Acció Exterior i Unió Europea

DEXI

Agenda 2030 i Pacte Verd Europeu

Solé, sobre els Quatre Motors per a Europa: "La nostra xarxa és fonamental perquè tenim un millor coneixement del territori i proximitat amb la ciutadania"

El conseller ha defensat que "les polítiques transformadores ens guien cap a una Europa més sostenible, justa i igualitària, solidària i integradora i cap a un planeta millor"

query_builder   4 desembre 2020 11:41

event_note Nota de premsa

Agenda 2030 i Pacte Verd Europeu

Solé, sobre els Quatre Motors per a Europa: "La nostra xarxa és fonamental perquè tenim un millor coneixement del territori i proximitat amb la ciutadania"

El conseller ha defensat que "les polítiques transformadores ens guien cap a una Europa més sostenible, justa i igualitària, solidària i integradora i cap a un planeta millor"

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha inaugurat la sessió de treball ‘Quatre Motors per a Europa: com reforçar el seu paper en la consecució de l'Agenda 2030 i el Pacte Verd Europeu?’. La jornada s’emmarca dins dels actes de la presidència catalana dels Quatre Motors per a Europa, i ha estat organitzat pel Govern de la Generalitat de Catalunya i el CIDOB.

DEXI

La presidència dels Quatre Motors per a Europa, que recau en Catalunya des del setembre, se centra en l’Agenda 2020 i el Pacte Verd Europeu, dos eixos prioritaris per al Govern de la Generalitat en temps de gestió de la pandèmia de la COVID-19.

“Som davant d’una crisi múltiple: de salut, de desigualtats, del model de globalització, derivada dels problemes estructurals en els sistemes econòmics i socials. A més, la COVID-19 ha impactat de forma negativa en la majoria dels ODS”, reconeix el conseller Bernat Solé, però que avisa que “malgrat tot, no renunciem a les ambicions i esperances que hem dipositat en l’Agenda 2030 i en el Pacte Verd Europeu, que ens han de servir per abordar les conseqüències de la pandèmia, i també per recuperar-nos a nivell social i econòmic, i per estar més ben preparats davant de futurs embats”.

El conseller Solé ha remarcat que “l’Agenda 2030 és l’agenda de la reconstrucció, de la resiliència i de la protecció, del tot lligada al Pacte Verd Europeu, que té com a objectiu la millora del benestar de les persones amb un full de ruta per a què Europa sigui climàticament neutra d’aquí al 2050”. Però Solé ha recordat que “l’assoliment d’una Europa climàticament neutra i del conjunt dels ODS no és una responsabilitat reservada únicament als estats. És una feina assumida amb convenciment pels governs dels Quatre Motors per a Europa” que aquest any ha focalitzat els seus esforços en la lluita contra la pandèmia i les seves conseqüències.

“El rol de la nostra xarxa és fonamental, perquè les regions tenim un millor coneixement del territori i disposem de la proximitat amb la ciutadania”, ha remarcat el conseller, que ha dit que en un acte com el d’avui “podem escoltar els experts, intercanviar experiències i bones pràctiques i  enriquir-nos mútuament per trobar respostes en benefici de les persones de l’Europa que volem” i “compartir polítiques de reactivació transformadores per una economia inclusiva socialment, que ens guiïn cap a una Europa més sostenible, més justa i igualitària, més solidària i integradora, que contribueixi a deixar un planeta millor”.

A la jornada hi han participat representants i responsables polítics dels quatre territoris que integren els Quatre Motors per a Europa: Alan Christian Rizzi, subsecretari de la Presidència de la Regió de Llombardia; Yannick Neuder, vicepresident d’Educació Superior, Recerca, Innovació i Fons Europeus del Govern d’Alvèrnia-Roine-Alps; Theresa Schopper, ministre d’Estat, responsable de Coordinació Política del Govern de Baden-Württemberg; i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé.

El director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible, Arnau Queralt, ha moderat la segona taula de debat El paper de les regions en la consecució del Pacte Verd Europeu i l'Agenda 2030 i el director del CIDOB, Pol Morillas, ha estat l’encarregat de cloure la sessió.

 

Els Quatre Motors per a Europa (4ME)

Constituïda el 1988, és una associació de cooperació interregional entre els territoris de Catalunya, Baden-Württemberg, Llombardia i Roine-Alps (actualment, Alvèrnia-Roine-Alps), amb l’objectiu d’incrementar les potencialitats econòmiques, científiques, socials i culturals d’aquests territoris que destaquen per ser punters a escala europea en aquests àmbits, així com internacionalitzar les quatre regions i les seves empreses i participar activament en la construcció europea, principalment per mitjà de posicionaments conjunts. La cooperació dels 4ME es basa en el principi de flexibilitat institucional.

Catalunya va assumir la presidència rotatòria dels Quatre Motors per a Europa de mans de la Llombardia en un acte institucional a Milà el 25 de setembre del 2020. El programa de la presidència catalana posa en el seu centre els 17 ODS de l’Agenda 2030, així com el Pacte Verd Europeu, per tal de reforçar la resiliència transformadora de les nostres societats. Inspirant-se en les tres dimensions de l’Agenda 2030 el programa està organitzat en tres resiliències: econòmica, social i ambiental.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia