Agència Catalana de l'Aigua

Lluís Ridao i Marta Farrés durant la presentació del parc fotovoltaic a la depuradora de Sabadell

Les dues depuradores d'aigües residuals de Sabadell satisfaran un 21% del seu consum energètic amb fonts renovables

El director de l'ACA, Lluís Ridao i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, presenten la instal·lació de dos parcs fotovoltaics a les plantes depuradores de Riu Sec i Ripoll

query_builder   9 desembre 2020 14:07

event_note Nota de premsa

Les dues depuradores d'aigües residuals de Sabadell satisfaran un 21% del seu consum energètic amb fonts renovables

El director de l'ACA, Lluís Ridao i l'alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, presenten la instal·lació de dos parcs fotovoltaics a les plantes depuradores de Riu Sec i Ripoll


  • Amb una inversió superior al milió d’euros, els dos parcs fotovoltaics produiran 1.350 MWh/any, equivalent al consum anual de 200 habitatges i evitant l’emissió de 626 tones de CO2 a l’atmosfera

 

  • L’Agència està desplegant un pla d’eficiència energètica, potenciant l’energia fotovoltaica, la producció de biogàs i diverses mesures per fer més eficients les depuradores i satisfer el 78% de l’energia de les depuradores amb fonts renovables, amb una inversió global de 159 MEUR
Lluís Ridao i Marta Farrés durant la presentació del parc fotovoltaic a la depuradora de Sabadell
Lluís Ridao i Marta Farrés durant la presentació del parc fotovoltaic a la depuradora de Sabadell

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, acompanyat per l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, i el president d’Aigües Sabadell, Enric Blasco, entre d’altres autoritats, ha presentat avui la instal·lació de dos parcs fotovoltaics a les dues depuradores de Sabadell (Riu Sec i Ripoll), amb una inversió superior al milió d’euros .

 

Aquests parcs fotovoltaics, que ocuparan una superfície total d’11.541 metres quadrats, comptaran amb 1.873 mòduls elevats amb plaques solars: 1.029 a la depuradora de Riu Sec i 844 a la del Riu Ripoll. El model escollit -amb uns pilars que eleven les plaques solars- permet una millor orientació al sol i, per tant, el màxim aprofitament.

 

La potència instal·lada serà de 511 kWp a la planta del riu Sec i 400 kWp a la depuradora del riu Ripoll, amb una estimació d’una energia produïda anual de 1.350 MWh/any, equivalents al consum de 200 habitatges. Aquest projecte evitarà l’emissió de 626 tones de CO2 a l’atmosfera. L’energia fotovoltaica se sumarà també a la produïda pels nous aerogeneradors, instal·lats a principis d’aquest any i a l’aprofitament del biogàs derivat de la digestió del propi procés, assolint el 21% d’autoproducció d’energia neta al conjunt de les dues plantes depuradores de Sabadell.

 

Promoció de la biodiversitat

 

Una altra línia de treball que s’està portant a terme paral·lelament a les dues depuradores de Sabadell és la promoció de la biodiversitat dins i fora de les plantes. Es tracta de petites accions que ja s’han implantat a la planta del Riu Ripoll i que també s’estendran a la depuradora del Riu Sec. S’han creat zones de plantes amb flors per afavorir els pol·linitzadors, s’ha potenciat el control d’espècies invasores i els espais verds amb plantes pròpies de la zona que redueixen la petjada hídrica. També s’han diversificat els hàbitats i microhàbitats dins de la depuradora, amb la instal·lació de caixes niu, rocalles i un hotel d’insectes, entre d’altres.

 

Un 78% d’energia neta a les depuradores

 

Les actuacions explicades avui relacionades amb l’energia fotovoltaica s’emmarquen dins del Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya, que està desplegant l’ACA des de 2018. Aquesta iniciativa s’està abordant mitjançant tres eixos, consistents en la implantació de parcs fotovoltaics, la producció de biogàs i mesures per potenciar l’eficiència energètica. El Pla preveu una inversió global de 159 milions d’euros i fixa ja per a l’any vinent satisfer fins a un 18% de les necessitats energètiques provinents de fonts pròpies renovables (avui és del 14%) i, en el futur, aquesta xifra podria ascendir fins el 78%.

 

Generació fotovoltaica

 

L’ACA, en relació amb el primer eix (energia fotovoltaica) té previst implantar de manera progressiva instal·lacions d’energia fotovoltaica en diverses depuradores catalanes, fins arribar a una potència instal·lada total de més de 90 MW.

 

Entre 2020 i 2021 prop de 65 depuradores disposaran d’instal·lacions fotovoltaiques, que faran possible assolir fins a un 18% d’energia procedent d’aquesta font d’energia renovable. En aquest sentit, l’ACA té previst invertir 2,8 MEUR al llarg de 2021 en aquest àmbit.

 

 


Duplicar la producció de biogàs

 

El segon dels eixos del pla d’eficiència energètica de l’ACA és la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Actualment, l’energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, que representa un 14% del consum renovable i que comporten un estalvi energètic en la compra d’electricitat de 4,3 MEUR/any.

 

Aquest any, tot i les limitacions provocades per la Covid19, s’han fet auditories en 32 depuradores (concretament en el procés de digesió anaeròbia) per estudiar les possibles millores en la producció de biogàs. Abans que acabi l’any, es posarà en marxa un nou motor de cogeneració a la depuradora de Girona amb una potència instal·lada de 350 kW. També en els propers mesos es preveu noves instal·lacions de cogeneració a la depuradora de Vilafranca del Penedès, coincidint amb la seva ampliació, i a la depuradora de Navarcles- Sant Fruitós de Bages.

 

Amb aquestes actuacions i les previstes per als propers set anys, es preveu duplicar la producció de biogàs, passant del 14 al 37%.

 

Reducció del 10% amb eficiència energètica

 

El tercer eix del pla d’eficiència energètica de l’ACA, consisteix en millorar la eficiència energètica en les instal·lacions de sanejament. S’està, per tant, recopilant la informació de les millores en plantes que estan implantant la ISO 50.001 (les dues depuradores de Sabadell ja compten amb aquesta certificació), i ajudant  a les administracions actuants que tenen grans consums i encara no tenen la ISO implantada. La millora sistemàtica i continua en eficiència energètica ofereix possibilitats de reducció de consum de l’ordre del 10%.

 

 

9 de desembre de 2020

 

 

1  

Imatges

Moment de la presentació

Moment de la presentació 2554

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
DOC | 765

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia