Bombers

Fotografia tasques extinció incendi forestal

Els Bombers de la Generalitat donen per finalitzada una campanya forestal que ha seguit la tendència a la desestacionalització

query_builder   17 novembre 2020 11:32

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat donen per finalitzada una campanya forestal que ha seguit la tendència a la desestacionalització

  • Malgrat els bons resultats de l’estiu, la Campanya Forestal no havia finalitzat i el risc d’incendi forestal ha estat ben present fins a finals d’octubre, especialment a la Noguera, el sud de Tarragona i les Terres de l’Ebre
  • Les pluges de principis de mes han reduït considerablement el risc d’incendi forestal a tot el territori
  • Tot i això, els Bombers de la Generalitat fan una crida a no abaixar la guàrdia: el canvi climàtic fa que es donin condicions de campanya forestal tot l’any

 

El risc d’incendi forestal ha continuat ben present durant aquesta tardor a nivells similars a l’estiu, especialment a les comarques del sud de Catalunya, com a conseqüència de la desestacionalització de la Campanya Forestal provocada pel canvi climàtic. No ha estat fins a l’episodi de pluja de principis de novembre, especialment a les comarques de les Terres de l’Ebre, quan els Bombers de la Generalitat no han donat la Campanya Forestal 2020 per finalitzada. Segons les previsions amb què treballen, entraríem ara en un període de certa tranquil·litat, sense abaixar la guàrdia, que es podria acabar just en iniciar-se l’any 2021.

L’any 2020 ha estat un dels anys més càlids des que disposem de dades i, a la vegada, la  primavera i l’ estiu han estat anormalment humits. Els bons resultats de l’estiu, quant a incendis forestals, es deriven d’aquests fets i podrien fer pensar que la Campanya Forestal havia finalitzat, però no va ser així.

(consulteu gràfic a document adjunt)

Trobem un exemple d’aquest fet als 484 serveis que els Bombers han realitzat només durant el mes d’octubre per extingir incendis de vegetació (forestal, urbana o agrícola). Així, la tendència mostra l’increment del risc al llarg de l’any 2020, i ens ajuda a entendre dues idees clau per al Cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya:

 

  • la desestacionalització de la Campanya, en el sentit que ara el risc ja no es concentra únicament en els mesos d'estiu, com a conseqüència del canvi climàtic, i

 

  • la Campanya de 2020 ha continuat viva fins entrada la tardor

En els darrers dies d’octubre els Bombers van treballar en incendis forestals amb un potencial proper al centenar d’hectàrees i un comportament significatius. Parlem d’incendis com els de la Torre de l’Espanyol i Tivissa (Ribera d’Ebre); Tortosa i el Perelló (Baix Ebre), i Santa Linya (la Noguera). Alguns d’aquests incendis van originar-se per la realització de cremes agrícoles o de tasques de neteja de parcel·les urbanitzades, potser fruit del fet que la població no percebés la situació d’alt risc d’incendi en què ens trobàvem.

Al novembre, l’episodi de pluges que ens ha afectat ha marcat la fi del risc d’incendi forestal, en termes generals. Tenint en compte que la dinàmica prevista és d’un hivern càlid, els Bombers de la Generalitat seguiran el desenvolupament de les condicions meteorològiques que poden dur a nous episodis de risc, especialment durant els mesos de desembre i gener.

Per tots aquests motius, no podem abaixar la guàrdia: el canvi climàtic ens ha dut condicions de campanya forestal tot l’any.

 

 

Els Bombers han gestionat 64’5 hectàrees en 11 cremes prescrites

Els darrers mesos, i ateses les bones condicions meteorològiques que ho han permès, els Bombers de la Generalitat han gestionat 64’5 hectàrees de terreny en onze cremes prescrites que s’han realitzat en diversos punts  estratègics de gestió de combustible (PEG). Aquests espais, un cop gestionats gràcies a les cremes, aporten als Bombers una garantia de disposar de posicions tàctiques per tal de treballar els escenaris estratègics dels possibles incendis forestals.

 

Cremes en PEG

Superfície (ha)

Municipi

Can Feliu

9

Navès

Can Saubeta

3

Navàs

Puiggalí

4

Olius

Lloreda

3

Navès

Miravé

3

Llobera

Mas Fumats

6

Roses

Montgrí

4,5

Montgri

Rojals

19

Rojals

Bonastre

4

Bonastre

Perelló

2

Perelló

Montargull

7

Artesa de Segre

Total

64,5

 

 

Així mateix, els Bombers també han realitzat pràctiques formatives amb foc real als municipis de Móra, Tortosa, Lleida, Mollerussa, Vinallop i Alió.

 

Implantació de novetats operatives de la Campanya Forestal 2020

Operativament, la Campanya Forestal 2020 ha estat marcada per la COVID19 (fet que ha condicionat els procediments i els protocols a l’hora de treballar en un incendi forestal) i ha guanyat en robustesa gràcies a la incorporació de més personal, més vehicles i de les novetats operatives implantades. Concretament, es tracta de la incorporació de 150 nous bombers/res professionals als parcs de bombers de les set Regions d’Emergències, un cop finalitzat el seu període de formació de l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya, i la de 245 bombers/res més en el període de pràctiques del seu procés de selecció.

 

Pel que fa a la flota de vehicles dels Bombers de la Generalitat, des del mes de juliol, i durant tot l’estiu, s’hi han anat incorporant 263 nous vehicles lleugers.

 

Igualment, i durant la passada Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat han actualitzat diversos procediments operatius, amb l’objectiu de millorar en aspectes com els relleus en intervencions de llarga durada, els avituallaments en serveis de llarga durada o les maniobres d’autoprotecció, entre d’altres, i es van desplegar les nou bases dels Equips de Prevenció Activa Forestal (EPAF).

Un altre aspecte nou de la passada campanya forestal ha estat l’habilitació diària de tres posicions de suport a la guàrdia a la Sala Central dels Bombers, a Cerdanyola del Vallès (Bellaterra): la coordinació d’operacions aèries, la coordinació en l’àmbit de la seguretat laboral i el suport tàctic a tota mena d’intervencions, que ofereix la unitat GROS (Grup Operatiu de Suport). Els Bombers de la Generalitat també s’han adaptat a la desestacionalització de les campanyes forestals a través de l’ampliació de la guàrdia de suport forestal, de dos a quatre mesos.

Altres àmbits de treball i millora han estat l’ajustament de les guàrdies dels comandaments superiors del Cos a un model setmanal, per tal de millorar en la gestió i la direcció de les possibles grans emergències, i la feina realitzada amb l’ArcGis, l’eina de gestió dels incidents als Centres de Comandament, que també ha estat potenciada, dotant-la de més robustesa i utilitat.

Durant la Campanya Forestal, des de la Subdirecció General Operativa, mitjançant la guàrdia de suport, s’ha realitzat el seguiment de la situació de risc forestal i diàriament s’han elaborat documents que han estat enviats a totes les Regions d’Emergències i unitats amb el  seguiment de la situació de risc i les recomanacions en actuacions forestals. Aquestes mesures han permès planificar amb temps les accions preventives i de reforç necessari en cas de pics de calor o d’episodis de vent. També s’ha pogut dissenyar reubicacions de mitjans en funció del risc diari.

Finalment, destacar que durant la Campanya Forestal 2020 s’ha planificat un intens programa de pràctiques i formació, per reforçar l’eficiència de tot el sistema d’extinció en cas d’un gran incendi forestal

 

Els Bombers realitzen un documental sobre els incendis de sisena generació

Els Bombers de la Generalitat estan difonent un documental, formatiu i divulgatiu, que han realitzat amb l’objectiu de donar resposta als interrogants que sorgeixen amb els nous incendis forestals, els anomenats “incendis de sisena generació”. Aquests incendis, afavorits pel canvi climàtic i la gestió territorial de les últimes dècades, plantegen nous reptes als cossos de bombers d’arreu del planeta.

El documental "Incendis de 6a generació: els incendis que ens venen", es pot consultar al Canal YouTube dels Bombers, amb subtítols en castellà i anglès.

 

 Cerdanyola del Vallès, 17 de novembre de 2020

2  

Fitxers adjunts

Dades estadístiques Campanya Forestal - 2020

Dades estadístiques Campanya Forestal - 2020
PDF | 799

Balanç Campanya Forestal 2020 - Bombers Generalitat

Balanç Campanya Forestal 2020 - Bombers Generalitat
PDF | 800

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia