Justícia

.

"L'àlbum de la Ruth. Ruth von Wild i l'ajuda suïssa als infants de la guerra"

El Memorial Democràtic acull una exposició sobre la colònia de nens espanyols refugiats a Sigean

Uns 150 menors van ser acollits al Château du Lac després de la Guerra

query_builder   11 novembre 2020 10:53

event_note Nota de premsa

"L'àlbum de la Ruth. Ruth von Wild i l'ajuda suïssa als infants de la guerra"

El Memorial Democràtic acull una exposició sobre la colònia de nens espanyols refugiats a Sigean

Uns 150 menors van ser acollits al Château du Lac després de la Guerra

La cinquantena d’imatges inèdites que es poden veure han estat localitzades en un àlbum de fotos

.

Aquest dijous 12 de novembre, a les 11 h, els mitjans de comunicació que ho vulguin podran gravar imatges de la mostra i prendre declaracions al director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i a la comissària de l’exposició, Maria Ojuel. Per raons de seguretat sanitària, els mitjans hauran de confirmar l’assistència aquest dimecres, abans de les 15 h, al telèfon 638 682 872.

 

El Memorial Democràtic acull des d’aquest dijous 12 de novembre fins al 30 d’abril l'exposició “L'àlbum de la Ruth. Ruth von Wild i l'ajuda suïssa als infants de la guerra”. La mostra s’obrirà al públic aquest mateix dijous a partir de les 17 hores.

La colònia de Sigean

L’agost de 1938 Ruth von Wild va començar a fer de voluntària a Barcelona com a membre del Comitè Suís d'Ajuda als Nens d'Espanya, més conegut com l'Ajuda Suïssa. A inicis de 1939 els membres del Comitè van marxar de Barcelona junt amb la població civil que fugia cap a França.

L'Ajuda Suïssa es va reorganitzar al sud de França i Ruth von Wild va dirigir una colònia  amb 150 nens espanyols refugiats, ubicada al Château du Lac, al poble de Sigean.

Un àlbum de fotos

Les imatges de la mostra eren en un àlbum de fotos de Ruth von Wild, que va ser trobat a la casa familiar trenta-cinc anys després de la seva mort, amb imatges majoritàriament preses per ella mateixa i datades entre els anys 1938 i 1940. L'àlbum, que consta de més de 300 fotografies —de les quals se n'han seleccionat una cinquantena per a l’exposició—, il·lustra el desenvolupament de la tasca humanitària suïssa durant la guerra i la postguerra. La comissària de l’exposició, la historiadora i docent Maria Ojuel, és la persona que ha aconseguit localitzar l’àlbum després d’anys de recerca.  

El treball de l’Ajuda Suïssa, en imatges

Un primer conjunt de fotografies que es poden veure a l’exposició estan localitzades a Catalunya en els darrers mesos de la guerra, i permet conèixer els àmbits de treball de l'Ajuda Suïssa. El segon conjunt d'imatges mostra el moment en què l'Ajuda Suïssa va haver d'abandonar Catalunya, entre el gener i el febrer del 1939, durant la retirada republicana. El tercer grup d'imatges se centra en la tasca de l'Ajuda Suïssa d'atenció a la població refugiada al sud de França i, més concretament, a la colònia suïssa de Sigean, entre els anys 1939 i 1940.

Ruth von Wild

Ruth von Wild (1912-1983) va néixer a Barcelona en el si d’una família suïssa instal·lada a la ciutat. Mestra de professió, l'any 1938 va integrar-se com a voluntària al Servei Civil Internacional, entitat pacifista que liderava el Comitè Suís d'Ajuda als Nens d'Espanya. Més conegut com l’Ajuda Suïssa, es tractava d’un comitè oficial d'ajut humanitari creat el 1937 que aplegava diferents ONG suïsses i que concentrava la seva acció en la població vulnerable, especialment els infants. Es definia com un comitè neutral, disposat a desplegar l'ajuda en qualsevol indret de l'estat espanyol, però a la pràctica bàsicament va actuar a la zona republicana. La tasca del comitè va ser l'enviament de productes de primera necessitat, la creació de cantines i menjadors, l'evacuació d'infants dels fronts de guerra cap a indrets més segurs i el suport a les entitats locals que organitzaven refugis i colònies per a la població refugiada. L'Ajuda Suïssa va tenir diversos equips de voluntaris treballant a Catalunya, Madrid, València i Múrcia.

Ruth von Wild coneixia bé la realitat espanyola i catalana, tenia una àmplia formació pedagògica, i el fet que parlés la llengua havia de ser de gran ajut per fer-se càrrec de la població refugiada, especialment de la infantil. La seva tasca va ser coordinar l'acció de l'Ajuda Suïssa a Catalunya i vetllar perquè l'ajut arribés als refugis, cantines i colònies de població refugiada. Més tard, va continuar aquesta tasca al sud de França, amb els refugiats espanyols, i també amb d’altres que fugien de la Segona Guerra Mundial. Va continuar vinculada a accions humanitàries fins a la seva mort a Thoune, al cantó de Berna.

 

ACTE: Visita per a la premsa de l’exposició “L'àlbum de la Ruth. Ruth von Wild i l'ajuda suïssa als infants de la guerra”
DIA: Dijous, 12 de novembre de 2020
HORA:

11 hores

LLOC: Memorial Democràtic, carrer Peu de la Creu, 4. Barcelona

 

 

 

2  

Imatges

L'àlbum de la Ruth.1. © Archiv für Zeitgeschichte der ETH Zürich

L'àlbum de la Ruth.1. © Archiv für Zeitgeschichte der ETH Zürich 556

L'àlbum de la Ruth.2. © Archiv für Zeitgeschichte der ETH Zürich

L'àlbum de la Ruth.2. © Archiv für Zeitgeschichte der ETH Zürich 1154