Empresa i Treball

Cicle de diàlegs virtuals

Conseller Tremosa: "A la taula de negociació dels fons europeus hi ha d'haver el Govern perquè les pimes no quedin fora, fins ara només hem vist Sánchez amb l'Íbex 35"

query_builder   30 novembre 2020 20:10

event_note Nota de premsa

Conseller Tremosa: "A la taula de negociació dels fons europeus hi ha d'haver el Govern perquè les pimes no quedin fora, fins ara només hem vist Sánchez amb l'Íbex 35"

El conseller Tremosa i el secretari general de PIMEC en la 1a sessió del cicle de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid-Centre Cultural Llibreria Blanquerna 
El conseller Tremosa i el secretari general de PIMEC en la 1a sessió del cicle de la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid-Centre Cultural Llibreria Blanquerna 
  • El conseller d’Empresa i Coneixement ha participat avui amb el secretari general de PIMEC en la primera sessió del cicle de diàlegs virtuals “L’Any de la Pandèmia. Economia: crisi, mesures, canvis, futur” que organitza la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid-Centre Cultural Llibreria Blanquerna 
  • El conseller Tremosa ha avisat que la captació de Fons Europeus no va de quotes ni de percentatges, si no de projectes competitius i transformadors” i ha remarcat que Catalunya presentarà projectes imprescindibles i imbatibles per valor de 30 a 50 mil milions d’euros”
  • Ha explicat que el Govern ha acordat una “obertura parcial intel·ligent per recuperar l’activitat econòmica i evitar l’asfixia dels sectors més afectats”, perquè si el govern espanyol no aporta ajuts directes per aguantar els tancaments com han fet altres països europeus "hi haurà una mortalitat empresarial mai vista"
  • Tremosa afirma que l’objectiu del Govern “ha estat i és salvar empreses fins a normalitzar la situació”, perquè a diferència de les crisis anteriors, “l’estalvi ha crescut i ara espera el final de la incertesa”


El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha afirmat aquesta tarda que “el Govern hauria d’estar a la taula de negociació del Fons Europeus on es decideix el crèdit a empreses per assegurar que les pimes no en quedin fora. Ens hem quedat fora del procés d’identificació i canalització de projectes, de moment hem vist una foto del president Pedro Sánchez només amb l’Íbex 35 parlant de fons europeus”, ha lamentat. El conseller ha participat aquest vespre a la primera de les tres sessions que conformen el cicle de diàlegs virtuals: L’any de la pandèmia: reflexions des de l’economia, la ciència i la cultura, que organitza la Delegació del Govern de la Generalitat a Madrid-Centre Cultural Llibreria Blanquerna. En aquesta primera sessió, que porta per títol “L’Any de la Pandèmia. Economia: crisi, mesures, canvis, futur”, el conseller Tremosa ha compartit taula de diàleg amb el secretari general de PIMEC, Antoni Cañete. El diàleg l’ha obert el delegat del Govern de la Generalitat a Madrid, Gorka Knörr.

El titular d’Empresa i Coneixement ha avisat que la captació dels fons europeus NextGeneration EU “no va de quotes ni de percentatges, si no de projectes competitius i transformadors”. I en aquest sentit ha recordat que la UE ja ha advertit que “no finançarà cap projecte fora dels requisits que ha fixat la Unió”. Ramon Tremosa ha explicat que “el Govern està treballant amb el teixit industrial i empresarial de Catalunya” i que abans de Nadal “presentarem de 250 a 300 grans projectes tractors que hem detectat i fet aflorar”. “Volem que el món vegi que si es canalitzen bé el fons, el futur post pandèmic a Catalunya és molt brillant”, ha afirmat.

En aquest sentit ha avançat que “Catalunya pot presentar projectes imprescindibles i imbatibles per valor de 30.000 a 50.000 milions d’euros, d’alta capacitat per generar creixement econòmic i d’atracció sobre pimes i empreses, per tal que Madrid no pugui dir que no. I ha recordat que “quan els concursos són oberts i transparents, Catalunya s’emporta el 30% dels fons europeus als quals opta Espanya”.

“El govern espanyol no ha injectat diners ni ajornat impostos”

En relació amb la gestió de la crisis econòmica provocada per la Covid-19, el conseller d’Empresa i Coneixement ha explicat que “hi ha hagut un debat intens i productiu al Govern” que finalment ha derivat en un acord "d’obertura parcial intel·ligent per recuperar l’activitat econòmica i evitar l’asfixia dels sectors més afectats, perquè si esperem que acabi el virus no quedarà res per obrir”. “A França no hi ha aquest debat perquè els ajuts directes de l’estat permeten aguantar el tancament, com a Alemanya, però en canvi això no passa a Espanya”, ha denunciat. I ha avisat: “si no hi ha ajuts estatals, hi haurà una mortalitat empresarial mai vista”.

En aquest sentit el conseller Tremosa ha recordat que des del Govern “hem congelat taxes i injectat diner públic, en temps rècord, dins el nostre marge pressupostari, per ajudar als sectors productius de Catalunya” però en canvi, el govern espanyol “no ha injectat diners ni ajornat impostos”, tal com han criticat el Fons Monetari Internacional i el Banc Central Europeu. “El Govern de la Generalitat concentra el 95% de les queixes de Catalunya, però és Espanya qui recapta el 95% dels impostos dels catalans”. “Si no hi ha ajuts i tanquem durant mesos serà la liquidació definitiva de les empreses”, ha sentenciat.

El titular d’Empresa i Coneixement ha denunciat també “ el desastre absolut del SEPE, que des de l’agost no estigui finançant ni ERTOS ni aturats”. El conseller ha apuntat que “Espanya ha de fer una revisió a fons de com es relaciona amb els contribuents perquè si no quedarà fora, no per culpa de la pandèmia si no per la seva mala gestió endèmica” .

El conseller Ramon Tremosa també ha volgut transmetre un missatge positiu al teixit empresarial català, ja que “la taxa d’estalvi ha crescut el doble o el triple a diferència de les crisis anteriors, el diner existeix però espera el final de la incertesa. Per això des del Govern el nostre objectiu prioritari ha estat i és salvar empreses fins que es normalitzi la situació”.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________