Drets Socials

Reunió del conseller amb l'Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià

Treball, Afers Socials i Famílies destina 1,5 milions d'euros a la ciutat de Lleida i el Segrià per a un pla específic de recuperació econòmica i social

query_builder   10 novembre 2020 19:38

event_note Nota de premsa

Treball, Afers Socials i Famílies destina 1,5 milions d'euros a la ciutat de Lleida i el Segrià per a un pla específic de recuperació econòmica i social

El Departament reforça el suport a la implementació de polítiques actives d’ocupació a la comarca per l’especial afectació econòmica que va patir amb el tancament perimetral del juliol

S’actuarà en l`àmbit de l’ocupació, per protegir llocs de treball i crear-ne de nous, i la millora del teixit productiu, per garantir la continuïtat dels sectors més afectats

El conseller a l'arribada a l'Ajuntament de Lleida

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, a través del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya, destinarà 1,5 milions d’euros a polítiques actives d’ocupació a la ciutat de Lleida i a la resta de municipis del Segrià per l’especial afectació econòmica que van patir amb el tancament perimetral del juliol com a mesura per contenir els contagis per la covid-19.

El Consell Comarcal del Segrià i la Paeria seran els destinataris d’aquest pressupost, que ha de servir per fomentar l’ocupació i ajudar el teixit productiu, a través d’un pla específic de recuperació econòmica i social que elaborarà i implementarà el propi territori amb l’acompanyament del SOC.

Les línies generals d’aquest “pla de xoc” quedaran recollides en un decret llei que està enllestint el Departament per donar suport als territoris especialment afectats per la pandèmia i les restriccions de mobilitat per combatre-la (com és el cas, també, dels quatre municipis de la Conca d’Òdena). Es subvencionaran projectes ocupacionals i de millora del teixit productiu que permetin crear i mantenir ocupació de qualitat, consolidar l'activitat dels sectors productius generadors d'ocupació del territori i possibilitar la inserció sociolaboral de les persones més desafavorides.

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, ha presentat aquestes noves ajudes per a polítiques d’ocupació aquesta tarda després de reunir-se amb l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, i el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot.

El pla de recuperació econòmica i social haurà de seguir dos eixos:

 

  • Foment de l’ocupació. L’objectiu és donar resposta als problemes de les persones aturades i facilitar la seva incorporació al mercat de treball d’acord amb les necessitats del teixit productiu. Es prioritzaran els col·lectius en risc d'exclusió social i laboral, com persones aturades de llarga durada, dones amb baixa qualificació o víctimes de la violència masclista o persones amb discapacitat o problemes de salut mental. Les actuacions en aquest àmbit podran ser plans d’ocupació, programes per millorar la capacitació i qualificació  de les persones treballadores, i altres mesures d’acompanyament a la inserció laboral.

  • Millora del teixit productiu. Suport a actuacions que comportin el manteniment, consolidació i creació d'ocupació de qualitat dels sectors més afectats. També es potenciaran els sectors estratègics o amb més capacitat de crear ocupació, així com la dinamització del teixit empresarial, la promoció del comerç local i de proximitat i els serveis a les empreses o plans de millora. Les actuacions específiques en aquest àmbit podran ser el foment de la contractació amb subvencions a les empreses, l’assistència tècnica als sectors i les empreses del territori per mantenir la seva viabilitat i millorar la competitivitat, i assessorament en prospecció del mercat laboral.
Reunió del conseller amb l'Ajuntament de Lleida i el Consell Comarcal del Segrià

Més suport del Departament per fer front a la crisi laboral per la covid-19

Aquest milió i mig d’euros del SOC per reforçar les polítiques actives d’ocupació al Segrià se suma als ajuts del Pla de xoc per a l’ocupació: persones, empreses i territori que el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va posar en marxa al maig de manera urgent per fer front a les conseqüències laborals i socials de la crisi sanitària de la covid-19 i l’Estat d’Alarma, amb una dotació total de 59,29 milions d’euros.

En el cas concret del Segrià, el Consell Comarcal i la Paeria han rebut sengles subvencions de 103.200 euros per dissenyar i implementar mesures de reactivació econòmica.

Una altra línia del pla de xoc covid del Departament era el suport a la contractació a través d’una línia extraordinària del programa ‘Treball i formació’ del SOC. Es tracta de subvencions a les entitats locals per contractar persones aturades durnat 9 mesos a jornada completa amb accions de formació obligatòria dins de la jornada laboral. En aquest cas, el Consell Comarcal del Segrià ha rebut un total de 116.140 euros per a la contractació de 8 persones, i per la seva banda, la Paeria ha rebut 362.939 euros per a la contractació de 25 persones.

La inversió del SOC en polítiques actives d’ocupació l’any 2019 al Segrià va representar un total d’11,5 milions d’euros, dels quals 10,5 milions d’euros a la ciutat de Lleida.

 

2.400 famílies de Lleida i el Segrià han rebut un ajut d’urgència ‘covid’ del Departament

A més, durant els mesos més durs de la pandèmia, el Departament va posar en marxa dos ajuts d’urgència per a persones treballadors afectades econòmicament per les conseqüències de l’estat d’alarma.

En primer lloc, el Departament va destinar 20 milions d’euros a un ajut puntual de 200 euros que van rebre 100.000 famílies de tot Catalunya per fer front a les despeses més necessàries del dia a dia. Se’n van beneficiar treballadors afectats per un ERTO que no havien cobrat la prestació del SEPE, autònoms, treballadors fix-discontinus i treballadors temporals acomiadats. Un total de 2.251 famílies del Segrià van rebre aquest ajut, de les quals 1.688 de la ciutat de Lleida.

El Departament també va destinar 7,5 milions d’euros a un dels col·lectius més afectats econòmicament per la covid-19: els treballadors i treballadores autònoms. Més de 9.000 treballadors per compte propi de tot el país van rebre un ajut puntual de fins a 2.000 euros. En el cas del Segrià, se’n van beneficiar 148 treballadors autònoms, el que suposa un total de 127.914 euros. D’aquests, 96 treballadors autònoms eren de la ciutat de Lleida, que van rebre un total de 84.980 euros.

 

Suport també a través del contracte programa de serveis socials

Davant la situació d’excepcionalitat d’aquest any, el Departament ha reforçat el suport als ens locals a través del contracte programa de serveis socials. Concretament, el paquet d’ajuts del Departament per atendre les necessitats socials derivades de la covid-19 al Segrià supera els 730.000 euros: 539.927 euros a la ciutat de Lleida i 190.131 euros a la comarca del Segrià. La part més important d’aquests ajuts, 428.000 euros, s’ha destinat a finançar l’allotjament de treballadors temporers i persones en situació de sensellarisme: 350.064 euros a la Paeria i 77.760 euros al Consell Comarcal del Segrià.

Pel que fa a la campanya agrària, diferents ajuntaments, consells comarcals i organitzacions sindicals i empresarials agràries de la demarcació de Lleida també van poder contractar durant quatre mesos 52 professionals per fer tasques de mediació i suport a l’acolliment de treballadors temporers, gràcies als plans d’ocupació del SOC per un valor de 625.000 euros.