Aquest recorregut travessarà zones boscoses o agrícoles de gran valor paisatgístic, i també oferirà una visió privilegiada de l’entorn més llunyà, amb vistes de les muntanyes pirinenques i de tota la zona agrícola de les tres comarques. A més, pretén facilitar un nou model en bicicleta, en combinació amb el mode ferroviari; així, es plantegen els extrems de la ruta a les estacions ferroviàries de Sant Guim de Freixenet i Balaguer. Així mateix, aquest projecte vol buscar sinergies amb altres itineraris com la ruta de les Valls, la ruta de les Peixeres, i la ruta dels Castells.
En aquests moments, Territori i Sostenibilitat està enllestint una proposta de traçat, per tal de consensuar-lo amb els municipis implicats. Els principals criteris en el disseny d’aquesta ruta són: l’aprofitament de vies verdes o camins pedalables ja existents i degudament senyalitzats; l’aprofitament de camins rurals o forestals en servei, fora de les àrees urbanes i de les gran vies de comunicació i l’aprofitament de tram de carreteres, on no s’ha trobat alternativa, una intensitat de trànsit inferior a 500 vehicles diaris. L’estudi preveu la possibilitat de desenvolupar aquesta ruta per fases.
Un cop definit el traçat, es documentaran les característiques físiques de la ruta plantejada (perfil longitudinal, tipologia i estat del paviment, obres de drenatge i de fàbrica incloses a l’itinerari, entre d’altres aspectes), i es definirà una proposta d’actuacions, fonamentalment senyalització, punts de descans i resolució de punts de discontinuïtat, inclosa la seva valoració econòmica.