Empresa i Treball

El conseller, durant la seva intervenció al Fòrum Ciutadà per l'Energia

ENERGIA

Conseller Tremosa: "Hem d'accelerar la transició energètica, perquè si no el canvi climàtic pot ser irreversible"

query_builder   14 novembre 2020 11:13

event_note Nota de premsa

ENERGIA

Conseller Tremosa: "Hem d'accelerar la transició energètica, perquè si no el canvi climàtic pot ser irreversible"

El conseller, durant la seva intervenció al Fòrum Ciutadà per l'Energia
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha inaugurat avui la primera edició del Fòrum Ciutadà per l’Energia, un espai telemàtic perquè els ciutadans reflexionin i debatin sobre el nou model energètic de Catalunya. "El canvi climàtic és un tema central de present i de futur, i espais com aquest Fòrum són necessaris per veure com accelerem la transició energètica”, ha explicat el conseller. El Fòrum, organitzat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN), ha comptat amb la participació d'unes 150 persones.

El conseller ha recordat que si bé Catalunya “ja ha començat a accelerar la instal·lació d’energies renovables gràcies a l’aprovació d’un nou marc jurídic a finals del 2019”, els protagonistes de la transició energètica “són els ciutadans”. Tremosa ha instat a “informar-se, participar i donar a conèixer aquesta transformació del model energètic i no deixar-la per més endavant, perquè el canvi climàtic ja pot ser irreversible”. També ha destacat que bona part dels fons europeus per a la recuperació de l’economia aniran destinats “al moll de l’os: a accelerar la transició energètica, perquè la necessitem més que mai”.

Catalunya viu un procés de transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic, i que ha de ser totalment descarbonitzat i basat al 100% en les energies renovables l’any 2050. El ciutadà hi ha de tenir un paper més actiu, passant de ser només consumidor a participar tant en la presa de decisions en matèria de política energètica com en la gestió de la seva pròpia energia, ja sigui mitjançant l’autoproducció renovable o prenent part en instal·lacions de caràcter local. El Fòrum Ciutadà per a l’Energia té com a objectiu esdevenir un espai on els ciutadans puguin exposar els seus punts de vista i debatre sobre aspectes relacionats amb aquesta transició, i puguin dotar-se de la informació necessària per a la seva participació en el nou model energètic.

El ciutadà, un agent actiu en el nou model energètic

El Fòrum Ciutadà per l’Energia s’ha dividit en dues parts. En la primera, el periodista Xavi Coral ha conversat amb la meteoròloga Mònica Usart i amb l’activista ambiental Maria Serra. Sota el títol ‘Activisme mediambiental, el futur del planeta?’, la xerrada ha posat sobre la taula la coresponsabilitat i la implicació necessària de la ciutadania en la transformació de la societat, i en concret de la transició cap al nou model energètic. Les dues participants han posat l’èmfasi en la importància de disposar d’eines i de fonts d’informació fiables per entendre els fenòmens ambientals i com afecten el nostre dia a dia, i també en el paper de la ciutadania esperonant les Administracions, entitats i empreses perquè modifiquin la seva relació amb l’energia.

La segona part s’ha dividit en tres taules de treball, en què ponents i participants han debatut sobre tres aspectes concrets de la transició cap a un nou model energètic més net, sostenible i democràtic. Una d’elles, titulada ‘El territori, una peça clau per la transició energètica’, ha abordat la contribució del territori en la consecució dels objectius de producció d’energia 100% renovable, els desequilibris entre territoris que tenen capacitat per produir energia i altres més intensament consumidors o els mecanismes de participació ciutadana que haurien de prendre part en els processos d’instal·lació de centrals d’energies renovables, entre d’altres.

Una altra taula de treball s’ha centrat en ‘La transformació sostenible de les ciutats’, i ha reflexionat sobre la gestió de l’energia en espais urbans a partir d’experiències concretes de transformació d’espais, edificis o modes de transport, i també sobre les necessitats que apareixen en aquests àmbits i a les quals el nou model energètic hauria de donar resposta. Finalment, una tercera taula de treball que duia per títol ‘Deixem entrar la transició energètica a casa” s’ha focalitzat en els canvis i reptes que pot implicar el nou model energètic en la vida diària de les persones, en quines eines cal desenvolupar perquè els ciutadans hi tinguin un rol més actiu i en aquells mecanismes necessaris perquè ningú quedi enrere.


Segueix-nos a les xarxes __________________________________________________

   Twitter
@empresacat | @coneixementcat