Empresa i Treball

El conseller durant la trobada telemàtica

Conseller Tremosa: "Necessitem desplegar amb força el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per recuperar les posicions perdudes en l'última crisi"

query_builder   26 novembre 2020 13:06

event_note Nota de premsa

Conseller Tremosa: "Necessitem desplegar amb força el Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement per recuperar les posicions perdudes en l'última crisi"

  • El conseller d’Empresa i Coneixement reitera la importància de revertir la pèrdua de pes relatiu en el pressupost públic per assegurar l’excel·lència del sistema català d’universitats i recerca 
  • Es constitueix la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement que serà l’encarregada de vetllar per l’assoliment dels acords compresos en el document final del Pacte
El conseller durant la trobada telemàtica
El conseller durant la trobada telemàtica
El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha presidit avui l’acte de constitució de la Comissió de Seguiment del Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC), un organisme previst en el document final del Pacte aprovat el passat mes de juny per unanimitat. La Comissió de Seguiment serà a partir d’ara l’encarregada de vetllar per l’assoliment dels acords compresos en el document final, i serà l’instrument de consulta, d’assessorament i de participació dels agents implicats en el PN@SC durant l'execució de les actuacions que es derivin dels seus acords.

El conseller Tremosa ha destacat la importància d’aquesta comissió “perquè necessitem desplegar el pacte amb força per recuperar les posicions perdudes en l’última crisi”. Tremosa ha reiterat que “cal revertir la pèrdua de pes relatiu en el pressupost públic” que l’àmbit d’universitats i recerca ha patit en els últims 10 anys i, malgrat el qual, s’han assolit posicions capdavanteres en el context europeu. “Hem d’explicar la necessitat, la utilitat i la urgència de revertir aquesta situació perquè hi ha en risc la pèrdua de l’excel·lència del sistema català d’universitats i recerca”, ha afegit.

En una primera fase, fixada en el quinquenni 2020-2024, el PN@SC estableix assolir una despesa global total en R+D+I del 2,12% del PIB català, amb un increment de la despesa pública que passi del 0,58% al 0,75% i amb un augment de la despesa privada del 0,94% actual a l’1,37% del PIB, que permetrà igualar Catalunya a la mitjana actual de la UE. Pel que fa a la despesa en R+D+I prevista al Pacte, i expressada en termes de PIB, el Pacte preveu que al 2024, i amb la recuperació del PIB un cop superada la pandèmia, es podran assolir els objectius previstos i que, a mig termini, ens equipararem als nivells de la UE.

Aquest és un dels principals acords, del total de 84, aprovats al Pacte perquè la innovació sigui l’eix vertebrador de les polítiques públiques i aconseguir que Catalunya s’equipari als països capdavanters en índex de progrés social i desenvolupament econòmic.

En aquesta línia, la Comissió de Seguiment seguirà un pla de treball perquè l’estratègia compartida entre tots els agents de l’àmbit de l’educació superior, la recerca, la innovació, l’economia productiva i el teixit empresarial que la genera, a més del conjunt d’agents polítics i socials, assoleixi els objectius fixats.

Un total de 35 membres representatius dels àmbits de l’educació superior, la recerca, el món empresarial, agents sindicals, representants d’estudiants i ens locals formen la Comissió de Seguiment. Concretament, l’integren Lluís Torner, director de l’ICFO; Elias Campo, director de l’IDIBAPS; Josep Usall, director de l’IRTA; María José Figueras, rectora de la URV; Javier Lafuente, rector de la UAB; Josep Maria Garrell, rector de la URL; les presidentes dels Consells Socials de la UPF i la UdG, Montserrat Vendrell i Rosa Núria Aleixandre, respectivament; Pere Vallès, president del patronat de la UOC; Genís Vives, del CEUCAT; Joan Domènech Ros, president de l’IEC; Carme Poveda, del Consell General de les Cambres Oficials de Comerç; Josep Samitier, director de l’IBEC i president d’ACER; Xavier López, d’EURECAT; Josep Miquel Piqué, president de la Xarxa de Parcs Científics i Tecnològics de Catalunya; Josep Joan Moreso, president d’AQU Catalunya; Josefa Garcia i Eulàlia Guiu, d’UGT Catalunya; Carlos del Barrio i Manuel Pulido, de CCOO; Daniel Furlant i Xavier Segura, de PIMEC; Maria Mora i Jordi Bosch, de Foment de Treball; Olga Arnau, presidenta de la FMC; i Lluís Soler, president de l’ACM. Són membres nats, el conseller Tremosa i altres membres del Govern com ara el secretari d’Universitats i Recerca, Francesc Xavier Grau, i el secretari d’Empresa i Competitivitat, Quim Ferrer.

Importància del PN@SC en l’actual crisi sanitària

L’actual crisi causada per la pandèmia de la Covid-19 i els seus efectes econòmics i socials han posat en evidència el paper central del coneixement en l’elaboració de qualsevol tipus d’estratègia. En aquest context, el Pacte esdevé l’instrument per desplegar una estratègia integral en R+D+I a Catalunya, ja que per aconseguir un sistema excel·lent d’innovació és necessària una estratègia pública sostinguda per promoure i facilitar la innovació empresarial.

El Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC) és un document que configura una estratègia intel·ligent de modernització, realitzada a partir del debat dels diferents sectors implicats, al voltant dels nous reptes, globals i locals, que l'evolució de la societat planteja a nivell acadèmic, científic i tecnològic, i també configura els eixos que han de permetre mantenir un posicionament capdavanter del nostre sistema de coneixement, que coadjuvi al manteniment d'una societat del benestar, basada en el progrés i en l'aplicació que el coneixement genera.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia