Interior

CS

Conseller Sàmper: "Hem impulsat una Taula de Treball per evitar la fractura social dels desnonaments"

query_builder   9 desembre 2020 18:12

event_note Nota de premsa

Conseller Sàmper: "Hem impulsat una Taula de Treball per evitar la fractura social dels desnonaments"

Foto

El conseller d’Interior, Miquel Sàmper ha anunciat avui que “estem impulsant una Taula de Treball formada per entitats socials, grups de defensa de Drets Humans, col·legis professionals, partits polítics amb representació al Parlament de Catalunya i el Departament d’Interior amb l’objectiu de socialitzar l’actuació davant d’un desnonament, compartir coneixements i buscar totes les millores possibles per tal que el llançament que es fa en un desnonament no comporti la fractura social que actualment es dona a la societat”.

Sàmper ha fet aquestes declaracions, en el marc de la seva compareixença a la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, on ha explicat  quines seran les línies de treball del Departament d’Interior.

El titular d’Interior ha explicat també que ha demanat “la integració del Departament d'Interior al Protocol d’execució de les diligències de llançaments als partits judicials, tant el que es va fer per la ciutat de Barcelona com el que es va signar per tot el territori català, ambdós del 2013”.

El conseller ha destacat que “des del Departament d’Interior s’ha encarregat a la Direcció General d’Administració de la Seguretat un informe anual, que es presentaria a la societat, on expliqui la realitat dels desnonaments des del punt de vista dels afectats”.

El Departament d’Interior és també present a la Taula d'Emergència Social, constituïda el passat mes de juny a iniciativa del Síndic de Greuges, que aplega entitats socials representatives del tercer sector i té com a objecte principal atendre Ia situació d'emergència social derivada de Ia crisi per la COVID-19.

La finalitat de la Taula d'Emergència Social és incidir en les polítiques públiques i les mesures que es duguin a terme per atendre les necessitats socials extraordinàries derivades de la situació de crisi sanitària, social i econòmica a Catalunya. En aquest sentit, el conseller  ha explicat que “pel que afecta al Departament d’Interior, la Taula ha realitzat un seguit de propostes i recomanacions sobre l’operativa policial en els desnonaments d'habitatges de persones i famílies en situació de vulnerabilitat social”.

Sàmper ha posat en valor que “els desnonaments són una qüestió que em preocupen, com a ciutadà i com a conseller d’Interior i responsable del Cos de Mossos d’Esquadra”. “Em preocupen perquè, malgrat no ser els agents directament implicats, com ho podrien ser els serveis socials o el poder judicial, tenim l’obligació d’actuar-hi com a policia judicial en cas que hi hagi una petició d’auxili”, ha dit.

En aquesta línia, Sàmper ha explicat que s'està valorant reforçar la tasca de l’àrea de mediació dels mossos amb l’objectiu de fer “una tasca de facilitadors en totes les gestions que puguin resultar necessàries”.

El titular d’Interior s’ha mostrat contundent “davant d’aquesta situació, ens cal prendre una actitud proactiva, anticipar-nos a aquesta causa social i proposar solucions. Una qüestió que, a més, concebem com un problema col·lectiu, que interpel·la no només a les organitzacions i a les institucions sinó a tota la societat en el seu conjunt”.

En aquest sentit, Sàmper ha reconegut que “nosaltres, com a polítics hem d’aportar respostes, és la nostra responsabilitat i obligació però com a ciutadans d’aquest país també ens hem de fer nostre aquesta qüestió i empatitzar amb aquelles persones que, malauradament, la pateixen i tot el seu entorn”.

“El fenomen de l’ocupació i els conseqüents desnonaments és complex i cal que sigui abordat amb tota la seva complexitat”, ha afegit.