repetició. En aquesta línia d’acció s’insereix el projecte “Enfortiment institucional de la Procuradoria dels Drets Humans i de la Unidad de Averiguaciones Especiales per a la investigació de casos de persones desaparegudes durant el conflicte armat intern a Guatemala”. El Govern dona suport a la Procuradoria de Drets Humans de Guatemala (PDH) i la Fundació d’Antropologia Forense de Guatemala (FAFG) per a la implementació del projecte, amb intercanvi de coneixements i el finançament de l’actuació per valor de 290.000 euros.

El projecte compta amb la implicació de diversos departaments de la Generalitat de Catalunya: el Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, del Departament de Justícia; l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública; i la Secretaria de Transparència i Govern Obert, del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència. L’actuació s’executa en coordinació institucional amb l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament, aliada fonamental del Govern en l’estratègia de recuperació de la memòria històrica a Guatemala.

Aquesta línia de treball dona continuïtat a projectes anteriors implementats per la cooperació catalana al país. El projecte finançat el 2020 incorpora la investigació medicoforense per part de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, i inclou també la formació de les autoritats guatemalenques a càrrec del Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, així com la mobilitat de coneixements de la Procuradoria de Drets Humans de Guatemala a Catalunya.

Un compromís per a la veritat i la justícia

Durant la reunió, el director general de Cooperació al Desenvolupament, Manel Vila, va destacar que “per garantir i accedir a la veritat i la justícia és imprescindible comptar amb unes institucions públiques compromeses, democràtiques i fortes, i una ciutadania sensibilitzada i capaç d’exigir al seu govern el compliment i salvaguarda dels seus drets humans”. Vila va posar de relleu el fet que “sense socis com la Procuradoria de Drets Humans i la Fundació d’Antropologia Forense de Guatemala seria impossible acomplir aquests objectius” i va remarcar el “valor afegit de la implicació transversal del Govern en programes de formació entre Catalunya i Guatemala, que aprofundeixen en la coherència de polítiques per al desenvolupament”.

El Procurador de Drets Humans de Guatemala, Augusto Jordan Rodas Andrade, va afirmar que "la solidaritat dels governs de Catalunya i el País Basc enforteixen la institucionalització dels drets humans a Guatemala, i ens permeten enfortir la nostra tasca". Per la seva banda, el director executiu de la Fundación de Antropología Forense de Guatemala, Fredy Peccerelli, va explicar que la feina de les cooperacions catalana i basca “consoliden la recuperació de la memòria i la justícia a Guatemala, amb el seu suport a la cerca de persones desaparegudes”.

La responsable de Coordinació Estratègica de l’Agència Basca de Cooperació per al Desenvolupament, Noemí de la Fuente, va destacar la rellevància de la coordinació interinstitucional entre els governs català i basc, “que ha permès un diàleg sincer i la complementarietat de les nostres accions, i ha possibilitat una intervenció transcendent a Guatemala en els àmbits de justícia, drets humans i memòria”.

Per part del Govern també van assistir a la reunió la directora de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, Carme Gual; el director del Programa d’Innovació i Qualitat Democràtica del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Roger Buch; la directora del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada, Núria Clèries; i el sotsdirector general d’Administració, Serveis i Projecció Externa de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya, Lluís Bertran.