Justícia

.

Presons prioritza la preservació dels vincles dels interns i les internes amb les seves famílies durant la pandèmia

L'estratègia de Justícia és aixecar les restriccions als centres amb pocs contagis

query_builder   26 novembre 2020 14:49

event_note Nota de premsa

Presons prioritza la preservació dels vincles dels interns i les internes amb les seves famílies durant la pandèmia

L'estratègia de Justícia és aixecar les restriccions als centres amb pocs contagis

Justícia mantindrà la valoració dels diferents indicadors de contagi amb el Departament de Salut i el PROCICAT per aplicar als centres penitenciaris mesures de protecció i prevenció davant la COVID-19 combinades amb altres mesures de preservació dels drets dels interns, com ara les comunicacions familiars, als centres que presentin pocs casos de contagi.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha comparegut avui a la Comissió de Justícia del Parlament per explicar les mesures adoptades a presons amb motiu de la pandèmia. L’adopció de mesures es fa centre per centre, de manera quirúrgica. És el cas de Mas d’Enric (el Catllar), que ha reprès aquesta setmana les comunicacions familiars i de convivència amb les parelles i fills menors de 10 anys, després d’haver-les suspès durant 3 setmanes per un brot, i de Ponent, que preveu que millorin els indicadors per reprendre-les en les pròximes setmanes.

 

Més de 80.000 videotrucades

Pel que fa a les mesures compensatòries preses per garantir els drets fonamentals dels interns i les internes dels centres penitenciaris, destaca la implantació del sistema de videotrucades. Els interns han fet prop de 81.000 comunicacions a distància, amb les seves famílies, mitjançant videoconferències o videotrucades.

També destaca l’augment dels ajuts a persones sense recursos econòmics, que ha inclòs la garantia de trucades gratuïtes. I l’augment en un 41 % del nombre de trucades telefòniques.

 

Disminució de la població penitenciària

Des de l’inici de la pandèmia, la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima ha multiplicat per cinc el nombre d’interns que compleixen el tercer grau al seu domicili, en aplicació de l’article 86.4 del Reglament penitenciari, i ha reduït prop d’un 10 % la concentració dels interns als centres de règim ordinari. Catalunya ha estat l’administració penitenciària europea que ha fet més excarceracions per disminuir el nombre de contagis a presons, amb diferents mesures per continuar la supervisió de les condemnes fora dels centres d’un 17 % de la població reclusa.

 

Nova unitat COVID-19 a Puig de les Basses

Justícia i Salut també han obert unitats d’atenció sanitària per a casos COVID: a Brians 2; al Pavelló Hospitalari Penitenciari de Terrassa, i la darrera al Centre Penitenciari Puig de les Basses (Figueres), que es pot utilitzar a partir d’aquesta setmana en cas que hi hagi un augment de casos de contagi.

 

Balanç de casos des de l’inici de la pandèmia

Des de l’inici de l’emergència sanitària, 357 interns han donat positiu per coronavirus. N’hi ha 334 de donats d’alta. De la resta: 9 estan ingressats a la Unitat COVID-19 de Brians 2; 4 romanen al seu domicili en aplicació de l’article 86.4; 2, a la infermeria de Ponent; 1, a la infermeria de Brians 1; 4 més, a la Unitat Hospitalària Psiquiàtrica Penitenciària de Brians 1; 1, a la infermeria de Mas d’Enric; 1, a la infermeria del Centre Penitenciari Joves, i 1 més, a un hospital de la xarxa pública.

També s’han confirmat 347 casos positius de coronavirus entre els funcionaris, dels quals 263 ja tenen l’alta.