Agents Rurals

Operació contra el tràfic d'espècies protegides

La Guàrdia Civil i els Agents Rurals desarticulen dos grups criminals que traficaven amb espècies protegides

query_builder   12 novembre 2020 10:02

event_note Nota de premsa

La Guàrdia Civil i els Agents Rurals desarticulen dos grups criminals que traficaven amb espècies protegides

S’han comissat més de 300 espècies de rèptils que gaudeixen de la màxima protecció a nivell internacional

Els traficants feien servir mules que portaven els ous dels rèptils dins de maletes per poder traslladar els animals a través de les fronteres dels seus països d’origen

Agents inspeccionant
Inspecció operació Sokatra

La Guàrdia Civil ha detingut i investigat a un total de 21 persones a tot l’Estat en el marc de l’operació Spencer i Sokatra, aquesta darrera iniciada a Catalunya en col·laboració amb el Cos d’Agents Rurals. Els grups investigats es dedicaven a la cria, tinença, comerç i tràfic de rèptils protegits al marge dels requisits establerts per la legislació vigent, entre els quals destaquen tortugues valorades en prop de 30.000 euros.

Els animals procedien de països d’Amèrica, Àfrica i Oceania i s’importaven de manera il·legal al continent europeu per a la seva cria o comercialització. Per a poder distribuir aquestes espècies especialment protegides pels convenis internacionals, els detinguts feien servir documentació falsificada o bé documents d’altres animals similars procedents de la cria en captivitat o tinença autoritzada.


Falsificació internacional de documentació

Aquest grup recorria a la falsificació de la documentació necessària per a legalitzar i registrar a les autoritats CITES dels diferents estats membres de la Unió Europea les espècies de fauna silvestre protegida, amb la finalitat de comercialitzar-les a altres països de la UE i tercers països.

Com a resultat de l’operació s’ha descobert que alguns investigats capturaven del seu entorn natural els animals que després eren introduïts de manera il·legal a Europa, procedents d’indrets tan diversos com Mèxic, la Selva amazònica, el nord d’Àfrica, Austràlia, Sud-Àfrica o l’Orient Mitjà.

Xarxa de mules i veterinaris

Imatge durant l'escorcoll
Imatge durant l'escorcoll

En paral·lel als grups desarticulats també s’ha dissolt una xarxa de mules la funció principal de la qual era traslladar-se als països d’origen dels animals i, un cop allà, exportar les espècies utilitzant mètodes d’ocultació. Així mateix, també s’ha descobert una xarxa de veterinaris que presumptament proporcionava documentació falsa a la trama, facilitant el blanquejament dels animals obtinguts a través del tràfic il·legal.

Els delictes contra el medi ambient han esdevingut una de les activitats més lucratives, movent cada any milers de milions d’euros. El tràfic d’animals protegits lligat a la forta demanda que tenen en alguns mercats ha portat a una situació crítica per a moltes espècies, fet que ha conduit a les autoritats de tot el món a prendre mesures per lluitar contra la pèrdua de biodiversitat.

Col·laboració internacional

Operació conjunta Agents Rurals, Guàrdia Civil Europol
Operació conjunta Agents Rurals, Guàrdia Civil Europol

Aquestes operacions, desenvolupades per agents del Servei de Protecció a la Natura (SEPRONA) de la Guàrdia Civil i del Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d’Agents Rurals, han comptat amb la col·laboració de l’EUROPOL, que ha realitzat la funció de coordinació de diferents accions i anàlisi en diferents països europeus.

Aquestes actuacions s’emmarquen en el Pla TIFIES de lluita contra el tràfic il·legal d’espècies silvestres i el projecte LIFE impulsat per la comissió europea. Per al seu desenvolupament s’ha treballat estretament amb l’Autoritat Administrativa CITES.

5  

Imatges

Inspecció

Inspecció 553

Inspecció

Inspecció 355

Espècies comissades

Espècies comissades 168

Imatge del registre

Imatge del registre 545

Col·laboració Agents Rurals, Guàrdia Civil i Europol

Col·laboració Agents Rurals, Guàrdia Civil i Europol 468

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia