Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Jordà al Centre per a la Millora del Reg

Teresa Jordà: "Tenim planificades noves inversions per a la millora i modernització dels regadius del Baix Ter"

query_builder   27 novembre 2020 14:09

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Tenim planificades noves inversions per a la millora i modernització dels regadius del Baix Ter"

La consellera d’Agricultura ha anunciat avui un projecte de 4.7 MEUR per consolidar la resclosa de Colomers i un altre de més de 26 per millorar la xarxa de distribució del reg de la zona

També ha inaugurat avui el Centre per a la Millora del Reg que servirà per assessorar els agricultors sobre com millorar l’eficiència del reg utilitzant les noves tecnologies

Teresa Jordà reunida amb la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers
Teresa Jordà reunida amb la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers

“Continuem impulsant la modernització dels regadius i tenim projectes planificats per valor de més de 30 MEUR per millorar i modernitzar i fer més eficients els regadius del regadius del Baix Ter”. Així ha anunciat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà,  les obres de consolidació de la resclosa de Colomers i el projecte de condicionament i millora de la xarxa de distribució del reg de la Comunitat de Regants de Colomers.

La consellera d’Agricultura s’ha desplaçat avui a la zona del Baix Ter per reunir-se amb representants de la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers i per inaugurar el Centre per a la Millora del Reg de l’IRTA de Mas badia a la Tallada d’Empordà.

Aquests projectes han de servir per modernitzar les infraestructures de reg actuals i ser més eficients en la gestió agrícola de l’aigua. Jordà ha explicat que: “Tot  el  país ha de ser molt conscient del valor del reg per al futur del territori i de la seva gent. Es tracta de contribuir plegats al desenvolupament d'una agricultura i ramaderia més competitives i sostenibles, que permetin garantir les rendes i fixar la població al territori, així com la millora de les condicions de vida”

Projecte per consolidar la resclosa de Colomers

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, a causa del mal  estat de conservació de la resclosa de Colomers, ha promogut la redacció d’un projecte de consolidació consistent en el revestiment de la infraestructura actual amb formigó armat. Aquest projecte té un cost de 4,7 milions d’euros i preveu el revestiment i la consolidació de la resclosa actual. També preveu la construcció d’un pas ictícola (escala de peixos) i un baixador de caiacs (per contribuir al desenvolupament turístic de la zona), i la instal·lació de comportes automàtiques per a la regulació d’aigua al rec del Molí (o canal de Sentmenat) que abasteix una àrea regable de 3.500 ha al llarg del marge esquerre d’aquest tram final del riu Ter.

El projecte ha de passar el tràmit ambiental ordinari i el Departament ja treballa en la redacció d’aquest estudi d’impacte ambiental.

Aquest és un projecte molt important pel territori: “El regadius en aquesta zona representen una font de riquesa pel conjunt d’aquests pobles, ha explicat la consellera. I ha afegit que “ Aquí s’hi pot conrear cultius d’alt valor afegit que són la base d’un teixit associatiu i agroindustrial del qual en són testimoni part de les cooperatives agrícoles més representatives de Catalunya”.

La resclosa de Colomers és una infraestructura hidràulica de 370 m lineals del segle XIII-XV. Connecta totes dues ribes del riu Ter: la riba esquerra de Colomers i la riba dreta de Foixà, i està situada en un espai inclòs dins la xarxa Natura 2000. Permet elevar el nivell d’aigua del riu al seu pas pel municipi de Colomers i desviar-la per abastir 3.500 ha de terrenys de regadiu del marge esquerre del riu Ter en el seu tram final.

Aquesta infraestructura presenta importants deficiències causades principalment per la seva antiguitat i la manca de manteniment dels últims anys. Aquests fets han suposat que els darrers temporals que han sofert les comarques gironines hagin danyat greument aquesta infraestructura fins al punt de perillar-ne la integritat estructural i representar, per tant, un perill per a la seguretat i l’abastament de totes les famílies i empreses que en depenen aigües avall

Un projecte de gran abast per millorar la xarxa de distribució del reg

El Departament d’Agricultura també té redactat de fa temps un projecte de “Condicionament i millora de la xarxa de distribució del reg de la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers”. Amb un cost total de 26.812.529,57 €, preveu la construcció d’una xarxa de distribució (secundària) pressuritzada per abastir des de la canonada principal (ja construïda) fins a cadascuna de les parcel·les de reg (amb la instal·lació d’hidrants de reg) de tot l’àmbit de regadiu de la comunitat de regants.

La Comunitat de Regants de la Presa de Colomers s’abasteix de les aigües del riu Ter que capta gràcies a la resclosa de Colomers situada al costat d’aquest municipi. Aquestes aigües es distribueixen a través d’una xarxa de regadiu de 3.500 ha de cultius. Es tracta d’una zona amb fruiters, majoritàriament pomeres (40%), cultius herbacis (blat de moro, gira-sol i farratges) (40%) i cultius d’horta (20%). Situats al marge esquerre del riu dels municipis de Colomers, Jafre, Verges, la Tallada d’Empordà, Ullà, Torroella de Montgrí, Bellcaire d’Empordà i Albons (Baix Empordà), i l’Escala i Viladamat (Alt Empordà).

L’àmbit de regadiu de la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers compta amb 1.726 regants que conreen 3.500 ha. El sistema de regadiu és principalment el reg a tesa o superficial (90%) i el reg pressuritzat (10%).

Obres d’emergència per millorar la resclosa després dels temporals

El Departament d’Agricultura va realitzar durant els mesos de setembre i octubre unes obres de millora de la resclosa de Colomers en els punts més malmesos després de les pluges intenses de les tardors dels anys 2018 i 2019 i del temporal Glòria del mes de gener de 2020

Aquestes obres de millora es van realitzar han tingut un cost de 46.539,63 € i han consistit a arranjar els punts més malmesos. Les actuacions han permès millorar la funcionalitat de l’estructura i, en conseqüència, la disponibilitat d’aigua per a les 3.500 ha de regadiu del marge esquerre del Baix Ter que s’abasteixen de l’aigua captada en aquesta infraestructura.

 

La consellera d'Agricultura durant la visita al Centre per a la Millora del Reg de l'Irta
La consellera d'Agricultura durant la visita al Centre per a la Millora del Reg de l'Irta de Mas badia a la Tallada d'Empordà

El Centre per a la Millora del Reg assessorarà agricultors i comunitats de regants sobre com millorar l’eficiència de l’aigua

La consellera Teresa Jordà també ha participat en la inauguració del Centre per a la Millora del Reg a l’Estació Experimental Agrícola Mas Badia de l’IRTA, a la Tallada d’Empordà (Baix Empordà).

El Centre desenvoluparà estratègies de millora de l’eficiència del reg agrícola a partir de l’ús de noves tecnologies de la informació i la comunicació. En concret, obtindrà informació de manera sistemàtica a través d’uns sensors col·locats en finques pilot distribuïdes pel Baix Ter que aportaran informació sobre el volum d’aigua que hi ha al sòl, la climatologia i l’estat hídric de les plantes. Aquestes dades, juntament amb les projeccions meteorològiques dels vuit dies següents, s’introduiran dins d’un sistema que farà recomanacions de reg a les principals finques agrícoles del Baix Ter, als agricultors/regants i als gestors d’aigua de les comunitats de regants.

La consellera ha volgut deixar clar que: “ El reg modern ens permet fer gestió ambiental i que a Catalunya volem ser pioners en la convivència entre el regadiu, la tecnificació de l’agricultura i la protecció de la biodiversitat”.

El Centre ha tingut un cost de 739.030,90 € i s’emmarca dins del projecte PECT “Girona, regió sostenible de l’aigua”. Les actuacions han estat finançades pel FEDER a través de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i l’IRTA.

Els objectius del nou projecte són garantir la disponibilitat hídrica suficient per a la superfície agrícola de regadiu en el context del transvasament del Ter i del canvi climàtic i cobrir les necessitats del sector industrial i turístic de la zona, i també les necessitats ambientals dels ecosistemes aquàtics, en especial del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es tracta de reduir les pèrdues d’aigua dels canals de reg secundaris que actualment abasteixen el canal principal de les comunitats de regants de la Presa de Colomers i del Molí de Pals. Un altre objectiu del projecte és desenvolupar un sistema de gestió sostenible dels recursos hídrics en l’agricultura del Baix Ter utilitzant les TIC, conjuntament amb els actors del territori, que permeti una millora de l’eficiència en l’ús de l’aigua en l’àmbit agrari.

S’espera que aquest Centre millori l’eficiència del reg integrant les diferents entitats que hi han participat per aprofundir i estendre les innovacions desenvolupades a altres zones de regadiu.

La modernització dels regadius per adaptar-los al canvi climàtic

La modernització dels regadius s’emmarca en els 10 projectes transformadors que té en marxa el Departament d’Agricultura inclosos en el Pla de reactivació econòmica i protecció social per valor de més de 3.000 milions d’euros. Aquesta modernització ha de de permetre un ús més eficient de l’aigua, adaptar els cultius al canvi climàtic i millorar les condicions socioeconòmiques a les explotacions. Aquests projectes alineats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible permetran avançar cap a un canvi de model del sector. Es tracta d’assolir una producció agrària sostenible i respectuosa envers el medi ambient i la biodiversitat i promoure una millor connexió entre el productor i el consumidor amb uns nous models de relació i comercialització.

Per a Jordà, “És imprescindible la modernització dels regadius perquè millora les condicions de la gestió, millora la relació aigua/producció, racionalitza l’ús de l’aigua, permet la introducció de nous conreus i produccions, i ajusta el consum a les necessitats”.

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat.

3  

Imatges

La consellera d'Agricultura visitant el Centre per a la Millora del Reg de l'IRTA de Mas badia a la Tallada d'Empordà

La consellera d'Agricultura visitant el Centre per a la Millora del Reg de l'IRTA de Mas badia a la Tallada d'Empordà 105

Teresa Jordà reunida amb la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers

Teresa Jordà reunida amb la Comunitat de Regants de la Presa de Colomers 72

Reclosa de Colomers un cop realitzats els treballs de millora del Departament d'Agricultura

Reclosa de Colomers un cop realitzats els treballs de millora del Departament d'Agricultura 1776

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia