Drets Socials

bandera rom

Catalunya participa en un projecte europeu per promoure la inclusió educativa i social de nenes i dones gitanes

query_builder   26 novembre 2020 10:23

event_note Nota de premsa

Catalunya participa en un projecte europeu per promoure la inclusió educativa i social de nenes i dones gitanes

Treball, Afers Socials i Famílies és un dels 9 socis que impulsarà aquesta iniciativa, que replicarà en diversos països europeus l’experiència catalana de les Trobades d’estudiants gitanes que se celebren des de fa 18 anys

Avui es commemora el Dia de l’arribada del Poble Gitano, present a Catalunya des de fa més de 600 anys

Treball, Afers Socials i Famílies, mitjançant el Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social, participa en el projecte europeu Romnia Transform: Roma Women transforming the educational systems around Europe through their social and political mobilizations (RTRANSF).

El Departament és un dels 9 socis d’aquesta iniciativa, que té per objectiu influir en les polítiques de les dones i les nenes gitanes amb la promoció d’una educació de qualitat. RTRANSF ha rebut el suport de la Comissió Europea, que mitjançant una línia de subvenció del programa Erasmus+, hi destinarà 300.000 euros.

El projecte es durà a terme els propers 3 anys i se centrarà en difondre i ampliar les Trobades d’estudiants gitanes, una pràctica que a Catalunya es va iniciar fa 18 anys liderada per dones gitanes de base i amb el suport del Pla integral del poble gitano de la Generalitat. Les trobades d’estudiants, que actualment se celebren cada 3 mesos, han demostrat contribuir a la inclusió educativa i social de les dones i les nenes gitanes mitjançant la creació d’espais de debat per a aquest col·lectiu socialment desfavorit. Així doncs, el projecte transferirà el model català a altres regions europees i permetrà establir sinèrgies entre estudiants gitanes d’aquests països.

El partenariat de RTRANSF està format pels socis següents:

  • Associació Gitana de Dones Drom Kotar Mestipen (Catalunya), com a entitat coordinadora.
  • Programa del Poble Gitano i de la Innovació Social (Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària).
  • Alternative Innovative Development - ASTIKI MI KERDOSKOPIKI ETAIRIA (Grècia).
  • Coventry University- Centre for Dance Research (Anglaterra).
  • Amrita Pályaorientációs Baráti Kör Egyesület (Grècia).
  • Amalipe Center for Interethnic Dialogue and Tolerance (Bulgària).
  • Care for young people’s future CIC (Anglaterra).
  • Municipality of Ampelokipi – Menemeni (Macedònia).
  • Ámbédkar Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Általános Iskola és Martin Luther King Középiskolai Kollégium (Hongria).

A la conferència final del projecte hi assistiran membres del Parlament Europeu, representants dels estats i regions, representants de la Comissió Europea, legisladors/es, investigadors/res, docents, entitats gitanes i dones gitanes participants.

 

26N, Dia de l’arribada del poble gitano a Catalunya

L’any 2019, la Generalitat de Catalunya va acordar declarar el 26 de novembre Dia de l’Arribada del Poble Gitano a Catalunya. Aquest gest suposa un reconeixement a les aportacions a la cultura i a la història del país per part d’aquest poble, present a Catalunya des de fa més de 600 anys.

La data es va escollir perquè el primer document que en testimonia l’arribada a territori català és del 26 de novembre de 1415. Des de la seva arribada ja fa més de sis segles, el poble gitano ha patit una història marcada per la persecució, l’esclavitud, el genocidi, el racisme i la desigualtat social.

El Govern de Catalunya, a través de la Direcció General d'Acció Cívica i Comunitària, du a terme el conjunt de polítiques públiques específiques adreçades al poble gitano, la minoria més important del món. Sota el paraigües del Pla integral del Poble Gitano s’implementen més de cent accions d'equiparació socioeconòmica i reconeixement cultural d'aquest poble. L'any que ve, es durà a terme un informe sobre la situació del poble gitano a Catalunya, que valorarà l’impacte d'aquestes mesures en la millora de les condicions de vida dels gitanos i les gitanes.