Acció Exterior i Govern Obert

Urna electoral

La JEC autoritza l'homologació de butlletes i sobres electorals descarregables des d'Internet

Les persones amb discapacitat visual podran rebre a casa les butlletes electorals en braille

query_builder   30 novembre 2020 15:05

event_note Nota de premsa

La JEC autoritza l'homologació de butlletes i sobres electorals descarregables des d'Internet

Les persones amb discapacitat visual podran rebre a casa les butlletes electorals en braille

Urna electoral

La Junta Electoral Central, a proposta del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, ha autoritzat l’homologació de butlletes i sobres electorals descarregables i imprimibles des d’Internet, segons els models per a les properes eleccions. Aquesta mesura, que és aplicable a la ciutadania resident a l’Estat espanyol, permetrà que es pugui descarregar i imprimir les butlletes i sobres i dur el vot preparat des de casa. Això contribuirà a disminuir el risc de contagi, atès que redueix el temps de vot de cada elector, evita haver de tocar paperetes al propi col·legi electoral i agilitza també el mecanisme de vot per correu.

D’altra banda, la Junta Electoral Central ha autoritzat que les persones amb discapacitat visual que ho hagin sol·licitat prèviament puguin rebre les butlletes electorals en braille a casa. La sol·licitud s’haurà de fer a través del telèfon 012. Tradicionalment, les butlletes en braille d’aquelles persones que ho sol·licitaven s’enviaven als ajuntaments que, al seu torn, les enviaven a les corresponents meses electorals. La novetat d’enguany, per tant, és que l’electorat amb discapacitat visual podrà rebre les butlletes directament a casa, la qual cosa incrementa la intimitat de l’elector, atès que no haurà de preparar el seu vot directament al col·legi electoral. D'altra banda, com en el cas de les butlletes i sobres decarregables, també té un impacte positiu en la seguretat, per agilitzar el vot i disminuir la manipulació de butlletes al local electoral.

El Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, mitjançant la Subdirecció de Processos Electorals i Qualitat Democràtica, treballa des de fa mesos per garantir el dret a vot de tota la ciutadania d’una manera segura i amb legitimitat democràtica segons el marc jurídic vigent.