Servei Meteorològic de Catalunya

Mapa PPT 25-28 novembre

El temporal de llevant ha deixat més de 100 mm de pluja al nord-est de Catalunya

query_builder   29 novembre 2020 13:01

event_note Nota de premsa

El temporal de llevant ha deixat més de 100 mm de pluja al nord-est de Catalunya

  • La precipitació més abundant s’ha concentrat al litoral, prelitoral i Pirineu oriental, amb un màxim de més de 180 mm al Montseny
  • La nevada ha agafat per sobre d’uns 1.800 m, sobretot al Ripollès, l’Alt Berguedà i la Cerdanya, amb més de 40 cm a la capçalera del Ter

Entre el dimecres 25 de novembre al vespre i el dissabte 28 s’ha produït un episodi de precipitació pràcticament general, que ha estat abundant a la majoria de comarques del litoral i prelitoral, en alguns moments amb tempesta i puntualment amb calamarsa. A cotes altes del Pirineu i Prepirineu oriental ha caigut la nevada més important de la tardor i el vent de component est ha provocat un temporal marítim amb onades de més de 3 m arran de costa.

Mapa PPT 25-28 novembre

El mapa mostra la precipitació acumulada entre el dimecres 25 de novembre al vespre i el dissabte 28 i s’ha obtingut a partir de les dades de 262 pluviòmetres, 182 de la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) i 80 de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM).

El patró de distribució de la precipitació és el típic d’una llevantada, amb màxims al Pirineu oriental i al llarg del prelitoral, sent les comarques del nord-est les més afectades en aquesta ocasió. En canvi, quantitats minses a molts sectors de Ponent (sobretot al Pirineu i Prepirineu) i gairebé inapreciables a la Val d’Aran.

 

Més de 100 mm a les comarques del nord-est

La taula següent mostra la precipitació acumulada a les estacions automàtiques de la XEMA i manuals de la XOM que entre el dimecres 25 i el dissabte 28 de novembre han recollit més de 1000 mm, encapçalades per estacions del Montseny, la Selva, la Garrotxa i el Ripollès.
Taula PPT 25-28 novembre

La pluja va començar a caure dimecres 25 al vespre a les comarques del nord-est, provocada per l’aproximació d’un solc provinent de l’oest que acabaria formant la baixa aïllada a nivells mitjans de la troposfera que al llarg de l’episodi ha circulat pel sud de la península Ibèrica.

El dijous 26 vam tenir pluja molt irregular i alguns aiguats que van arribar a deixar al voltant de 100 mm a l’Empordà, destacant els 89,6 mm de Torroella de Fluvià (Alt Empordà), amb 32,2 mm van caure en 30 minuts i 1,9 mm en 1 minut.

El divendres 27 la pluja va ser extensa i continuada al litoral i prelitoral, generalitzant-se arreu del país durant la nit de divendres a dissabte, amb tempestes al llarg de tot el litoral, i més aïlladament a l’interior. Cal destacar la intensitat registrada a Alcanar (el Montsià), amb 3 mm en 1 minut. Finalment, dissabte la pluja s’ha anat concentrant novament a les comarques del nord-est, la zona que ha registrat més hores de pluja al llarg del temporal i acumulacions de més de 100 mm i puntualment de més de 150 mm.

 

Nit tempestuosa en molts trams del litoral

En alguns moments de l’episodi, la pluja ha anat acompanyada de tempesta, sobretot la nit del divendres 27 al dissabte 28 de novembre. Les tempestes van arribar des del mar, on van caure la major part dels llamps, i van afectar sobretot les comarques del litoral i prelitoral, i més aïlladament alguns sectors de l’interior.

Mapa de Llamps 27-28 novembre

El mapa mostra la distribució espacial i temporal dels llamps detectats entre divendres i dissabte al migdia per la Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques (XDDE). Es van registrar un total de 16.781 llamps núvol-terra, dels quals només 561 van caure en territori català, ja que la gran majoria es van localitzar al mar. Per comarques destaquen el Montsià (143 llamps), el Baix Ebre (96) o la Selva (79).


Més de 1.500 mm de precipitació anual

L’any 2020 està sent excepcionalment plujós als massissos del prelitoral, amb acumulacions de més de 1.500 mm als Ports, al Montseny o a l’Alta Garrotxa. Són registres clarament superiors als de l’alta muntanya pirinenca, on sovint trobem els màxims.

A banda dels prop de 1.850 mm recollits al PN dels Ports, després d’aquest episodi diverses estacions d’altres massissos del prelitoral han superat els 1.500 mm, totes elles al nord-est del país. A l’Alta Garrotxa, Lliurona (Alt Empordà) acumula 1.822 mm. Al Montseny, Puig Sesolles (Vallès Oriental) ha recollit 1.625 mm. Al Vidranès, a cavall d’Osona i la Garrotxa, Ciuret ja suma 1.544 mm. El Ripollès és l’única comarca pirinenca on enguany trobem registres d’aquesta magnitud, concretament a la vall de Camprodon, amb 1.651 mm a Sant Pau de Segúries o 1.602 mm a Molló – Fabert.


Prop de mig metre de neu a la capçalera del Ter

La precipitació ha estat en forma de neu a partir d’uns 1.800 m, lleugerament per sota durant la matinada del dissabte 28 de novembre. Els gruixos més importants s’han acumulat entre divendres al vespre i dissabte a l’Alt Berguedà, la Cerdanya i molt especialment el Ripollès, on per sobre dels 2.000 m s’han mesurat gruixos considerables. Cal destacar els 45 cm d’Ulldeter (2.410 m), sent amb diferència la nevada més important de la tardor en aquest sector.

Com més a l’oest, la nevada ha deixat gruixos menors. Encara ha superat els 10 cm entre l’Alt Berguedà i la Cerdanya, amb 18 cm a Cadí Nord (2.143 m) – Prat d’Aguiló, mentre que al Pirineu més occidental la nevada ha deixat menys de 10 cm a l’alta muntanya i a la Val d’Aran no ha arribat a fer gruix.

 

Temporal de llevant

La situació meteorològica que ha provocat aquest episodi de pluja, neu, vent i alteració marítima ha estat un temporal de llevant, amb una depressió aïllada a nivells mitjans de la troposfera situada al sud de la península Ibèrica i vent de l’est en superfície afavorit per la presència d’un anticicló a l’Europa Central i una depressió que al llarg del dissabte 28 s’ha aprofundit prop de les Balears.

Els mapes següents mostren l’evolució de la pressió atmosfèrica al nivell del mar a les 12 h del dijous 26 (esquerra), el divendres 27 (centre) i el dissabte 28. El vent ha bufat de mar cap a terra al llarg de l’episodi, primer del sud-est i després de l’est i fins i tot del nord-est, reforçant-se a mesura que s’ha aprofundit la depressió en superfície.

Mapes SLP

Precisament, dissabte és quan el vent de component est s’ha deixat notar amb més força, amb ratxes màximes de 50 a 70 km/h a diversos trams del litoral, i quan el temporal marítim ha arribat al seu màxim, amb onades de més de 3 m d’altura arran de costa, segons han observat els col·laboradors de la XOM.

29 de novembre de 2020

4  

Imatges

Mapa PPT  25-28 novembre

Mapa PPT 25-28 novembre 263

Taula PPT 25-28 novembre

Taula PPT 25-28 novembre 39

Mapa de Llamps 27-28 novembre

Mapa de Llamps 27-28 novembre 184

Mapes SLP

Mapes SLP 100

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 462

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia