El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, acompanyat del director de Transports i Mobilitat, David Saldoni, ha presentat avui a Banyoles la nova marca de transport a la demanada de la Generalitat de Catalunya “Clic.cat”. La nova marca s’anirà estenent a tots els serveis existents i s’incorporarà en els vehicles, els fulletons, les parades i els elements tecnològics de gestió. Des d’ara ja es poden veure en els serveis que es presten al Pla de l’Estany i al Gironès.
A l’acte de presentació, que s’ha celebrat a l’Ajuntament de Banyoles, també hi ha assistit l’alcalde del municipi, Miquel Noguer; el gerent de TEISA, Àlex Gilabert; i, el director dels SSTT del Departament a Girona, Pere Saló.
El transport a la demanda és una forma àgil i eficient per a garantir l’accés als serveis de transport públic a les zones rurals i de baixa densitat i permet que tots els ciutadans puguin tenir una opció de transport sostenible per atendre les seves necessitats de mobilitat i per accedir als centres sanitaris, socials i de serveis. El conseller Calvet ha explicat que des de l’any 1991 la Generalitat de Catalunya ha implantat serveis de transport a la demanda amb la col·laboració de les entitats locals, de manera que a dia d’avui “disposem de 233 línies que donen servei a més de 700 nuclis de població”.
Els serveis de transport a la demanda es caracteritzen perquè només es presten si hi ha un requeriment previ per part dels usuaris de manera que s’eviten els recorreguts ineficients i s’ofereix un servei molt ajustat a les necessitats reals dels usuaris.
Tradicionalment, el sistema de reserva dels serveis de transport a la demanda s’ha fet a través d’una trucada telefònica prèvia, però des del Departament de Territori i Sostenibilitat s’ha treballat en els darrers anys en la digitalització del sistema. Així, per a millorar la gestió i l’accés als serveis de transport a la demanda, actualment també hi ha aplicacions a iOs i Android que agilitzen i faciliten l’accés als serveis escurçant substancialment el temps necessari per a fer la reserva prèvia. En alguns casos, la reserva es pot fer fins a 15 minuts abans del servei.
Calvet: “la recepta de la mobilitat sostenible passa per més i millor transport públic”
En les directrius nacionals de mobilitat s’estableix que totes les zones del territori han de disposar d’un transport públic adequat a les seves necessitats de mobilitat. Així, en la primera d’aquestes directrius es contempla la implantació de sistemes de transport públic alternatius en urbanitzacions disperses i mesures per a la millora de la connexió amb la xarxa principal de transport públic, i en la 25a directriu s’estableix que cal millorar l’accés en transport públic entre els diferents nuclis de població aïllats i les capitals municipals i comarcals a través dels serveis a la demanda, l’obertura del transport escolar i l’habilitació de sistemes innovadors que satisfacin la demanda de la mobilitat en el món rural.
Durant la seva intervenció el conseller Calvet ha destacat la necessitat de “tenir cohesió territorial com a garantia de progrés”. “Vivim en un país que valora els conceptes de la cohesió, l’equitat, la resiliència del territori, però que després a través de l’Executiu els sap traduir en actuacions ben concretes, que neixen primer d’una observança de les necessitats del territori, però també, com ha de ser, de la petició i la demanda continuada per obtenir aquestes millores”, ha dit el conseller.
En aquest sentit, el transport a la demanda, contribueix a garantir aquesta equitat, alhora que fomenta una mobilitat sostenible. El conseller ha explicat que la recepta d’una mobilitat sostenible passa “perquè hi hagi més i millor transport públic” i adaptar-lo a les necessitats de cada zona. “És evident que les àrees metropolitanes i més denses necessitem unes determinades solucions per al transport públic, les zones interurbanes, unes altres, però també necessitem que el territori menys dens, més disseminat, tingui solucions”. Calvet ha explicat que “el transport a la demanda fa més de 30 anys que funciona a Catalunya amb la concertació dels ajuntaments i consells comarcals i ara s’ha fet un salt endavant per millorar-lo i ampliar-lo amb l’agregació que s’ha presentat avui”.
233 línies de transport a la demanda a 733 nuclis de població
La implantació dels serveis de transport a la demanda es segueix fent de forma progressiva ja que es considera un servei eficient per a atendre les demandes de mobilitat especialment en les zones rurals o en els nuclis de baixa densitat, com a complement de la xarxa de serveis regulars.
Amb el servei de transport a la demanda es pot oferir una cobertura territorial de la xarxa de transport públic als nuclis disseminats dels municipis i oferir una alternativa de mobilitat sostenible als col·lectius com la gent gran que viu en aquests municipis i que no disposen d’altres alternatives de mobilitat.
Així, l’any 2019 un total de 44.997 viatgers van fer us dels serveis de transport a la demanda el que suposa un increment del 15,6% pel que fa al nombre de viatgers respecte l’any 2018.
Lleida és la demarcació amb més serveis de transport a la demanda. Disposa de 124 línies de transport a la demanda que l’any 2019 van transportar 29.278 viatgers. La segueix la demarcació de Barcelona amb 45 línies de transport a la demanda i 2.505 viatgers l’any 2019. Girona, que disposa de 41 línies de transport a la demanda, és la demarcació que més viatgers va transportar després de Lleida, amb un total de 17.298. Per acabar, Tarragona, amb 23 línies de transport a la demanda, va transportar 10.119 viatgers l’any 2019 amb aquest mode de servei.