Educació

Foto

El Consell Escolar de Catalunya reflexiona sobre els reptes de l'educació arran dels canvis provocats per la pandèmia

query_builder   26 novembre 2020 09:27

event_note Nota de premsa

El Consell Escolar de Catalunya reflexiona sobre els reptes de l'educació arran dels canvis provocats per la pandèmia

  • El conseller d’Educació, Josep Bargalló, clou aquesta tarda de forma telemàtica la XXVIII Jornada de reflexió del Consell Escolar de Catalunya
Foto

El Consell Escolar de Catalunya celebra avui la XXVIII Jornada de reflexió, que enguany versa sobre què és fonamental i quins són els reptes futurs de l’educació, en el marc de la pandèmia provocada per la Covid-19. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, clou aquesta tarda la jornada de forma telemàtica, on tindran lloc diferents espais de diàleg i conversa al voltant d’un seguit de temes tractats prèviament per la comunitat educativa.

En aquesta ocasió, la temàtica de reflexió gira al voltant de què és el més important a preservar en l’àmbit educatiu. És a dir, reflexionar sobre els canvis que la pandèmia ha generat en l’educació i els reptes que han sorgit. La situació d’urgència ha posat al descobert un seguit de limitacions, i davant d’això el Consell Escolar proposa una nova mirada per entendre el que ha passat i reflexionar el futur al voltant de diferents eixos:

  • L’espai i el temps educatiu
  • La digitalització de l’educació
  • L’acompanyament i la cura
  • La personalització dels aprenentatges

L’acte telemàtic començarà amb un recull de les aportacions de diverses persones expertes, recollides els darrers mesos en un grup de treball del consell. Són les aportacions de Joan Manuel Tresserras, Marina Garcés, Kilian Jornet, Guillermo Bautista, Neil Harbisson, Mercè Gisbert, Màrius Serra, Begoña Román, Natza Farré i César Coll.

A continuació, tindrà lloc un diàleg entre Guillermo Chirino - president del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i membre del consell-, Eudald Carbonell –arqueòleg- i Laia Servera –periodista i directora de l’Infok-. En el darrer tram de l’acte, el representant dels Moviments de renovació pedagògica al consell escolar de Catalunya Raül Manzano, moderarà les converses que versaran al voltant dels 4 eixos que s’han anat treballant prèviament a la jornada.

Converses prèvies a la jornada

El CEC organitza des de 1986 –any de la seva creació- una jornada de reflexió, amb l'objectiu principal de promoure el debat i la reflexió sobre temes d'actualitat i d'interès per a la dinamització i la millora del sistema educatiu.  En aquesta edició s’hi ha tractat el present educatiu, que ha de sorgir dels nous plantejaments derivats de la crisi provocada per la pandèmia. La pandèmia ha sacsejat el món educatiu des del passat mes de març i, en certs aspectes, continua encara durant el curs actual. Un cus marcat per les noves mesures organitzatives, pels confinaments de grups als centres, per la docència híbrida, etc.

El debat del Consell Escolar de Catalunya demana doncs una mirada sobre com el tancament dels centres a finals del passat curs va suposar la desaparició de l’espai tradicional escolar, i com cal treballar aspectes com la digitalització i l’acompanyament de l’alumnat en tot el procés. És per això, que els diferents aspectes que es tracten durant la jornada d’avui s’han abordat prèviament en quatre converses que han comptat amb la participació de persones expertes en la matèria i alguns dels protagonistes. Les converses permeten debatre i generar idees que serveixin per elaborar propostes de millora del sistema educatiu.

Les converses que s’han dut a terme, enguany de forma telemàtica, han estat les següents:

El Consell Escolar de Catalunya és un òrgan superior de participació de la comunitat educativa de Catalunya que té, entre d’altres, la missió d’estudiar com millorar l’adequació de l’ensenyament a la realitat social, així com formular per iniciativa pròpia propostes relacionades amb la seva qualitat.

 

26 de novembre de 2020