Salut

Salut impulsa cribratges intensius a 8 municipis de la Regió Sanitària Metropolitana Nord

query_builder   23 novembre 2020 09:34

event_note Nota de premsa

Salut impulsa cribratges intensius a 8 municipis de la Regió Sanitària Metropolitana Nord

  • La majoria s’inicien avui, 23 de novembre, i duraran una setmana
  • Es faran proves de detecció de la COVID-19 a persones asimptomàtiques de més de 16 anys
En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de la COVID-19 a Catalunya, avui s’inicien cribratges intensius a 6 municipis de la Regió Sanitària Metropolitana Nord: Badalona, Mataró, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, la Llagosta i Mollet del Vallès. Demà començaran a Rubí i divendres, a Terrassa. En aquestes dues últimes poblacions les proves les farà el personal del Banc de Sang i Teixits.

En alguns casos, com a la Llagosta o Mollet, es convoca a fer les proves a tota la població. En la resta de municipis el cribratge se centra només en una, dues o tres àrees bàsiques de salut.

Els cribratges es faran en espais propis de Salut i espais cedits pels ajuntaments dels diferents municipis. La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR) o la PCR.

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones infectades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Metropolitana Nord compten amb la col·laboració dels 8 ajuntaments implicats, l’Institut Català de la Salut, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública, el Banc de Sang i Teixits, el Consorci Sanitari de Terrassa i el laboratori del Parc Taulí de Sabadell.

Les proves per a la detecció de la COVID-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària.