Direcció General de Comunicació

Geometria a les ciutats

El potencial de l'energia geotèrmica a les ciutats, a debat en unes jornades coorganitzades per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'Institut Català d'Energia

query_builder   2 novembre 2020 14:52

event_note Nota de premsa

El potencial de l'energia geotèrmica a les ciutats, a debat en unes jornades coorganitzades per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'Institut Català d'Energia

  • L’energia que s’extreu del subsol, 100% renovable, autòctona i disponible tot l’any, pot tenir un paper rellevant en la descarbonització del parc d’edificis per frenar l’escalfament global
Geometria a les ciutats

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, i l’Institut Català d’Energia (ICAEN), dependent d’Empresa i Coneixement, coorganitzen unes jornades telemàtiques, els propers dies 6 i 13 de novembre, per exposar el potencial que té l’energia geotèrmica en els entorns urbans. La segona edició de GeoEnergia a Catalunya, que enguany es dedica a la Geotèrmia a les ciutats, està coorganitzada també pel Grup de Treball de Geotèrmia (GTG) del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC).

 

L’energia geotèrmica, que s’extreu del subsol, és una font d’energia renovable, neta i disponible 24 hores els 365 dies de l’any, que es pot classificar en funció del seu origen i temperatura (molt baixa, baixa, mitja i alta). Així, els recursos geotèrmics superficials s’aprofiten amb la tecnologia de les bombes de calor i, en el cas de Catalunya, el seu ús es troba en plena expansió en la climatització d’edificis, bé com a sistema únic o combinat amb altres energies renovables.

 

En canvi, l’aprofitament de recursos geotèrmics d’origen profund és encara molt escàs en comparació amb altres països europeus com Alemanya, França, Bèlgica o Àustria, on s’utilitza per a xarxes de calor centralitzades de barri, a la indústria o en la generació d’electricitat.

 

L’aprofitament d’aquesta energia ja compta amb una tecnologia desenvolupada. De fet, la seva popularitat ha crescut ràpidament els darrers anys a Europa. Així, s’estan desplegant xarxes de climatització urbanes de fred i calor (xarxes de DHC) de quarta i cinquena generació, i sistemes d’intercanvi tèrmic amb bombes de calor geotèrmiques amb circuits tancats i oberts –amb captació d’aigua subterrània-.

 

Segons el Consell Europeu de l’Energia Geotèrmica (EGEC), Europa és, precisament, líder en el mercat global en la implantació de xarxes DHC, amb una capacitat instal·lada, l’any 2019, de 5,5 GWth. Pel sistemes superficials d’intercanvi geotèrmic, el 2019 es van superar els dos milions de bombes de calor geotèrmiques instal·lades.

 

Aquestes dades, i les avantatges d’aquesta font d’energia, fan pensar que l’energia geotèrmica pot ser òptima per a l’autoconsum tèrmic a les ciutats i pot tenir un paper rellevant en la descarbonització del parc d’edificis, sent un dels pilars de la transició energètica cap a un model menys depenent de les energies fòssils.

 

La jornada té com a objectiu difondre el potencial de la geotèrmica a les ciutats. Així, empreses públiques i privades europees i catalanes amb una llarga experiència exposaran la situació que està experimentant el mercat de la geotèrmia a Europa: un exemple de xarxa de quarta generació a França; l’experiència en la implementació de la geotèrmia a la ciutat d’Estocolm; la situació a la ciutat de Munic; l’experiència en l’operació de la xarxa espavilada d’Olot; el projecte Geotech; el projecte de rehabilitació integral “Canalejas”, i el projecte de geotèrmia centralitzada “Arroyo Bodonal”, aquestes darrers, a Madrid. Per poder participar en aquesta jornada, amb dos sessions telemàtiques, cal inscriure-s’hi prèviament.

 

Estudi del potencial geotèrmic profund català

 

En el camp de la geotèrmia, l’ICGC va iniciar el 2018 un estudi per avaluar el potencial geotèrmic profund del territori català. El treball va començar per l’àmbit de l’Empordà i aquesta fase, que es completarà el 2021, es desenvolupa en el marc del projecte europeu GeoEra Hot-lime, Mapping and Assessment of Geothermal Plays in Deep Carbonate Rocks, en el qual l’ICGC participa juntament amb altres 14 serveis geològics europeus.

 

L’ICGC ja té identificats els àmbits més favorables per extreure aquest tipus d’energia en el ‘Mapa de zones amb potencial geotèrmic profund’, consultable al web. Aquest nou projecte permetrà quantificar l’energia geotèrmica profunda disponible a les zones identificades.

 

L’estudi continuarà a les comarques del Baix i Alt Camp, el Penedès, el Vallès Oriental i Occidental, la Selva, així com a la Depressió Central i altres àmbits locals. Els resultats es podran consultar al portal Geoíndex de l’Institut i facilitaran la presa de decisions sobre futurs aprofitaments d’aquesta energia renovable.