Amb uns 200 joves inscrits procedents de 17 estats de les dues ribes de la Mediterrània, el fòrum consta de sis tallers, debats, taules rodones i activitats a càrrec de 16 organitzacions juvenils, institucions i xarxes euromediterrànies col·laboradores amb l’objectiu de posar en comú estratègies i bones pràctiques i d’exposar iniciatives concretes que puguin ser compartides per actors de l’altra riba i contribuir a establir, així, complicitats i aliances en la lluita contra el canvi climàtic.
En concret, els participants i ponents a les jornades provenen de diferents estats de la UE, entre els quals hi ha Itàlia, França i Grècia, i diversos estats de la riba sud, entre els quals hi ha el Marroc, Algèria, Tunísia, el Líban, Palestina, Egipte, Turquia o Israel.
L’objectiu del fòrum és impulsar aliances i cooperació entre la joventut en l’àmbit de la Mediterrània ja que, a més de compartir múltiples aspectes culturals i socials, també és una de les regions del món més vulnerables a l’escalfament global atès que hi augmenta un 20% més de pressa que la mitjana mundial. Justament l’endemà que finalitzi el fòrum, el 12 de desembre, se celebra el 5è aniversari de l’Acord de París, la conferència mundial del clima que representa el compromís dels governs per aconseguir que la temperatura del planeta no s’incrementi més de 2ºC.
Tal com ha explicat aquest matí durant la presentació de les jornades la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Georgina Oliva, el fòrum respon al compromís del Govern de la Generalitat amb els reptes globals, l’agenda climàtica a la Mediterrània i el paper dels i les joves en aquesta lluita de transformació: “el jovent està preparat per liderar la revolució verda que ha de posar la vida al centre de tot i fer possible un món amb drets i acompanyament, que valgui la pena viure-la”.
En aquest sentit, la secretària ha recordat que les joves ja estan liderant aquesta revolució amb iniciatives com les de Greta Thunberg o Fridays for Future, però també amb l’auge del moviment feminista entre les adolescents, de les associacions juvenils de defensa de l’accés a l’habitatge, de l’educació en el lleure o d’artistes que dissenyen roba sostenible. “Cal una transformació de la mà de gent valenta, innovadora i lluny dels poders fàctics. Que faci possible el dret de ser acollida i de ser vista com una veïna més. I el dret de tenir un mar Mediterrani no només lliure de plàstics sinó també de morts, per passar a ser un mar de vida”, ha indicat Oliva, que ha conclòs asseverant que “aquest canvi es farà amb les joves, o no es serà possible”.
En el mateix sentit, la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Elisabet Nebreda, ha indicat durant la inauguració del fòrum que el canvi de mentalitat que la joventut ha aportat en la lluita contra el canvi climàtic és imprescindible. “És esperançador veure com les joves heu esdevingut una eina de transformació i progrés en aquest canvi. Ens heu demostrat com un teixit associatiu fort ha influït en l’agenda política a tots nivells, a més de silenciar les veus que acusen la joventut de ser despreocupada, irresponsable i egoista”, ha dit als participants del fòrum.
Així mateix, Nebreda ha recordat que Catalunya disposa des del 2017 d’una estratègia pròpia contra el canvi climàtic i que té també el Pla nacional per a l’Agenda 2030. A més, ha subratllat que els espais de concertació, com és el cas d’aquest fòrum, són necessaris per liderar sinergies.
La secretària d’Acció Exterior es mostra optimista en veure “una nova generació d’activistes contra el canvi climàtic que desafia l’escepticisme i l’apatia actuals i busca sacsejar consciències”. “Des de les institucions vetllarem per apoderar i donar veu a la joventut mediterrània i utilitzar el seu poder transformador en àmbits tan importants com el del canvi climàtic, que ens ajudi a modelar les polítiques que estem duent a terme””, ha assegurat. “Que la pandèmia no actuï com a cortina de fum davant dels grans reptes que afrontarem”, ha conclòs Nebreda.