Empresa i Treball

El Departament d'Empresa i Coneixement aporta 1'7 milions a ICREA per finançar la incorporació d'investigadors al sistema català de coneixement

UNIVERSITATS I RECERCA

El Departament d'Empresa i Coneixement aporta 1'7 milions a ICREA per finançar la incorporació d'investigadors al sistema català de coneixement

query_builder   1 desembre 2020 10:55

event_note Nota de premsa

UNIVERSITATS I RECERCA

El Departament d'Empresa i Coneixement aporta 1'7 milions a ICREA per finançar la incorporació d'investigadors al sistema català de coneixement

El Departament d'Empresa i Coneixement aporta 1'7 milions a ICREA per finançar la incorporació d'investigadors al sistema català de coneixement
  • El finançament complementari del Govern al pressupost de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats permetrà, a més, fer front als increments salarials derivats de les avaluacions positives dels investigadors
  • El conseller Tremosa destaca la tasca d’ICREA per aportar “competitivitat a les universitats i la recerca catalana en l’atracció de talent científic d’arreu del món”

El Departament d’Empresa i Coneixement, a través de la Secretaria d’Universitats i Recerca, incrementarà en 1.700.000 euros la seva aportació al pressupost de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA). Aquest finançament servirà per fer front als costos salarials de la incorporació dels investigadors de la convocatòria 2020, així com als derivats de les promocions conseqüència de les avaluacions positives dels investigadors ICREA d’enguany.

El conseller d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha posat en valor l’activitat de la Fundació ICREA “per dotar de competitivitat el sistema català de recerca i d’universitats en l’atracció de talent científic d’arreu del món”. Tremosa ha assenyalat que “amb aquest increment pressupostari el Govern referma el seu compromís amb una institució que aporta “competitivitat a les universitats i a la recerca catalana atraient talent científic d’arreu del món”.

ICREA és una fundació finançada pel Govern amb l'objecte d'incorporar personal científic i acadèmic d'excel·lència al sistema universitari i de recerca de Catalunya a través de noves fórmules de contractació. Treballa en coordinació amb les universitats catalanes i els centres de recerca amb la finalitat d'incrementar la competitivitat del sistema de coneixement del nostre país en la integració de referents de recerca internacionals.

Els professors d'investigació ICREA formen una comunitat de científics i investigadors de totes les àrees del coneixement, que desenvolupen la seva recerca en nou universitats, 26 centres CERCA, nou centres CSIC i cinc altres centres del sistema català de coneixement. Es tracta d’acadèmics enormement actius i generen una gran quantitat d'articles d'alt nivell, així com altres tasques acadèmiques com ara la direcció de tesis doctorals o la realització de conferències, simposis, xerrades, etc.

Accions de suport al coneixement

En aquesta línia de suport a la recerca, el Govern ha posat en marxa diverses accions de suport al sistema de coneixement per compensar l’efecte negatiu la pandèmia de la Covid-19 en la seva activitat.

El mes d’octubre passat, l’Executiu va destinar 20 milions d’euros del Fons de Contingència, a compte del Departament d’Empresa i Coneixement, al sistema universitari català per fer front a l’increment de despesa no pressupostada com a conseqüència de l’impacte de la crisi sanitària. Aquesta aportació ha permès pal·liar part de l’adaptació que les universitats han hagut de fer a l’activitat no presencial per finalitzar el curs 2019-2020 i en l’inici del curs actual.

Complementàriament, a finals de setembre el Govern va concretar també una aportació de 51’1 milions d’euros per a projectes singulars institucionals per generar recerca d’excel·lència, atraure talent i desenvolupar activitats de transferència de coneixement. Els projectes rebran finançament a partir del 2021 per a un període de quatre anys i es nodriran amb fons europeus provinents de la certificació de despesa sanitària Covid, presentada per la Generalitat a la Comissió Europea.

D’altra banda, el 30 d’octubre va finalitzar la recepció de projectes de recerca candidats al finançament del Govern en la convocatòria Pandèmies, gestionada per l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). Es tracta de 7,2 milions d’euros per promoure la recerca transversal, interinstitucional i pluridisciplinària durant els 18 mesos d’execució. Més de 200 projectes d’universitats i centres de recerca CERCA s’han presentat a Pandèmies 2020.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________