Com en campanyes de control anteriors d’aquest insecte, el producte fitosanitari utilitzat és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), el qual és compatible amb l’agricultura ecològica i no està classificat com a nociu ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics.
Cal destacar que l’aplicació d’aquests tractaments de control contribueix al fet que la gravetat de les afectacions mantingui la tendència a la disminució, malgrat que les perspectives sobre l’evolució d’aquesta plaga amb motiu del canvi climàtic no siguin favorables.
L’objectiu d’aquestes actuacions no és erradicar d’aquest organisme nociu, sinó contribuir a l’equilibri natural mitjançant una disminució de les seves poblacions fins a nivells que permetin que els depredadors naturals i parasitoids puguin desenvolupar la seva funció de manera eficient.
Les actuacions de control d’aquesta plaga són especialment necessàries, atès que la processionària del pi produeix importants perjudicis a la població i a les economies locals com ara inconvenients en la gestió agroforestal, el turisme rural, la recollida de bolets o l’excursionisme. A més, representa un problema de sanitat forestal i cal considerar-lo un problema de salut pública a causa de l’afectació de les erugues sobre els animals domèstics i, sobretot, les persones, com ara urticàries o al·lèrgies.