Empresa i Treball

Jornada d'Artesania Catalunya Crafts TECH

ARTESANIA

Artesania Catalunya mostra nous models de producció i negoci per al sector en la primera edició de Crafts TECH

query_builder   2 desembre 2020 11:22

event_note Nota de premsa

ARTESANIA

Artesania Catalunya mostra nous models de producció i negoci per al sector en la primera edició de Crafts TECH

Jornada Crafts TECH
  • Crafts TECH que té per objectiu dotar de noves eines al sector artesà per fomentar la seva competitivitat, se celebrarà en format digital i en dues jornades que tenen com a eix conductor el model de disseny distribuït: la primera dedicada a materials i processos, i la segona sobre noves xarxes i distribuïdors
  • Aquesta primera edició comptarà amb ponents internacionals i professionals i emprenedors de prestigi com ara Anastasia Pistofidou, Felipe Fiallo, Juan Pablo Quintero, Oscar Tomico, Toni Cumella, i plataformes com Make Works, Fos, Faberin o Materiom.  El research Director de Fab Lab Barcelona, Guillem Camprodon, explicarà que és un Fab Lab i quins recursos pot oferir al sector. Les jornades estaran conduïdes per la vicepresidenta de l’entitat europea World Crafts Council, Laura Miguel Baumann

 

Els propers dies 10 i 11 de desembre se celebrarà la primera edició de Crafts TECH. Jornades sobre artesania i disseny distribuït per a una producció sostenible. Aquesta activitat, adreçada a professionals i estudiants del sector, compta amb el comissariat de Distributed Design Platform, projecte cofinançat pel programa Europa Creativa de la Unió Europea i liderat pel Fab Lab Barcelona (IAAC), i està emmarcada dins el Programa #Talent_jove 2019-2022 que impulsa Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM) de la Generalitat. Crafts TECH té per objectiu dotar de noves eines al sector artesà  i donar a conèixer nous models de producció i de negoci per impulsar la seva competitivitat.

Aquesta primera edició de Crafts TECH se celebrarà en format digital i en dues jornades consecutives: la primera dedicada a materials i processos, i la segona sobre noves xarxes i distribuïdors, tenint com a eix conductor i nexe d’unió el disseny distribuït. Aquest és un model que aposta pel coneixement global compartit per produir un article d’artesania en qualsevol lloc del món, respectant i integrant les  particularitats de producció de cada territori. D’aquesta manera l’aplicació del disseny va més enllà del producte tangible, genera coneixement i sinergies i un impacte de producció sostenible.

Aquest model obre, doncs, la possibilitat de canviar l’actual sistema de producció, reduir la petjada ecològica dels productes, democratitzar l’accés a un disseny de qualitat i ampliar el mercat per a artesans, dissenyadors,  i consumidors.

Crafts TECH estarà conduïda per la vicepresidenta de l’entitat europea World Crafts Council, Laura Miguel Baumann, i comptarà amb la benvinguda inaugural de la directora general de Comerç, Muntsa Vilalta.

Artesania Catalunya amb aquesta acció vol connectar l’artesania amb la creativitat, l’experimentació, l’aprenentatge i la formació dels joves artesans i del sector professional, amb un enfocament global, transversal i intergeneracional. Aquesta activitat compta el suport del Ministeri de Cultura i Esport del Govern espanyol.

Esquerra: Plaentr by Alexandra Strelcova _ Julien Antih-Distributed Design Platform; dreta: Layers by Gabriella Veszpremi - Distributed Design Platform
Esquerra: Plaentr by Alexandra Strelcova _ Julien Antih-Distributed Design Platform; dreta: Layers by Gabriella Veszpremi - Distributed Design Platform

Crafts TECH: Materials i Processos

10 de desembre

La primera jornada debatrà al voltant dels materials i processos, analitzant les oportunitats que ofereixen les noves tecnologies de fabricació digital i disseny de materials per a repensar el present a través de l’artesania.

Obrirà la jornada, el research Director de Fab Lab Barcelona, Guillem Camprodon,  per fer una primera introducció al voltant dels Fab Lab i dels recursos que poden oferir  al sector artesanal. A continuació exposaran la seva experiència ponents d’àmbit internacional i professionals i emprenedors de prestigi com ara Anastasia Pistofidou, Felipe Fiallo, Juan Pablo Quintero, Oscar Tomico o Toni Cumella.

Podeu consultar el programa aquí

Crafts TECH: Xarxes i Distribuïdors

11 de desembre

La segona jornada de Crafts TECH, se centrarà en les xarxes i distribuïdors. El punt de partida del debat és la gran distància que habitualment recorren els productes que s’adquireixen, des de la seva producció en fàbriques a través de materials que provenen també d’altres indrets, fins arribar al consumidor final. El disseny distribuït proposa utilitzar els beneficis d'una societat globalment connectada per moure dades en lloc de productes. Les plataformes Make Works, Faberin, Fos i Materiom posaran en comú les seves experiències

Podeu consultar el programa aquí

Ponents Crafts TECH

GUILLEM CAMPRODON. Director de Recerca de Fab Lab Barcelona

Dissenyador amb una llarga experiència treballant en tecnologies emergents des de l'Internet de les coses fins a la fabricació digital. El seu ampli coneixement sobre desenvolupament de programari i maquinari entre la seva formació com a dissenyador el converteix en un expert en desenvolupar projectes que impliquen noves tecnologies amb les comunitats. Des del 2010 ocupa un lloc de recerca a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i al Fab Lab Barcelona, ​​on dirigeix ​​el desenvolupament d’Smart Citizen, una plataforma de detecció participativa global de codi obert. Recentment ha participat en diversos projectes de recerca finançats per la UE com iSCAPE, GROW Observatory, Making Sense, Organicity i DECODE. També és consultor tècnic regular en molts projectes i imparteix tallers i seminaris regulars sobre disseny i tecnologia aplicada.

OSCAR TOMICO. Cap d'Estudis del Grau en Enginyeria de Disseny Industrial a ELISAVA.

El Dr. Oscar Tomico és director del programa d’Enginyeria de Disseny a l'Escola de Disseny i Enginyeria ELISAVA, professor adjunt al Designing Quality in Interaction Research Group, treballa al laboratori Lab Wearable Senses de l‘Eindhoven University of Technology. Els projectes actuals se centren en la indústria tèxtil i involucren els accionistes durant el procés de disseny per crear serveis tèxtils intel·ligents ultra personalitzats en forma de soft wearables o soft interior (tèxtil tecnològic per a interiors). És director de paquets de treball en el ArcInTexETN (2015), soci en Fibrous Smart Material Topologies (3TU.Bouw 2016) i en el projecte d'investigació Crafting Wearables (CLICK 2013). Ha estat líder de projectes del Smart Textile Services de el programa Dutch Creative Industry Scientific Program (CRISP 2011) i des Design Fiction a Material Science (Kiem 2015). Ha estat investigador convidat i conferenciant a diverses universitats i centres de recerca. Ha coorganitzat els esdeveniments Careful Designs i Hypercrafting Fashion (Waag Sociecy, Amsterdam, 2012, 2013, 2014), els tallers i exposicions Baltan Open Lab: Wearable Senses (NATLAB, Eindhoven, 2013, 2014), eTextile sweatshop (Rotterdam V2_, 2012) , la sessió Crafting Wearables a The Future of Fashion is Innovation (MOBA, Arnhem, 2013) i Smart Services, Smart Production, Smart Tèxtils (Disseny Hub Barcelona, ​​2016).

ANASTASIA PISTOFIDOU. Cofundadora de Fabricademy i líder de l'àrea de materials i tèxtils a Fab Lab Barcelona

Anastasia és una arquitecta grega que treballa amb tecnologies de fabricació digital, disseny i educació des del 2009. Forma part de l’equip de IAAC Fab Lab Barcelona des del 2011 com a investigadora, practicant, oficial de fabricació avançada i cap de projecte de l’àrea de recerca de tèxtils i materials. El 2013 va cofundar fabtextiles.org, un laboratori d’investigació sobre tèxtils, soft architectures i materials innovadors i sostenibilitat. El 2017 va cofundar Fabricademy, Textile and Technology Academy, un programa educatiu distribuït i una comunitat de professionals que promou i investiga les implicacions i aplicacions de la tecnologia portable i la fabricació digital en moda, tèxtils i biologia. Promou coneixements oberts i comparteix pràctiques en diverses publicacions obertes al camp de la fabricació de biomaterials, la fabricació additiva, la fabricació digital i la sostenibilitat. Ha estat comissària i productora de l’exposició anual sobre l’aparador de moda i vestits digitals FabTextiles Digital des del 2014. Combinant tècniques de fabricació digital i manualitats, demostra com les noves tecnologies poden canviar el consum massiu i la producció ràpida a una fabricació personalitzada, de codi obert, personal i local aplicada a l’educació, la vida quotidiana i les noves empreses.

FELIPE FIALLO. Director Creatiu de Felipe Fiallo

Felipe Fiallo és un dissenyador de moda llatinoamericà innovador, provocador i modernista, que combina biologia, disseny i tecnologia avançada amb una visió eco-futurista i estètica. Especialitzat en accessoris de luxe, calçat i emprenedories digitals. Aposta per la sostenibilitat, codisseny amb la natura i millora humana mitjançant la creativitat i l’entrenament. Amb una forta capacitat d’inspiració, és conferenciant TEDx. És ambaixador de "les nostres comunitats rurals" per la Fundació Heifer Ecuador. Ha dissenyat projectes per a marques i organitzacions de renom com Nacions Unides, Puma, Stella McCartney i Adidas. Actualment està creant una nova generació de sabatilles esportives sostenibles i redefinint el concepte de luxe.

TONI CUMELLA. Mestre Artesà Ceramista a Ceràmica Cumella.

El taller familiar CERÀMICA CUMELLA, fundat el 1880 a Granollers (Barcelona), dedicat originalment a la fabricació de ceràmica i ceràmica tradicionals d'ús quotidià, s'ha convertit finalment en el nucli central d'una intensa activitat pública i professional. Ceràmica Cumella ha experimentat darrerament un notori augment de la producció industrial de peces en sèrie: paviments, sòcols, gelosies, revestiments, graons, elements modulars, sens dubte específics en molts casos, ja que són peces ordenades. Amb la convicció d'una necessària integració de tradició tècnica i procés innovador, ha fomentat la investigació continuada, per exemple, sobre la definició de colors i la fabricació dels esmalts corresponents, tant per a aplicacions mecàniques com manuals; o bé per trobar solucions per mantenir-se al dia amb els requisits tecnològics actuals. Toni Cumella associa espontàniament l'artesania amb la producció en sèrie, la personalització, l'adaptabilitat, la història i la cultura, no necessàriament per aquest ordre. Ho veu tot com un ús de conceptes, tècniques i processos per aconseguir una forma de vida específica.

JUAN PABLO QUINTERO. Director a Medio Design.

Arquitecte i dissenyador veneçolà establert a Barcelona, pioner en l’ús d’emergents processos de fabricació digital aplicats al disseny i l'arquitectura. És el fundador de Medio Design, un taller-estudi dedicat al desenvolupament de projectes no estàndard mitjançant processos mixts que inclouen tècniques de fabricació tradicionals i noves eines de fabricació.

ALESSANDRA SCHMIDT. Investigadora i coordinadora del projecte Make Works a Fab Lab Barcelona.

Alessandra Schmidt és una emprenedora social brasilera amb 10 anys d'experiència en el sector. Assessora sobre iniciatives de desenvolupament, economia circular, suport a les comunitats locals i fulls de ruta per a la innovació social. Apassionada per l'aprenentatge constant, especialment quan es tracta de cultura popular. Treballa al Fab Lab Barcelona de l’IAAC coordinant la recerca de la UE. Va ser becària de Chevening al Foreign and Commonwealth de Regne Unit; i professora convidada en inversió d'impacte a FAE Business School. La seva educació formal consisteix en una Llicenciatura en Administració d'Empreses a la Universitat Federal de l'Estat de Paraná (Brasil), un Màster en Pràctica de Desenvolupament Social a l'University College London (Anglaterra), candidata a doctorat en curs i Màster en Ciències de l'Administració a ESADE (Espanya), i un Certificat en Emprenedoria a INSEAD Business School (França).

ANIOL LÓPEZ / MARC BENITO. Fundadors de FOS i membres de Precious Plastic.

Marc Benito Padró i Aniol López des del 2014 ofereixen activitats a universitats, escoles i associacions interessades en un canvi en el nostre model de societat de consum. També dissenyen i desenvolupen productes que serveixen d’exemple de tot allò que imparteixen als tallers. Formen part de la xarxa PRECIOUS PLASTICS des de la seva fundació i acaben de llançar FOS, un projecte que es basa en un producte molt consumit, les ulleres de sol, i que té com a objectiu treballar cap a un futur lliure de residus mitjançant l’educació i el disseny de productes, proporcionant un espai on es pugui promoure la transició del consumidor passiu a l’actiu.

VICENTE CÁNOVAS. Director de Faberin.

Emprenedor durant més de 20 anys, amb experiències en els sectors comercial, serveis i industrial. Després de fer créixer l'empresa de decoració de jardins Newgarden, s’endinsa en el món de les startups i les empreses digitals amb Faberin. La seva missió és crear un nou ordre en la fabricació de productes de disseny, recolzat en una xarxa d'artesans i fabricants locals. El que el guia són els valors de l'aprenentatge, la justícia, la disciplina i el coratge. Creu en el disseny i en la tecnologia com a fonts de valor.        

PILAR BOLUMBURU. Dissenyadora i Investigadora de Materiom.

Dissenyadora interdisciplinària que ha enfocat el seu treball en la interacció entre el disseny, l'educació i les noves tecnologies, treballant en projectes relacionats amb l'economia circular, la sostenibilitat i el rol del ciutadà. Actualment treballa de dissenyadora i investigadora a Materiom, plataforma que busca compartir informació sobre biomaterials fets a partir de recursos naturals que siguin locals i abundants, i està cursant el MA Education and Technology a la University College London (UCL). Va treballar anteriorment com a Directora d'Aprenentatge Tecnològic al Fab Lab Santiago, i com a investigadora al Open Tèxtils, es va graduar de disseny en Universitat Catòlica de Xile (PUC) i participa del programa Fabacademy de la xarxa global de FabLabs.

Imatges aquí

AGENDA I INSCRIPCIÓ

Crafts TECH. Jornades sobre artesania i disseny distribuït per a una producció sostenible.

Data: Dijous 10 i divendres 11 de desembre de 2020, de 10h a 12.30h.

Trobada en format digital

Inscripció prèvia gratuïta: http://ccam.gencat.cat/ca/serveis/Inscripcions/Craft-Tech-2020/

Artesania de Catalunya – Generalitat de Catalunya

Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), organisme adscrit al Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, té com a missió fomentar la imatge i prestigi social, difondre i preservar el valor patrimonial, millorar la competitivitat i rendibilitat i augmentar la presència internacional i digital del sector artesà, mitjançant actuacions de promoció comercial, cultural, formativa i divulgativa. El centre d’Artesania Catalunya és l’espai que acull la Botiga Empremtes de Catalunya i presenta una programació d’exposicions amb la finalitat de fer arribar a la societat la qualitat i excel·lència de l’artesania catalana, i la seva presència i rellevància en la nostra vida quotidiana. Disposa, a més d’una sala d’actes i una biblioteca amb prop d’un miler de documents.

Fab Lab Barcelona

Fab Lab Barcelona és un think-and-make tank. Un centre de recerca i innovació ubicat dins de l'Institut d'Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), a Barcelona. En col·laboració amb el MIT Center for Bits and Atoms, es va establir com el Fab Lab líder a la Unió Europea des de 2007. Amb un enfocament estratègic en l'aprenentatge, la investigació i la fabricació, utilitza la fabricació digital per innovar respostes a desafiaments socials urgents .La seva missió principal és proporcionar a les ciutats i ciutadans les eines i el coneixement que necessiten per fer-los més resistents, sostenibles i capacitar-los a través de l'alfabetització en fabricació digital, informàtica i comunicacions. Dins el laboratori hi ha set àrees de recerca: Productive Cities; Emergent Futures; Materials & Textiles; Civic Ecology; Future Learning; Sense making i Distributed Design, on precisament trobem la Distributed Design Platform com a projecte vehicular. L'acceptació de Financial Times i Google dels 100 campions digitals a Europa en 2018 és un testimoni del seu èxit en l'aplicació de tecnologia centrada en el bé social i la innovació. El seu enfocament col·laboratiu i rebel té com a objectiu democratitzar l'esfera digital i aplicar-la per repensar la forma en què vivim, treballem i juguem a les ciutats. La seva filosofia promou el treball amb una àmplia gamma de col·laboradors que van des de les personalitats més innovadores fins a gegants com IKEA, Red Bull, NIKE o SONY Computer Science Laboratories.

Distributed Design Platform

La Distributed Design Platform és un projecte liderat pel Fab Lab Barcelona a l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC) i cofinançat per la Unió Europea a través del programa Europa Creativa. Actua com a hub d’intercanvi dins del moviment europeu per fomentar el paper dels artesans i dissenyadors emergents com a part d'aquest nou món digitalitzat. Els objectius són: Promoure dissenyadors i fabricants que treballen en nous enfocaments de desenvolupament i comercialització de productes, promoure la producció i el consum sostenibles, centrant-nos en la distribució i fabricació de productes, l’aplicació de “quilòmetre zero” a les cadenes de subministrament, la distribució de codi obert i el cicle de vida circular dels productes; promoure plataformes i equips d’eines que ajudin als dissenyadors a passar de la idea a prototip, i de prototip a productes i mercats; i promoure un enfocament ecosistèmic d’eines tant en línia com fora de línia que permet connectar dissenyadors, fabricants i mercats.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________