Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DARP

Els petits productors han 'donat' 700 tones d'aliments frescos al Banc dels Aliments

query_builder   24 novembre 2020 14:42

event_note Nota de premsa

Els petits productors han 'donat' 700 tones d'aliments frescos al Banc dels Aliments

Aquestes donacions, per les quals han rebut 1,1 milions d’euros, s’emmarquen en la iniciativa que el Departament d’Agricultura va posar en marxa per reduir l’impacte del tancament de bars i restaurants sobre els petits productors durant la crisi sanitària

Verdures
Els petits productors han 'donat' 127 tones de verdura i 375 tones de fruita al Banc dels Aliments

Els petits productors han ‘donat’ un total de 56 tones de carn fresca de vedella i embotits de porc, 375 tones de fruita, 127 tones de verdura, 23 tones de llegums, 21 tones de làctics, 2 tones de mel, 1,6 tones de fruita seca, 27 tones de cereals, 82.434 litres d’oli i 300.000 ous al Banc dels Aliments. Aquestes donacions han estat compensades amb 1,1 milions d’euros procedents de la iniciativa del Departament d’Agricultura que ha consistit en la posada en marxa d’uns ajuts per reduir l’impacte del tancament de bars i restaurants sobre els petits productors durant la crisi sanitària.

 

Aquesta línia d’ajuts es va crear el mes de maig, i consistia a comprar-los la mercaderia que ells cedien al Banc dels Aliments, de manera que també s’ajudaven altres sectors afectats per la crisi social provocada per la sanitària. Aquests ajuts van finalitzar el passat 20 d’octubre, però es van prorrogar davant el segon tancament dels canals habituals de comercialització, per la qual cosa es va establir com a nova data final el 30 d’octubre perquè els productors fessin donacions a algun dels quatre Bancs dels Aliments de Catalunya.

 

Per demarcacions, els productors de Lleida han estat els que més s’han acollit a l’ajut, i han rebut 390.000 € per les seves donacions, seguits dels productors de les Terres de l’Ebre, que han rebut 282.781 €, els de Barcelona 201.370 euros, els de Girona 156.633 €, i els productors de la Catalunya Central i Tarragona han rebut 97.812 € i 57.799 €, respectivament, pels aliments donats.

 

Aquesta seria la distribució per comarques:

DEMARCACIÓ TERRITORIAL IMPORT PAGAT x DEMARCACIÓ (€) % PER DEMARCACIÓ COMARQUES IMPORT PAGAT x COMARQUES (€)
Barcelona 201.970,07 € 17% Alt Penedès         5.014,00 €
Barcelonès       20.000,00 €
Garraf        2.361,44 €
Maresme    118.540,53 €
Vallès Occidental     56.054,10 €
Catalunya Central 97.812,99 € 8% Bages      9.211,71 €
Berguedà     82.912,19 €
Osona      5.689,09 €
Girona 156.633,97 € 13% Alt Empordà       8.684,61 €
Baix Empordà     128.196,88 €
Gironès       19.752,48 €
Lleida 390.114,27 € 33% Alt Urgell         7.234,84 €
Garrigues       82.431,44 €
Pla d'Urgell        29.630,24 €
Segrià     240.121,00 €
Urgell       22.731,10 €
Vall d'Aran         7.965,65 €
Tarragona 57.799,40 € 5% Alt Camp        8.598,72 €
Baix Camp       43.827,75 €
Conca de Barberà         5.372,93 €
Terres de l'Ebre  282.781,53 € 24% Baix Ebre,      167.896,49 €
Montsià       48.814,56 €
Terra Alta       66.070,48 €
    1.187.112,23 € 100%     1.187.112,23 €

Pel que fa als tipus de sol·licitant, el 61% han estat productors a títol individual, un 37% cooperatives i un 2% entitats sense ànim de lucre.

TIPUS DE SOL·LICITANT

IMPORT PAGAT (€)

PERCENTATGE

COOPERATIVES

438.736,96 €

37%

PRODUCTORS INDIVIDUALS

728.375,27 €

61%

ENTITATS SENSE ÀNIM DE LUCRE

20.000,00 €

2%

TOTAL

1.187.112,23 €

100%

 

Els imports màxims de l’ajut eren de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d’oli d’oliva, mel, fruita seca i embotits de porc, que tenien un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d’aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d’explotacions catalanes era de 20.000 euros.

 

Per poder optar a aquests ajuts, els productors havien d’haver tingut una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l’1 de març i el 30 de juny de 2020 en relació amb l’any anterior.

 

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

 

1  

Imatges

Els petits productors han 'donat'  375 tones de fruita i 127 tones de verdura al Banc dels Aliments

Els petits productors han 'donat' 375 tones de fruita i 127 tones de verdura al Banc dels Aliments 638