Salut

:

Els cribratges intensius de Salut arriben a prop de 30.000 persones en una setmana i s'intensifiquen arreu del país en els propers 15 dies

query_builder   30 novembre 2020 18:00

event_note Nota de premsa

Els cribratges intensius de Salut arriben a prop de 30.000 persones en una setmana i s'intensifiquen arreu del país en els propers 15 dies

  • Només l’1% de les proves de detecció de la COVID-19 realitzades en els darrers cribratges intensius són positius
  • Els nous dispositius s’estendran ara per barris de la ciutat de Barcelona, per la Catalunya Central, per l’Alt Pirineu i Aran o per localitats del nord i del sud de la capital catalana, entre d’altres
  • El conseller Sàmper fa una crida a complir les restriccions contra la COVID-19 previstes en cada fase
Vergés i Mendioroz, en roda de premsa.
 
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha valorat satisfactòriament la participació als darrers cribatges intensius de COVID-19 que han tingut lloc a diferents punts del territori català. De fet, en una setmana, s’han fet un total de 28.100 proves –entre PCR’s i test antigènics ràpids (TAR)- de les quals només un 1% han resultat positives. Per a Vergés, aquest 1% és una bona notícia “perquè denota que la transmissió aquestes setmanes ha anat baixant molt en comparació amb el que havíem tingut setmanes enrere”, però “anirem seguint les diferents estratègies de cribratge per veure quina informació ens donen i la velocitat d'aquests cribratges i com han anat desplegant tota l'estratègia a llarg de setmanes”.

Aquest prop de 30.000 proves són les corresponents, en concret, als cribratges realitzats a Guissona i a Lleida (regió sanitària de Lleida), a Badalona, a la Llagosta, a Mataró, a Mollet, a Rubí, a Sabadell i a Santa Coloma de Gramenet (regió metropolitana Nord), a Esplugues de Llobregat i a Hospitalet de Llobregat (regió Metropolitana Sud), a Banyoles i a Olot (regió Girona).

“Fa una setmana que vam sortir al carrer a cercar el virus, amb cribratges intensius als què la ciutadania està responent, i que, juntament amb el reforç del sistema de rastreig, esdevenen una part fonamental de l’estratègia de Salut i acompanyen el pla de reobertura de l’activitat”, ha subratllat Vergés. La consellera ha avançat que els cribratges, “que requereixen un esforç d’implicació i mobilització de molts professionals”, s’intensificaran des d’avui mateix i en els propers 15 dies, arreu del territori.

Per exemple, des d’avui, a Terrassa, a Figueres, en una vintena de municipis de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, i a localitats grans de la regió metropolitana sud (com Cornellà de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, El Prat de Llobregat, Vilafranca del Penedès o Vilanova i la Geltrú).

Demà s’engegaran cribratges a diferents barris de la ciutat de Barcelona (de Ciutat Vella, de l’Eixample, d’Horta Guinardó, de Sant Andreu o de  Nou Barris), a prop d’una vintena de municipis de la Catalunya Central (com Solsona, Manresa, Vic, Berga, Igualada o Manlleu), i a localitats de la regió metropolitana nord (com Badalona, Santa Coloma de Gramenet,) i metropolitana sud (com Sant Sadurní d’Anoia, Masquefa, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Gavà i Viladecans).

Tant la consellera com el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han reiterat la importància de respectar les mesures contemplades en el pla de reobertura de l’activitat i de “seguir fent un esforç col·lectiu, entre ciutadania, sectors implicats i administracions, amb la mateixa solidaritat”. De fet, segons Mendioroz, aquesta setmana i principis de la vinent seran claus per veure l’impacte epidemiològic de l’activitat represa dilluns passat. “Hem de ser més curosos i responsables en el respecte de les mesures i en reduir al màxim les interaccions, limitant l’activitat als nostres grups de convivència: si no, correm un risc elevat de repetir situacions anteriors que no agraden a ningú”, ha advertit. “L’epidèmia no ha marxat i poden empitjorar les dades”, ha afegit Mendioroz en referència a uns indicadors que, per ara, evolucionen bé. En aquest sentit, ara som als 1.200 casos diaris i la taxa de reproducció del virus segueix prou sota de l’1; pel que fa als ingressos a UCI, estan baixant.

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha realitzat una crida a complir les restriccions contra la COVID-19 previstes en cada fase com a garantia perquè la transmissió es contingui i no es dispari. Sàmper ha recordat que tot i ser festiu dimarts vinent, el confinament perimetral municipal comença divendres i es manté fins dilluns. Respecte a la possibilitat que hi hagi persones que puguin sortir de l’àrea metropolitana dijous per anar a segones residències, el conseller ha dit que “si surt molta gent de Barcelona el confinament perimetral el tindran allà on vagin, el dispositiu policial només variarà de lloc” ha afegit.

El titular d’Interior ha fet un repàs a les dades de mobilitat del darrer cap de setmana i ha explicat que dijous 26 de novembre, es va apreciar un augment de la mobilitat de sortida respecte dels dies anteriors (dilluns-dimecres), “probablement degut a l’avançament de sortida cap a destinacions de segona residència”. Pel que fa a divendres 27 de novembre, es va apreciar ja un descens important de la mobilitat, del mateix ordre que les setmanes anteriors, respecte del dia equivalent del 2019 amb una reducció del 40% a l’entorn metropolità i un 36% als grans corredors. El dissabte 28 de novembre, també es va donar un descens important del mateix ordre que les setmanes anteriors amb una reducció del 78% a l’entorn Metropolità i del  73% a grans corredors. Diumenge 29 de novembre, hi va haver un descens del mateix ordre que les setmanes anteriors en el cas de l’entorn metropolità, però lleugerament a la baixa en el cas dels peatges de Martorell i La Roca.  

Amb relació a les dades policials, Sàmper ha posat de manifest que  “pel que fa a mossos d’esquadra, la passada nit hi ha hagut 141 actes aixecades a persones i un local tancat per saltar-se el confinament nocturn. En total, durant el cap de setmana s’han aixecat 10 actes a locals: 6 divendres, 3 dissabte i 1 el diumenge”“Les denúncies del darrer cap de setmana, tant per part de Mossos com de policies locals, han estat un total de 2.460, i de la darrera setmana un total de 5.486”, ha concretat.

Pel que fa a establiments, el titular d’Interior ha confirmat que “des del 16 octubre, s’han instruït 760 actes en total, 278 de mossos i 482 de policies locals i durant el darrer cap de setmana,  han estat  44 les actes a establiments, de les quals, 14 com a mínim són per infraccions a terrasses”. Mossos d’Esquadra ha tancat 36 establiments, mentre que les policies locals n’han tancat 17.

Amb relació a les identificacions a persones, des del 16 d'octubre s’han fet un  total de 91.218, 19.853 a càrrec de mossos d’esquadra i 71.365 per part de policies locals. El darrer cap de setmana han estat un total de 3.930 i  la darrera setmana,  9.525.

Les dades delinqüencials, corresponents a la darrera setmana i comparades amb l’any anterior, mostren que els delictes baixen un 26,5% respecte de la mitjana de 1.783 delictes d’una setmana de l’any 2019. 

Els robatoris amb violència i intimidació baixen un 44,1% (47 aquesta setmana, respecte dels 84 d'una setmana de l’any 19). Els furts baixen un 45,2% (319 contra 583, en el mateix període). Els robatoris amb força a establiments baixen un 27,12% (14 contra 20). Només pugen les estafes, un 17,8%, amb 251 estafes enfront de les 213 de l’any 2019.   

El conseller ha destacat “una certa casuística i picaresca que s’ha produït aquesta setmana on s’ha actuat en 2 hotels perquè semblava que grups de persones llogaven moltes habitacions contigües. En un cas, tota una planta, per celebrar festes junts”.  Sàmper també ha informat d’una  intervenció en un bar de Barcelona que superava amb escreix l’aforament a l’interior i d’una festa en un domicili a prop del Parc de la Creueta de Coll a on es va desplaçar Mossos arran d’una trucada al 112 per una discussió.

Per la seva banda, i en la mateixa línia que el conseller, el comissari Joan Carles Molinero ha explicat que “aquest cap de setmana s’han establert diversos controls preventius de caràcter policial per donar compliment a la normativa vigent”destacant dues incidències; una en un hotel de Sant Boi de Llobregat i una altra en un hotel de Viladecans on “grups de persones havien aconseguit fer una reserva amb nombroses habitacions"“Vam actuar de forma preventiva a Sant Boi de Llobregat per identificar i advertir que podien fer ús de l’hotel però no un incomplir les normatives establertes; i a l’hotel de Viladecans es va aixecar acta i es va sancionar tots els participants de la festa”, ha detallat.