Direcció General de Comunicació

ciència

El Govern aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) com a prioritat social i econòmica del país

La futura llei de la ciència esdevindrà el marc d'ordenació del sistema català d'R+D+I

query_builder   30 novembre 2020 08:41

event_note Nota de premsa

El Govern aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació (R+D+I) com a prioritat social i econòmica del país

La futura llei de la ciència esdevindrà el marc d'ordenació del sistema català d'R+D+I

  • L’objectiu de la futura llei és assentar una política científica catalana amb un marc jurídic estable, que reforci el país com a pol científic internacional amb un model singular de sistema d’R+D+I enfortit amb les eines jurídiques necessàries per afrontar els reptes globals.

 

  • L’avantprojecte de llei s’ha treballat durant més de dos anys amb la voluntat d’esdevenir el marc d’ordenació del sistema català d’R+D+I.

 

  • Té la finalitat de consolidar la ciència com a element estructural del país en la línia de les conclusions aprovades recentment pel Pacte Nacional per a la Societat del Coneixement (PN@SC).

 

  • La redacció del text ha estat un dels elements centrals de la tasca desenvolupada en el marc del pacte.

 

 

El Departament d’Empresa i Coneixement s’ha reunit amb representants dels centres de recerca, de les universitats i dels departaments el Govern amb competències en àrees de recerca, per treballar sobre la futura Llei de la ciència. Tots han coincidit a qualificar la futura llei coma absolutament necessària i també han destacat el consens amb el qual s’ha treballat l’Avantprojecte.

 

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha agraït la tasca realitzada per tot el sistema de recerca de Catalunya en la redacció de l’Avantprojecte de llei i ha reiterat el compromís del Govern d’aprovar-lo tan bon punt s’iniciï la pròxima legislatura per tal d’evitar haver de repetir tot el procediment.

 

Objectius de la futura llei de la ciència de Catalunya:

  • Governança i agents del sistema d’R+D+I

La governança i coordinació del conjunt del sistema d’R+D+I es confia a dos òrgans: el nou Consell de Recerca i la Innovació de Catalunya (CORICAT) serà l’òrgan de reflexió i assessorament en R+D+I al Govern, així com l’instrument de participació de la comunitat científica i de la societat en les polítiques públiques en aquest àmbit. Per la seva banda, la ja existent Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació (CIRI) rebrà un impuls en les seves funcions d’òrgan col·legiat de coordinació de les competències de la Generalitat en foment de la ciència, la recerca i el desenvolupament científic i tecnològic, la innovació, la transferència de coneixement i la societat digital.

  • Condicions dels professionals de la ciència i mecenatge

El text incorpora també la definició de polítiques de personal que garanteixin les condicions adequades de treball dels professionals de la ciència.

En aquesta línia, promou la mobilitat a través de processos de formació, consolidació, captació, retenció i retorn del talent, i defineix els principis de mèrit i capacitat científica que hauran d’inspirar les polítiques de personals dels agents de recerca del sistema.

També s’hi contempla la figura del personal tecnòleg i tècnic de suport a la recerca i del personal d’administració amb funcions de col·laboració i assistència d’R+D+I, així com la del col·laborador científic en tasques d’elaboració, direcció, gestió, seguiment, foment i avaluació dels plans i programes en R+D+I de caràcter temporal.

  • Creació del Consell del Mecenatge en R+D+I

Incidirà positivament en la implicació privada en el finançament de la ciència assessorant l’Administració de la Generalitat en la matèria, proposant activitats prioritàries de mecenatge en R+D+I i fent propostes per mantenir-ne actualitzada la política.

La futura norma també preveu potenciar el Programa per a la Integritat de la Recerca a Catalunya de promoció de bones pràctiques, assessorament, anàlisi i prevenció de conflictes d’integritat de la recerca, desplegat mitjançant el Comitè per a la Integritat de la Recerca a Catalunya (CIR-CAT), ja en funcionament.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia