Ports

arenys

Ports finalitza les obres de reparació del port d'Arenys de Mar amb una inversió de 2 M€

query_builder   4 desembre 2020 13:46

event_note Nota de premsa

Ports finalitza les obres de reparació del port d'Arenys de Mar amb una inversió de 2 M€

  • S’han col·locat més de 60.000 tones de blocs d’escullera per recuperar i ampliar el perfil del dic i donar estabilitat i seguretat a la infraestructura davant la previsió d’increments de temporals deguts als efectes del canvi climàtic
  • La coberta de la llotja de peix blau disposa de 60 plaques fotovoltaiques que redueixen l’emissió de 7 tones de CO2 a l’any a l’atmosfera
  • El punt de recàrrega de vehicles elèctrics del port d’Arenys de Mar és el més utilitzat dels 14 punts instal·lats als ports catalans, amb una mitjana de càrrega de més de cinc hores al dia
arenys

El director general de Ports de la Generalitat, Joan Pere Gómez, ha visitat aquest divendres l’actuació duta a terme al dic de recer per arranjar els danys estructurals causats pel temporal Gloria. Durant la visita també s’ha vist el punt de recàrrega de vehicles elèctrics en funcionament, així com les plaques fotovoltaiques instal·lades a la coberta de la llotja de peix blau que generen energia solar per a l’autoconsum de la Confraria de Pescadors de Sant Elm.

Reparació de la infraestructura portuària

El temporal Gloria del passat mes de gener va causar danys estructurals a la part exterior del dic de recer que va quedar força descalçat en perdre pedres d’escullera i sorra. Així mateix, va afectar àrees tècniques concessionades, vials i estructures portuàries. Els impactes de les ones del temporal de forma continuada i amb gran intensitat i durada van provocar la pèrdua de blocs d’escullera en dos sectors del dic de recer.

Les obres d’emergència han consistit en la recol·locació  de peces d’escullera que eren fora de lloc i el reforç del dic de recer amb la col·locació de més de 60.000 tones d’escullera per reparar la part exterior i la part submergida de la infraestructura i poder retornar el perfil al dic, perdut amb el temporal.

El director de Ports ha comentat: “Hem invertit gairebé 2 milions d’euros per recuperar la funcionalitat del dic, assegurar l’estabilitat de la infraestructura, protegir-la de qualsevol nou episodi de temporal i donar recer a les activitats del port”. Joan Pere Gómez ha afegit: “hem fet un pas més i hem adequat la infraestructura per adaptar-la al canvi climàtic”.

Prèviament a l’actuació es va construir un vial d’accés provisional de quatre metres i mig d’amplada, que comença a la zona portuària entre el dic i la platja del Cavaió i continua per damunt de l’escullera fins a arribar a les dues zones afectades. Aquest vial es va fer per a la circulació dels camions que transportaven les peces d’escullera i la maquinària. Els pròxims dies s’arranjarà l’accés a la platja retirant els materials aportats i restituint els terrenys afectats, tot i que la part dels àrids emprats en el vial provisional es mantindran en aplec per al seu reaprofitament en futurs rebliments d’obres que es preveuen al port.

arenys

60 plaques solars

La Confraria de Pescadors de Sant Elm al port d’Arenys de Mar es produeix l’energia elèctrica per a l’autoconsum de les instal·lacions pesqueres amb la instal·lació de 60 mòduls de plaques fotovoltaiques de silici monocristal·lí, amb una potència de 400 watts, amb una inversió de 47.000 euros.

Les plaques solars han produït el mes de novembre 1.793 kWh i això suposa que han generat un 20,7% d’energia sobre la demanda energètica total de la Confraria de Pescadors i un estalvi en la factura elèctrica de 300 euros al mes.

Aquests mòduls s’han instal·lat a la coberta de la llotja de peix blau i l’energia  que se n’extreu és per a les dues llotges. Així queden incloses la sala de subhastes, la zona d’emmagatzematge i encaixat del peix, la càmera de gel, les oficines i els serveis complementaris.

L’actuació feta per Ports de la Generalitat s’emmarca en l’aposta del Govern català pel medi ambient i per les fonts d’energia renovables. Joan Pere Gómez ha dit al respecte que la col·locació d’aquests mòduls fotovoltaics a les instal·lacions de la Confraria de Pescadors de Sant Elm: “suposa una reducció de 7 tones d’emissions de CO2 a l’any a l’atmosfera, en benefici del medi ambient i del clima”. Gómez ha afegit que “perquè la implantació d’energies renovables a l’activitat pesquera sigui compatible amb el suport a les espècies protegides com la gavina corsa, hem col·locat un sistema espantaocells sobre les plaques que afavoreix tant el medi natural com l’eficiència energètica”.

Impuls a la mobilitat sostenible

El port d’Arenys de Mar s’ha dotat d’un punt de recàrrega semiràpida que permet la càrrega simultània de dos vehicles amb corrent altern i una potència de 22 kW.  S’ha posicionat com el punt més utilitzat dels 14 instal·lats en diferents ports catalans. El mes de novembre els vehicles elèctrics han estat carregant un total de 9.174 minuts; això equival a una mitjana de recàrrega de cinc hores al dia.
La recàrrega d’un vehicle, depenent si el vehicle es carrega parcialment o totalment, pot durar de 30 minuts a 3 hores. Aquest equipament instal·lat per l’Administració portuària ha tingut un cost de 6.200 euros.

El punt de recàrrega que s’ha ubicat a la zona d’aparcament del Portinyol, està degudament senyalitzat i amb accés garantit permanentment per als usuaris de qualsevol classe de vehicle elèctric estàndard.

Els usuaris d’aquest nou servei en poden fer ús mitjançant una aplicació específica en qualsevol telèfon intel·ligent, amb un codi QR, present al punt de recàrrega.

Joan Pere Gómez ha posat en valor que Ports ha invertit 212.000 euros per equipar 14 ports del litoral amb punts de recàrrega ràpida i semiràpida de vehicles elèctrics de nord a sud del país”. Gómez ha afegit: “Impulsem la mobilitat sostenible amb la circulació de vehicles elèctrics al Maresme  i  a la resta de la costa catalana per convertir Catalunya en un país atractiu per al vehicle elèctric”.

El projecte s’alinea amb el Pla estratègic per al desenvolupament de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya (PIRVEC), impulsat per l’Institut Català d’Energia (ICAEN).

4 de desembre de 2020

3  

Imatges

Fotografia

Fotografia 409

Fotografia

Fotografia 238

Fotografia

Fotografia 423

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 356

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia