Territori

Imatge

Calvet: "Cal corregir el dèficit històric en mobilitat laboral i evolucionar cap a un nou model més sostenible i eficient"

query_builder   6 novembre 2020 13:14

event_note Nota de premsa

Calvet: "Cal corregir el dèficit històric en mobilitat laboral i evolucionar cap a un nou model més sostenible i eficient"

  • El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat aquest matí un projecte pilot per implementar mesures ambientals en la mobilitat laboral al Vallès Oriental, impulsat per l’ATM i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic

 

  • S’invertirà més d’1,4 milions en 26 accions al voltant de 7 eixos estratègics, per millorar la qualitat de l’aire en el corredor Besòs-Congost-Mogent

 

  • L’actuació s’emmarca en l’Estratègia de corredors sostenibles del pla de mobilitat del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB)

 

Conseller Calvet.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha presentat avui telemàticament un nou projecte pilot per implementar mesures ambientals en la mobilitat laboral al corredor Besòs-Congost-Mogent, al Vallès Oriental. Acompanyat del secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín; de la directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, Mercè Rius, i del director general de l’ATM, Pere Torres, Calvet ha posat en valor aquest projecte, que forma part de l’Estratègia de corredors sostenibles del pla de mobilitat del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona (SIMMB).

 

El document, impulsat per l’ATM i la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, inclou 26 actuacions a implementar durant el 2021, al voltant de 7 eixos estratègics, amb la col·laboració de les empreses de la comarca. És un document viu, que neix amb la voluntat que els agents afectats s’hi impliquin. L’objectiu és treballar conjuntament per millorar la qualitat de l’aire al corredor Besòs-Congost-Mogent, mitjançant la implantació d’un nou model de mobilitat saludable, sostenible, eficient, segura, inclusiva, equitativa, intel·ligent i digital.

 

Durant la seva intervenció, el conseller Calvet ha incidit en la mobilitat associada al món laboral com “una assignatura pendent en termes de sostenibilitat ambiental i competitivitat econòmica”. En aquest sentit, ha dit que “cal capgirar en deu anys aquest dèficit històric i aquesta prova pilot ens servirà per a fer-ho”.

 

Calvet ha explicat que es tracta de la primera actuació en el marc de l’Estratègia de corredors sostenibles, i que “no és casualitat que es faci al Vallès Oriental, perquè és un territori obert i actiu i amb les dimesions adequades perquè la prova sigui indicativa”. El conseller ha assegurat que “cal estendre un nou model de mobilitat a tot el país, en la línia de l’Agenda 2030 i posant el focus en la digitalització i la transició ecològica”.

 

El conseller ha recordat que “estem en emergència climàtica i l’hem de revertir amb l’acció climàtica”. Per això, ha destacat que “estem canviant hàbits, posant-nos davant del mirall i observant què hem de corregir com a societat”, i això comporta que “al final puguem fer proves pilot com aquesta i desplegar polítiques actives també de mobilitat”.

 

 

En una primera fase, s’invertiran 1,4 milions, que provindran del Fons per la protecció de l’ambient atmosfèric, que gestiona la Direcció General de Qualitat de l’Aire i Canvi Climàtic. Es preveu començar a implementar les actuacions la propera primavera.

 

El projecte, que afectarà una població de més de 409.000 persones, i  3.518 empreses en polígons d’activitat econòmica, és fruit de l’esforç de coordinació de tres instruments de planificació de la comarca: el Pla director de mobilitat del Sistema Integrat de Mobilitat Metropolitana de Barcelona; el Pla d’Actuació per la Millora de la Qualitat de l’Aire, i el Pla Específic de Mobilitat del Vallès.

 

Amb la implementació progressiva de les mesures contemplades, s’espera reduir en 5 anys l’emissió de més de 371 tones de de NO2, 24 tones de CO2 i 18 tones de PM10.

 

Més actius en els desplaçaments a la feina

 

L’objectiu de l’estratègia de corredors sostenibles és incidir en les accions per facilitar els desplaçaments a les persones i a les mercaderies, promovent els modes sostenibles de mobilitat. Així, es pretén fer més competitiu aquest territori i les seves empreses. 

 

Un dels aspectes clau és la implicació de les empreses, i la mobilitat associada als desplaçaments del seu personal, perquè sigui el més eficients possible en termes de sostenibilitat ambiental, inclusió i competitivitat econòmica.

 

A més, el projecte incentiva els desplaçaments en modes actius, i alhora garanteix tant la seguretat com la salut de les persones usuàries. Així,  s’integraran a mode de prova pilot nous vehicles de mobilitat personal que han vist incrementat el seu ús en els últims anys, com ara bicicletes i patinets.

 

D’altra banda, el projecte fa una aposta clara pel transport públic desenvolupant nous serveis per ampliar l’oferta disponible, facilitar l’accés i la intermodalitat, així com millorar la informació proporcionada als usuaris. També fomentar una major eficiència energètica d’aquests tipus de modes, promovent una línia elèctrica en el territori. Per millorar el transport públic per carretera es preveuen carrils bus o millores en les parades interurbanes, per assolir un servei més competitiu vers el vehicle privat.

 

També accions per augmentar l’ocupació dels vehicles, tant en l’àmbit particular com el de mercaderies, el foment de vehicles més sostenibles, i la instal·lació de punts de càrrega pels vehicles elèctrics.

 

Finalment, es fomenta l’ús de les noves tecnologies promovent actuacions centrades en la millora de la integració telemàtica dels serveis, així com una prova pilot de la mobilitat autònoma com a solució d’optimització de diferents serveis.

 

A nivell de comunicació, es preveu elaborar campanyes de divulgació per sensibilitzar la població sobre les implicacions de la contractació de serveis de comerç electrònic. Així, es vol donar a conèixer l’impacte ambiental associat per al territori.

3  

Imatges

Imatge del conseller Calvet

Imatge del conseller Calvet 175

Imatge

Imatge 1612

Imatge

Imatge 754

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 340