Direcció General de Comunicació

El vicepresident del Govern durant la seva compareixença al Parlament

El Govern flexibilitza excepcionalment el confinament nocturn les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis

query_builder   2 desembre 2020 16:36

event_note Nota de premsa

El Govern flexibilitza excepcionalment el confinament nocturn les nits de Nadal, Cap d'Any i Reis

  • El Pla de Nadal fixa en les 1.30 hores de la matinada les nits del 24 i 31 de desembre i en les 23.00h la nit del 5 de gener
  • El vicepresident Aragonès ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania: “haurem de celebrar una Nadal diferent per evitar que el tombant d’any sigui la llavor d’una tercera onada de la pandèmia”
  • La consellera Budó assegura que “tenim el nostre propi Pla de Nadal i és el que aplicarem” i denuncia “la gestió nefasta” del govern espanyol en la protecció social i econòmica
El vicepresident del Govern durant la seva compareixença al Parlament
El vicepresident del Govern durant la seva compareixença al Parlament

El Govern de la Generalitat retardarà excepcionalment el confinament nocturn les nits de Nadal i de Cap d’Any a les 1.30 de la matinada i a les 23.00h la Nit de Reis, i es mantindran el límit d’un màxim de 10 persones, corresponent a dues bombolles de convivència o 1 bombolla ampliada, en les trobades durant els dies de Nadal. Així ho han anunciat el vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en una compareixença davant del Ple del Parlament per informar sobre les darreres mesures aprovades per l’executiu català per contenir la segona onada de la pandèmia provocada pel coronavirus i les excepcions que es preveuen introduir coincidint amb els dies de Nadal.  Aquesta és la tercera compareixença que fa el Govern davant la Cambra catalana des que el passat 25 d’octubre es va declarar l’estat d’alarma.

Durant la seva intervenció, el vicepresident ha fet balanç de la posada en marxa del Pla d’obertura progressiva d’activitat que va entrar en vigor el passat 23 de novembre amb la reactivació de la restauració, la cultura, les activitats extraescolars i els equipaments esportius. Per a Aragonès, “una bona flexibilització de les mesures, prudent, és clau per evitar endarrerir al màxim una tercera onada que podria arribar aquest hivern abans no tinguem la vacuna per a tothom”, però “si l’evolució de les dades empitjora, caldrà aturar-nos de nou” ha alertat. 

En aquest sentit, ha fet una crida a la responsabilitat de la ciutadania, dels operadors econòmics, Governs i professionals de l’àmbit de la salut: “És imprescindible actuar amb responsabilitat: som a 2 de desembre i tenim 20 dies per endavant i haurem de celebrar un Nadal diferent per evitar que el tombant d’any sigui la llavor d’una tercera onada de la pandèmia” , ha subratllat. “Hem de deixar de banda el jo i posar el nosaltres en primer terme, perquè la Covid ens demostra que de les nostres accions individuals en depèn el progrés i el benestar col·lectiu, la salut i la vida de tots nosaltres. Deixem l'egoisme en un calaix, deixem de pensar en nosaltres mateixos i pensem des de la col·lectivitat”, ha reblat.

Al seu torn, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó,  ha assegurat que el Govern assistirà aquesta tarda a la reunió del Consell Interterritorial a “escoltar, com fem sempre”, però amb el convenciment que “nosaltres tenim el nostre propi Pla de Nadal i és el que aplicarem”. Un Pla que, ha explicat, el Procicat “té en aquests moments sobre la taula aprovar-lo”.

Budó ha defensat que “qui millor coneix el què està passant a casa nostra i com està afectant la Covid19 als nostres ciutadans som nosaltres” i, en aquest sentit, ha recordat que des de l’inici de la pandèmia el Govern ha reivindicat prendre les seves “pròpies decisions i adoptar les mesures més adequades per fer front a la pandèmia”, sempre “analitzant les dades en cada moment, d’acord amb els criteris solvents de les autoritats sanitàries” i en funció també “de la situació que estem vivint econòmicament i socialment al nostre territori”.

En aquest punt, i en el mateixa línia que el vicepresident, la consellera ha reclamat la “màxima col·laboració, i prudència de tothom per seguir avançant en el pla de reobertura”, ja que “com més controlada estigui la pandèmia, abans podrem avançar”. No obstant, també ha deixat clar que “el procés de revisió de les mesures és continu i s’ha d’anar valorant amb el màxim rigor, podent tornar a fixar mesures si les dades així ho requerissin”.

 

Multiplicar els cribratges massius i les tasques de rastreig

Segons ha explicat Aragonès, després de 10 dies de la posada en marxa del pla de flexibilització es comencen a notar les conseqüències i tot i que s’ha aconseguit reduir la taxa de contagis, la taxa de transmissió del risc de rebrot ha tornat a créixer lleugerament i la de transmissió està per sota d’1. “Aquestes dades ens ha de posar a tots plegat en alerta i això haurà de marcar les decisions que haurem de prendre les properes setmanes”, ha assegurat. Una estratègia que, segons ha detallat, passa per continuar amb l’autoprotecció de la ciutadania i la multiplicació de les tasques de rastreig i les proves de detecció de caràcter preventiu. “Si ho fem podrem mantenir la situació sota control en un equilibri que serà sempre precari fins que no hi hagi una vacuna generalitzada” ha afirmat.

 

Treball constant amb els sectors afectats

En un altre moment de la seva intervenció, la consellera de la Presidència ha posat en valor el “treball constant” amb el conjunt de sectors afectats per la pandèmia en relació al pla de reobertura establert pel Govern i ha assegurat que “també se segueix treballant amb ells l’avaluació i anàlisi  dels seu desenvolupament”.

Es tracta, ha explicat, d’un pla d’obertura progressiva, que no pot obviar la relació entre els àmbits sanitaris, social i econòmic i que tampoc pot oblidar que en aquesta segona onada “no tenim ni la mateixa situació ni la mateixa perspectiva en els àmbits socials i econòmics que en la primera onada”, ja que ha recordat s’hi arriba amb sectors que encara arrosseguen les conseqüències econòmiques de la primera onada, i amb treballadors que encara no han cobrat els ERTOS.

En aquesta línia, i en el marc d’aquesta coordinació i diàleg amb els sectors, ha situat la trobada amb els principals representats del sector esportiu aquesta mateixa setmana i ha posat en valor els cribatges poblacionals que es faran amb els principals clubs esportius d’arreu del territori.

La consellera ha reiterat també que per avançar d’un tram a l’altre en el pla progressiu d’obertura serà necessari complir amb els requisits d’evolució positiva, com a mínim, en la taxa de contagis i en els ingressos hospitalaris i sempre “atenent, a l’evolució de les dades sanitàries, el consell dels experts i el diàleg amb els sectors implicats”. Ha insistit que “no som en una desescalada” i que “som en una fase de flexibilització tan possible com necessària tenint en compte el binomi salut-economia”.

La consellera Budó ha explicat que l’estratègia del Govern, tenint en compte els àmbits sanitaris, econòmics i socials, estableixen unes “regles del joc clares i concretes”, que ha indicat estan pensades per cada situació de convivència amb el virus.

 

Gestió nefasta del govern espanyol en la protecció social i econòmica

Durant la seva intervenció, la consellera tampoc s’ha estat de denunciar la “nefasta gestió del govern espanyol en quant a la protecció social i econòmica”, recordant que “no ha utilitzat totes les ajudes europees”, tal com ha recordat va demanar el president Torra.

Mentre el govern espanyol no dona cap ajut directe a autònoms i empreses, el Govern català tot i la situació d’infrafinançament decreta ajuts directes tant a autònoms com a empreses”, ha assegurat. I ha aprofitat per denunciar també que l’executiu central “no ha volgut demanar els fons MEDE”, que segons la consellera, haguessin suposat per Catalunya més de 4000 milions d’euros. A més, s’ha lamentat que enguany hagin pujat la quota dels autònoms i anunciat que al 2021 la tornaran a pujar.

Per la consellera, “la situació generada per la crisi de la COVID demostra que la única oportunitat per al progrés i benestar dels ciutadans de Catalunya és disposar de les eines i els recursos d'un Estat”, ha conclòs.

Finalment, el vicepresident ha aprofitat també la seva intervenció per reivindicar la feina de la comunitat educativa i traslladar-los el seu “més sincer agraïment”. “Tornem a viure un curs complicadíssim i, un cop més, mestres, famílies i alumnes estan demostrant la immensitat i la fortalesa del sistema educatiu del nostre país”, ha subratllat Aragonès, que també ha tingut paraules de reconeixement pels professionals de la salut, de l’atenció assistencial i pel compromís de la ciutadania: “Gràcies a l’esforç de tots ens n’estem sortint”, ha remarcat Aragonès, però també ha advertit que “no podem caure en l’autocomplaença”. “La covid19 ha estat una cura d’humilitat per a les nostres societats i també pels governants, perquè sabem que en qüestió de dies la pandèmia es pot descontrolar i aleshores és molt difícil d’aturar”, ha conclòs.

 

1  

Imatges

El vicepresident del Govern durant la seva compareixença al Parlament

El vicepresident del Govern durant la seva compareixença al Parlament 6772

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia