Delegació a Lleida

Els SIAD de la vegueria de Lleida incrementen enguany el nombre d'assessoraments del 2019 malgrat atendre un 30% menys de dones per causa de la pandèmia

query_builder   25 novembre 2020 15:52

event_note Nota de premsa

Els SIAD de la vegueria de Lleida incrementen enguany el nombre d'assessoraments del 2019 malgrat atendre un 30% menys de dones per causa de la pandèmia

La coordinadora de l’ICD a Lleida, Carme Castelló, ho atribueix a que augmenten les dones que requereixen una atenció més àmplia i complexa per la precarietat social i econòmica en què viuen

Foto del mural de Cristina de Juan
Foto del mural de Cristina de Juan al Parc de l'Aigua de Lleida

Els vuit serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD) de les comarques de la plana de Lleida han atès un 30% menys de dones entre l’1 de gener i el 31 d’octubre d’enguany en relació al mateix període del 2019. Concretament, mentre que l’any passat van ser ateses 1.646 dones, el 2020 ho han estat 1.152.

La coordinadora de l’Institut Català de les Dones a Lleida, Carme Castelló, ha explicat que el descens de dones ateses ha estat un efecte derivat principalment de les restriccions aplicades per causa de la Covid-19, que han fet que sigui major el temps de convivència a les llars. Aquest efecte s’explica perquè, per un costat, hi ha una major tendència a que els homes que exerceixen violència sobre la parella considerin que la tenen més sota control i moderin el seu comportament violent, i, per una altre, perquè les dones víctimes de violència masclista tendeixen a ajornar la recerca d’assessorament en sentir-se més controlades tenint la parella a prop molt més temps.

Aquesta disminució de dones ateses pels vuit SIAD no s’ha correspost amb la tendència del número total d’atencions realitzades, que ha crescut en un 2,3%. Així, s’ha passat de les 3.879 atencions efectuades el 2019 a les 3.970 d’enguany. Segons Castelló, el fet que s’hagi atès menys dones i que, en canvi, s’hagi incrementat lleument el nombre d’atencions realitzades és degut en bona part a que augmenten les dones que acudeixen als SIAD en situacions de precarietat social i econòmica, de manera que l’assessorament que requereixen és més ampli (psicològic, jurídic, etc.) i complex.

Per altra banda, el nombre de dones ateses pels SIAD que s’ha constatat que pateixen una situació de violència masclista també s’ha reduït el 2020 pels efectes de la pandèmia. Els casos detectats han estat 294, trenta casos menys que l’any passat.

En els primers deu mesos del 2020 els SIAD han derivat 23 dones i 7 menors al Servei d’Intervenció Especialitzada, que ofereix informació, atenció i recuperació a les dones que han estat o estan en processos de violència masclista i als seus fills i filles a càrrec. En el mateix període del 2019 s’hi van derivar 25 dones i 17 menors.

La plana de Lleida compta amb un SIAD a cada comarca, un a l’Ajuntament de Lleida i un altre a la coordinació territorial de l’Institut Català de les Dones a Lleida.

Carme Castelló ha fet públiques aquestes dades avui en el transcurs de l’acte institucional unitari de commemoració del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones a Lleida que s’ha celebrat en format telemàtic. En aquest acte els representants de les institucions participants han fet breus parlaments sobre les formes de manifestació de la violència masclista: violència en la parella, violència familiar, violència sexual en l’àmbit laboral i comunitari, l’explotació sexual i tràfic de dones, les mutilacions genitals femenines o els matrimonis forçats.

En l’acte també s’ha visionat un vídeo sobre el mural que l’artista visual lleidatana Cristina de Juan ha realitzat al Parc de l’Aigua de Lleida, que se centra en el procés de superació d’un maltractament, i un altre vídeo amb la gravació de la lectura per part del grup teatral Dones a Escena - Lleida del manifest que han elaborat la Generalitat de Catalunya, les quatre diputacions catalanes, l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, i la Delegació del Govern central a Catalunya.