Servei Català de Trànsit

infografia

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 30 de novembre

query_builder   1 desembre 2020 10:59

event_note Nota de premsa

Balanç de la sinistralitat a les carreteres catalanes fins al 30 de novembre

El nombre de morts baixa un 42% respecte a l’any passat 

Els col·lectius vulnerables representen un 36% del total de morts

En quatre de cada deu accidents mortals ha estat implicat un sol vehicle

El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que des de l’1 de gener fins al 30 de novembre d’aquest any, 97 persones han mort en 88 accidents mortals a les carreteres catalanes. Això suposa un descens del  42% en el nombre de víctimes mortals respecte al mateix període de l’any passat, en el qual van perdre la vida 167 persones en 154 sinistres. Pel que fa a la xifra d’accidents mortals, hi ha hagut un descens del 42,9% respecte al 2019.

En comparació amb el 2010, any de referència per al compliment dels objectius europeus, les víctimes mortals a la xarxa viària interurbana de Catalunya s’han reduït un 57,3%, atès que fa una dècada havien perdut la vida 227 persones en el mateix període. S’ha de tenir en compte que la reducció de la sinistralitat s’ha produït en un context marcat pel descens de la mobilitat arran de les restriccions establertes per frenar la transmissió de la COVID-19.

Durant el mes de novembre  6 persones han perdut la vida a les carreteres catalanes, el que suposa una reducció del 40% respecte al novembre de l’any passat, quan van morir 10 persones. Es tracta del tercer mes d’enguany amb menys víctimes mortals, per darrere del mes de juny i de març, en què van perdre la vida 3 i 5 persones per accident de trànsit, respectivament.

Col·lectius vulnerables

Pel que fa als col·lectius vulnerables, fins al 30 de novembre han mort 21 motoristes, 7 ciclistes i 7 vianants, mentre que en el mateix període de l’any passat havien mort 47 motoristes, 9 ciclistes i 12 vianants. Tot i el descens registrat en els grups més fràgils, aquestes víctimes mortals representen un 36% del total de morts, malgrat que tenen un pes molt inferior en la mobilitat. Precisament diumenge passat hi va haver un accident en què dos ciclistes van perdre la vida i un tercer va  resultar ferit crític a la C-1413a al Papiol en una col·lisió amb un turisme, que segons primeres investigacions hauria envaït el carril contrari. En aquest sentit, el Servei Català de Trànsit apel·la a la responsabilitat compartida i a la necessitat d’una convivència respectuosa a la xarxa viària  per reduir les víctimes, tenint en compte a més l’augment d’usuaris de bicicleta que s’ha detectat aquest any.

A banda, cal destacar que aquest any hi ha un repunt en el nombre de víctimes mortals en les furgonetes, amb 12 víctimes mortals enguany pels 9 de l’any passat. Davant d’això, Trànsit insisteix en la importància del manteniment dels vehicles i demana també als professionals del transport que, sobretot en trajectes de llarg recorregut, facin aturades almenys cada dues hores.

Accidents amb un vehicle sol

Es manté també la tendència a l’alça dels accidents mortals amb un únic vehicle implicat. Enguany fins al 30 de novembre, 36 dels 89 accidents mortals han ocorregut amb un sol vehicle, el que suposa el 40,9% del total de sinistres, mentre que l’any passat en el mateix període aquest tipus d’accidents suposaven el 33% de la sinistralitat mortal i al 2010, un 26%. Convé destacar que els sinistres en solitari solen estar relacionats amb distraccions durant la conducció o amb la velocitat excessiva, i per tant es fa una crida a eradicar les desatencions i l’ús del mòbil al volant i també a respectar els límits, atès que són conductes que provoquen morts.

Si analitzem les morts per dia de la setmana, observem que es manté l’elevada sinistralitat durant els caps de setmana o festius. Enguany, 53 de les 97 persones mortes, un 54,6%, han patit els accidents en aquests tipus de dia.

De 45 a 54 anys, franja d’edat amb més morts

Quant a l’edat de les víctimes mortals, la franja que ha sumat més morts a la carretera és la de 45 a 54 anys, amb 23 víctimes, seguida de la de 35 a 44, amb 22. D’altra banda, la davallada més important de persones mortes segons l’edat es registra en la franja de 65 a 74 anys, amb un descens del 66,6%, passant de 18 víctimes l’any 2019 a 6 en aquest 2020. Per contra, en l’únic grup que no hi hagut disminució és en el d’edats compreses entre els 35 i 44 anys, ja que s’han registrat els mateixos morts que l’any passat, 22.

A més, convé subratllar que en el cas del grup dels joves de 15 a 24 anys i de 25 a 34 anys, la reducció de morts respecte fa deu anys s’eleva a gairebé el 70%.

Morts per demarcacions

Pel que fa a demarcacions, a les quatre hi ha hagut una reducció de les víctimes mortals respecte l’any passat. Les majors disminucions es registra a Barcelona, amb una caiguda del 45,2% en comparació amb el 2019. A Girona i a Tarragona el descens és  del 40%  i a Lleida del 37%. Però si es compara amb el 2010, la demarcació gironina registra la reducció més destacada, del 72,4%.

 

VÍCTIMES MORTALS

DEMARCACIÓ

2010

2019

2020

Barcelona

79

73

40

Girona

58

27

16

Lleida

34

27

17

Tarragona

56

40

24

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia