Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Jordà fent balanç dels ajuts

Teresa Jordà: "Culminarem els ajuts dels fons comunitaris de la Política Agrària Comuna amb els Fons Europeus de recuperació econòmica de la UE"

query_builder   7 desembre 2020 11:47

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "Culminarem els ajuts dels fons comunitaris de la Política Agrària Comuna amb els Fons Europeus de recuperació econòmica de la UE"

Des de 2011, l'import de les ajudes econòmiques de la Política Agrària Comuna a Catalunya a les explotacions i al desenvolupament rural superen els 3.300 milions d'euros

Enguany, el Departament d'Agricultura, malgrat la situació derivada de la COVID-19, ha avançat els terminis de pagament dels ajuts de la PAC corresponents a la convocatòria 2019 i 2020

 

Teresa Jordà fent balanç de les ajudes PAC
Teresa Jordà fent balanç dels ajuts del fons de Política Agrària Comunitària corresponents al 2019

“Els ajuts de la Política Agrària Comuna, que juguen un paper imprescindible per generar vitalitat al sector, ara seran culminats amb un projecte molt ambiciós, que no busca res més que reforçar l’estat del benestar i la capacitat productiva de Catalunya, reduir les desigualtats socials accentuades per la pandèmia i accelerar la transició cap a un model econòmic més sostenible i que són els fons de recuperació econòmica de la UE”. Així ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, a la roda de premsa celebrada avui al Departament d’Agricultura per fer balanç dels ajuts del fons de Política Agrària Comunitària gestionats ens els darrers 9 anys a Catalunya, així com els corresponents al 2019.

La titular d’Agricultura ha afirmat que “una part important dels Fons Europeus per a la Reconstrucció arran de la crisi de la Covid han de servir a Catalunya per a la transformació i modernització del sistema agroalimentari. Tenim més de 3.000 milions d’euros compromesos en 10 projectes transformadors. Des d’enfortir les cadenes curtes de comercialització, fins a la modernització del regadiu o la digitalització del sector”.

“Es tracta d’una injecció econòmica sense precedents que ja hem començat a treballar amb el sector. I que va acompanyada de totes les reformes necessàries per avançar i que ja estem treballant des de fa mesos de manera participada a través d’espais com el Consell de l’Alimentació de Catalunya”, ha afegit Teresa Jordà.

Pel que fa el balanç dels ajuts dels fons comunitaris de la Política Agrària Comuna (PAC), des de 2011, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha gestionat més de 3.325 M€ en ajuts directes i pel desenvolupament rural.

En relació amb l’any 2019, el Departament d’Agricultura ha treballat per garantir la gestió dels fons del PAC, vitals pel seu manteniment i modernització del sector agrari català, malgrat la situació derivada de la COVID-19; realitzant els pagaments dels ajuts corresponents a la Política Agrària Comuna a Catalunya.

Principals ajuts de la PAC a Catalunya

Així, el 2019, el Departament d’Agricultura va concedir 265M€ corresponents al primer pilar de la PAC i que consisteix en ajuts directes. Son ajuts finançats 100% per la UE que tenen com a objectiu fonamental donar suport a la renda dels agricultors i garantir la viabilitat econòmica de les explotacions agràries. Entre els anys 2011 a 2019, s’han concedit 2.390 M€ en ajuts directes al sector agrari, que han beneficiat a 93.000 pagesos i pageses de Catalunya.

En relació amb el segon pilar, corresponent al Programa de desenvolupament rural (PDR) de Catalunya 2014-2020, val a dir que és un dels principals instruments de què disposa la Generalitat de Catalunya per promoure una política estructural adreçada al món rural, el pressupost total d’aquest paquet d’ajuts és de 810 M€ (404,9 M€ a càrrec del DARP, 348,6 M€ del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i 57,3 M€ de l’Estat), dels quals Catalunya n’ha executat el 56%, és a dir, més de 460M€. Aquest import que s’ha dut a terme, garanteix la correcta execució dels fons europeus d’acord amb els objectius i fites fixades per la pròpia Comissió Europea.

Ara bé, si parlem d’imports convocats, el compromís és molt major per les diferents operacions del programa, atès que ja s’han convocat a data d’avui 794M€, que representen més del 97,92% dels imports programats i destinats a convocatòries d’ajut.

 Dins d’aquest segon pilar, destaca la línia d’ajuts adreçats a la sostenibilitat agrària, que en els darrers quatre anys ha mantingut una tendència a l’alça passant de 36 M€ el 2016 a 41M€ el 2019. En aquest mateix apartat, s’inclouen les línies d’ajut relatives a  l’agricultura i la ramaderia ecològica, que entre el 2016 i el 2019 ha incrementat el pressupost en 3,3 milions d’euros, el que representa un 33% més del 2019 respecte el 2016. El que més ha augmentat és la ramaderia, amb 1,84 milions d’increment (47%) mentre que l’agricultura ha augmentat en 1,47 milions (24%).

També en el marc del segon pilar i en línia amb els objectius del Departament d’Agricultura de vetllar per a garantir la continuïtat de les explotacions i el relleu generacional del sector, hi ha l’ajut a la primera instal·lació de joves agricultors/es, que des de la convocatòria de 2007 fins a la de 2019, ha aprovat la instal·lació de 4.056 joves, amb una despesa pública total de 120 M€.

D’aquests beneficiaris,1.723 (42 %) corresponen als anys 2007 a 2014, dins del  Programa de Desenvolupament Rural 2007/2013, amb un import de 53,8 milions d’euros (44%). La resta, 2.333 (57%), amb un import de 66,5 milions d’euros (55%), van ser concedits en el marc del Programa 2014/2020. Aquesta comparativa reflecteix l’increment de la incorporació de joves al camp dels darrers anys.

En relació aquests ajuts, al finalitzar els cinc anys de compromís requerits per poder accedir a aquesta subvenció, el 92% dels joves es mantenen a l’activitat agrària.

Sobre l’augment d’incorporacions de joves al camp i dels  ajuts a la competitivitat, amb l’augment dels ajuts a l’agricultura ecològica, Teresa Jordà ha afirmat que “per a aquest Govern, la finalitat de les polítiques de desenvolupament rural és fer un sector més fort i dinàmic. I posar totes les facilitats per estimular la transformació.  Els ajuts de la PAC, els ajuts del Pla de Desenvolupament Rural, han de ser llavor i estímul per a la modernització del sector”.

Podreu trobar els perceptors i imports d’aquests ajuts de l’any 2011 al 2019, distribuïts per territoris en els següent enllaç: https://bit.ly/2VAzssv

El futur de la PAC. Un Pla estratègic a mida de les necessitats del país

Pel que fa a les negociacions de la nova PAC, “l’acord dels 27 Ministres d’Agricultura és un punt de partida”, ha afirmat la consellera. Ara el Parlament haurà de negociar amb el Consell de la UE, format pels representants dels 27 estats membre. I en aquesta recta final de la negociació, “tot sembla indicar que la reforma de la PAC no aprofitarà l’oportunitat, perquè tot hauria pogut canviar molt,  però en realitat canviarà poc, tot i que hi ha un punt d‘evolució perquè serà més verda en línia al que planteja el “Green Deal” i l’estratègia “Farm to Fork”, ha afegit Jordà.

D’altra banda,  la consellera Jordà ha posat de relleu que “la proposta europea no ens agrada. Es perden fons i podem perdre capacitat des de Catalunya per distribuir-los d’una manera equitativa, d’acord amb el model agrari català; d’acord a la manera de ser i de fer d’aquest país”.

En aquest sentit, Teresa Jordà ha assegurat que “ja s’ha expressat al govern espanyol, i ho continuarem fent, que el Govern de la Generalitat reclama la regionalització dels fons i que els plans estratègics s’estableixin a nivell territorial, amb l’objectiu de poder fer una gestió més eficient i eficaç dels ajuts”. “És una reclamació que compta amb el suport de tot el sector. Assumit pel conjunt de les organitzacions representades a la Taula Agrària en un document que vam signar el desembre del 2018”, ha puntualitzat la titular d’Agricultura.

Els pagesos catalans han rebut abans la bestreta dels ajuts directes del 2020

Tal com s’ha fet en anys anterior, i actualment encara amb més motiu tenint en compte la situació excepcional en la que ens trobem, el Departament d’Agricultura, va acordar amb les organitzacions agràries efectuar el pagament de la bestreta del 70% dels ajuts directes de la Política Agrària Comuna (PAC) el mes de novembre. Així, els pagesos catalans han percebut ja 160 milions d’euros en concepte dels ajuts directes dissociats, de la sol·licitud de l’any 2020. L’import restant s’abonarà la setmana del 14 de desembre.

Amb aquests pagaments, els beneficiaris hauran rebut el 95% de l’import dels ajuts directes desconnectats de la PAC, corresponents a 2020, i el 100% en el cas del règim de petits agricultors. El 5% restant, juntament amb els ajuts associats, es liquidaran durant el primer semestre de 2021, un cop es verifiquin els límits pressupostaris.

Aquí teniu el link per descarregar el vídeo i àudio en alta qualitat de la roda de premsa:

https://drive.google.com/drive/folders/1PiHRUyBaAhFERGLWx9X_40NMc7n8Q-O8?usp=sharing

També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat i twitter.com/agriculturacat

 

1  

Imatges

Teresa Jordà fent balanç dels ajuts del fons de Política Agrària Comunitària

Teresa Jordà fent balanç dels ajuts del fons de Política Agrària Comunitària 89

1  

Fitxers adjunts

Informe Ajuts PAC

Informe Ajuts PAC
PDF | 3750