Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Possidònia oceànica

El Departament d'Agricultura actualiza el coneixement i la vigilància de 12.000 hectàrees d'herbassars marins del litoral de Catalunya

query_builder   23 novembre 2020 12:17

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura actualiza el coneixement i la vigilància de 12.000 hectàrees d'herbassars marins del litoral de Catalunya

Aquesta és la quarta actualització de la delimitació de fanerògames marines que es fa des de l’any 2014

Aquesta nova actualització ha facilitat la localització dels 340.000 m2 de fanerògames marines del litoral del Baix Empordà, una informació indispensable perquè la Taula de Cogestió Marítima pugui avançar en l’ordenació d’usos i activitats marítimes d’aquesta zona

La Direcció General de Pesca disposa d’un nou vehicle operat remotament (ROV) per reforçar les tasques de vigilància, control i inspecció subaquàtiques d’activitats i usos que poden malmetre els hàbitats submarins protegits

DARP

El Departament d’Agricultura ha actualitzat el coneixement i la vigilància de 12.000 hectàrees d’herbassars marins del litoral de Catalunya. Es tracta de la quarta actualització de la delimitació de fanerògames marines feta des del 2014, i s’ha pogut dur a terme gràcies a la integració per part del Departament de cartografies realitzades per diverses administracions, grups de recerca i empreses.

 

Pel que fa les 12.000 hectàrees actualitzades enguany, 1.730 ha cobreixen el Parc Natural de Cap de Creus, i han estat facilitades pels serveis tècnics del Parc mateix; 280 ha corresponen al municipi de Vandellòs, i han estat fetes per l’Associació Nuclear Vandellós II; i, finalment, 9.080 ha del Maresme i 1.200 ha del litoral del Baix Empordà, les ha aportades la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d’Agricultura.

 

La cartografia marina corresponent al litoral del Baix Empordà elaborada per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims, entre altres ecosistemes marins, va localitzar unes 385 ha de substrat rocós amb ecosistemes algals, 25 ha de substrat rocós amb precoral·ligen i 34 ha de posidònia a la zona. La localització dels diferents herbassars de posidònia a la zona, amb una suma total equivalent a la superfície d’uns 48 camps de futbol, és una base indispensable per avançar en l’ordenació sostenible dels usos i les activitats que tenen lloc al mar en l’àmbit de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

Vehicle Operat Remotament (ROV) per realitzar tasques de vigilància, seguiment i inspecció subaquàtiques.
Vehicle operat remotament (ROV) per realitzar tasques de vigilància, seguiment i inspecció subaquàtiques.

La importància dels herbassars marins

 

Els herbassars marins constitueixen hàbitats d’interès per a la pesca pel paper ecològic que tenen com a llocs de posta, alevinatge i refugi per a moltes espècies d’interès comercial. Per aquesta raó, els herbassars marins estan protegits per la normativa sectorial de pesca i afers marítims i, en el cas de l’espècie Posidonia oceanica, també per la normativa mediambiental.

 

El coneixement sobre la distribució dels hàbitats presents al fons marí és fonamental perquè es pugui dur a terme una gestió adequada d’aquests ecosistemes i de les activitats i els usos professionals i recreatius que tenen lloc al medi marí. En aquest sentit, aquesta informació s’utilitza per prevenir possibles impactes que es poden derivar d’actuacions mal projectades en el medi marí.

 

 

Per garantir el compliment de les prescripcions i mesures preventives establertes per les administracions competents a fi d’evitar l’impacte i degradació d’aquest ecosistema protegit, recentment la Direcció General de Pesca i Afers Marítims ha adquirit un Vehicle Operat Remotament (ROV) per realitzar tasques de vigilància, seguiment i inspecció subaquàtiques. Aquest aparell, amb molta versatilitat i moltes aplicacions a la gestió del medi marí, permet controlar la instal·lació correcta dels sistemes de fondeig ecològic o facilitar la localització d’elements indegudament abocats al mar per a la seva retirada per part de les entitats responsables.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

3  

Imatges

Vehicle Operat Remotament (ROV) per realitzar tasques de vigilància, seguiment i inspecció subaquàtiques.

Vehicle Operat Remotament (ROV) per realitzar tasques de vigilància, seguiment i inspecció subaquàtiques. 4878

Actualització del coneixament de 12.000 hectàrees d'herbassars marins del litoral de Catalunya

Actualització del coneixament de 12.000 hectàrees d'herbassars marins del litoral de Catalunya 119

Posidonia oceànica

Posidonia oceànica 4983