Empresa i Treball

El conseller Tremosa, durant la reunió

INDÚSTRIA

Conseller Tremosa: "Les PIMES no poden ser excloses dels fons de reconstrucció europeus, i la mala notícia és que això quedarà a consideració de l'Estat espanyol"

query_builder   26 octubre 2020 20:01

event_note Nota de premsa

INDÚSTRIA

Conseller Tremosa: "Les PIMES no poden ser excloses dels fons de reconstrucció europeus, i la mala notícia és que això quedarà a consideració de l'Estat espanyol"

El conseller, durant la reunió

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha reivindicat el paper de les petites i mitjanes empreses en la reactivació de l’economia catalana després de la crisi generada per la COVID19, i per això ha reclamat que “les PIMES no siguin excloses” en el procés de selecció de projectes que optaran als fons europeu del programa NextGenerationEU. En la seva participació en la Sessió Tècnica de la Conferència de Presidents Autonòmics, Tremosa ha constatat que, malgrat el compromís de la presidenta de la Comissió Europea, Úrsula von der Leynden, de situar les regions i les ciutats al centre del programa NextGenerationEU, serà l’Estat qui centralitzarà els recursos i en decidirà la distribució. “La Comissió ens ha dit que el pes de les PIMES quedarà a consideració de cada estat, i a hores d’ara encara no sabem res del pla que prepara l’Estat espanyol”, ha explicat.

Durant la reunió, Tremosa ha reclamat que Catalunya gestioni de manera directa els fons que li corresponen d’aquest programa, ja que és l’administració amb un millor coneixement de la realitat empresarial del país, i també “una relació directa entre Catalunya i la Comissió Europea, tal com ja existeix en altres fons”. A pregunta del conseller, els representants de la Comissió han certificat que els Estats seran  els seus interlocutors. “No hi haurà un procés competitiu, obert i transparent com el que regeixen altres fons europeus, i això és una mala notícia per Catalunya”, ha lamentat Tremosa.

Tremosa ha deixat clara la necessitat que l’Estat espanyol utilitzi íntegrament els 140.000 milions d’euros que les institucions europees posen a la seva disposició i que “es garanteixi que es destinen a finançar projectes concrets i no despesa corrent”. A més, el conseller ha reiterat que el principi de sostenibilitat financera ha de ser un dels principis rectors a l’hora de seleccionar els projectes, per tal que aquests recursos generin el màxim efecte multiplicador possible sobre el creixement econòmic. En aquest sentit, el conseller s’ha felicitat perquè la Comissió Europea “ha assegurat que els pagaments que es facin estaran condicionats a objectius”, i també perquè  ha posat l’accent tant en els projectes transfronterers com en les recomanacions específiques que ha fet als Estats membre, i que en el cas d’Espanya recull projectes com el corredor mediterrani. “És una reivindicació transversal de fa dècades per a un projecte que mai s’ha concretat”, ha resumit.

Al concloure la reunió, Tremosa ha qualificat de “fantàstica oportunitat” el fet que Europa hagi accedit a emetre deute públic conjunt per finançar la “reconstrucció industrial, tecnològica, ecològica i energètica” de les economies dels països membres de la Unió. Al seu torn, també ha advertit que que el programa NextGenerationEU  suposa una magnífica oportunitat per a l’Estat espanyol per fer les coses diferents a com les ha fet fins ara, i ha advertit que “si es gestiona malament, Espanya no només patirà una profunda crisi econòmica, sinó que es pot veure abocada a un rescat”.

Finalment, Tremosa també ha destacat els actius del teixit econòmic català a l’hora de generar activitat i crear nous projectes, i ha posat en valor les 8.900 multinacionals instal·lades al país, la llarga tradició de col·laboració publico-privada o l’estreta relació entre les universitats i les empreses, entre d’altres. Fa unes setmanes, el departament d’Empresa i Coneixement ja va anunciar que havia identificat 68 projectes empresarials que podien optar als fons del programa NextGenerationEU.

 

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

2  

Imatges

El conseller Tremosa, en un moment de la reunió

El conseller Tremosa, en un moment de la reunió 6572

El conseller Tremosa, durant la reunió

El conseller Tremosa, durant la reunió 6367