Acció Exterior i Govern Obert

DEXI

'Els fons europeus que inverteixen en les persones (2021-2027)'

Solé reivindica la gestió directa dels fons europeus per atendre "les necessitats de les persones i del territori"

El conseller ha inaugurat les jornades sobre finançament europeu per al sector social organitzades pel Departament d'Acció Exterior i la Taula del Tercer Sector

query_builder   25 novembre 2020 11:59

event_note Nota de premsa

'Els fons europeus que inverteixen en les persones (2021-2027)'

Solé reivindica la gestió directa dels fons europeus per atendre "les necessitats de les persones i del territori"

El conseller ha inaugurat les jornades sobre finançament europeu per al sector social organitzades pel Departament d'Acció Exterior i la Taula del Tercer Sector

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, i la presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Francina Alsina, han inaugurat les jornades en línia ‘Els fons europeus que inverteixen en les persones (2021-2027). Oportunitats per al tercer sector social de Catalunya’, organitzades per donar a conèixer les oportunitats de finançament europeu en l’àmbit social en la nova generació de fons europeus i per facilitar la col·laboració publicoprivada.

DEXI

A l’acte també hi han participat la delegada del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, Meritxell Serret, que ha presentat la conferència inaugural, i el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, que ha fet la cloenda.

El conseller Bernat Solé ha defensat al discurs inaugural de les jornades que “Catalunya es compromet amb les prioritats de la Unió Europea però, sobretot, es compromet amb les persones, a millorar la vida de les persones”, i és precisament aquesta “l’Europa que volem, l’Europa que ajuda la ciutadania”. És per això que el Departament d’Acció Exterior acompanya les entitats del tercer sector en l’obtenció d’uns recursos “que han de contribuir a la construcció d’una Catalunya més justa i responsable, més diversa i integradora. En definitiva, més oberta a Europa i al món”.

Solé ha explicat que som a les portes d’un nou pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027 i, a Catalunya, el Govern treballa en l’aplicació del Pla de reactivació econòmica i protecció social post COVID-19. “Cal estar preparats per aprofitar al màxim totes les oportunitats”, ha advertit. El conseller ha recordat que “des de Catalunya reivindiquem la gestió directa d’aquests fons perquè som una administració de proximitat, tenim l’expertesa i el coneixement de les necessitats de les persones i del territori”.

El conseller ha subratllat la importància que les entitats coneguin i es familiaritzen amb les oportunitats de finançament europeu “perquè participar en propostes amb altres actors de fora de casa nostra també significa internacionalitzar-nos, projectar els nostres valors i el talent a l’exterior”.

“A Catalunya tenim una trajectòria meritòria en fons europeus”, ha dit Solé, que ha explicat que les darreres dades de participació en projectes competitius (els que gestiona directament la Comissió Europea) en el període 2014-2019 “mostren que les entitats amb seu a Catalunya han obtingut 1.638,1 milions d’euros i que el 23% del total d’entitats beneficiàries d’Espanya són a Catalunya”.

La delegada Meritxell Serret ha reivindicat que “la transició verda i digital ha de ser socialment justa i, per tant, ens ha de permetre avançar en justícia social, que al seu torn hauria d’ajudar a reduir les desigualtats en augment a la nostra societat”.

“Uns dels objectius de la Taula és la transformació de les polítiques socials a través de la col·laboració publicoprivada i els fons europeus són una eina per avançar cap a aquesta direcció”, ha explicat la presidenta de la Taula, Francina Alsina, que veu la situació actual de crisi per la COVID-19 com una oportunitat perquè les entitats socials catalanes “s’atreveixin a accedir al finançament europeu”.

Alsina ha assenyalat que “els fons europeus són un bri d’esperança per a un sector molt castigat, però sobretot són una oportunitat per portar endavant projectes de gran envergadura, que tenen una mirada a llarg termini i que són veritablement transformadors per l’alt impacte que poden tenir en la societat i en les persones”. Segons el baròmetre del Tercer Sector del 2017, només un 0,7% de les entitats socials participava en els fons europeus, una xifra que el 2019 fins i tot es va reduir. Això significa que, per a les entitats socials, encara hi ha molt camí a recórrer pel que fa a l’accés a recursos de la Unió Europea, tal com han assenyalat Solé i Alsina.

Els fons europeus són de gran importància per al tercer sector a Catalunya perquè financen la innovació social i enforteixen la col·laboració i les aliances amb altres agents clau a l’hora de sortir d’aquesta crisi social generada per la pandèmia i, per tant, en la lluita contra la pobresa i les desigualtats

Les jornades, organitzades pel Departament d’Acció Exterior i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, han tingut avui la seva primera part i se’n celebrarà la segona dimecres que ve, dia 2 de desembre. La inauguració de la segona sessió anirà a càrrec del director general d’Afers Europeus i Mediterranis, Alfonso González Bondia; i clourà la jornada la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda.

A més, el proper 10 de desembre el Departament presentarà l’estudi sobre la participació catalana en els fons europeus competitius entre els anys 2014 a 2019, promogut per la Generalitat de Catalunya.