Institut Català de les Dones

La consellera Budó durant la reunió.

Budó: "Volem i estem construint un nou país on la perspectiva de gènere impregni totes les actuacions i polítiques de la Generalitat, de les administracions i la societat"

query_builder   9 desembre 2020 19:42

event_note Nota de premsa

Budó: "Volem i estem construint un nou país on la perspectiva de gènere impregni totes les actuacions i polítiques de la Generalitat, de les administracions i la societat"

La consellera Budó durant la reunió.

La consellera del Departament de la Presidència, Meritxell Budó, ha presidit aquesta tarda la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència Masclista (CNVM), màxim òrgan de coordinació a Catalunya en aquesta lluita. La reunió, que s’ha realitzar telemàticament, ha comptat amb representants d’una seixantena d’organismes de la Generalitat, institucions, organitzacions socials i professionals.

Budó ha tingut paraules de reconeixement per a les entitats i organismes que recolzen i acompanyen a totes les dones i els seus fills i filles que, malauradament, han patit o estan patint situacions de violència masclista. I els ha l’agraït en nom del Govern de la Generalitat “la col·laboració i el compromís per avançar en l’abordatge d’aquest greu problema”. 

La consellera ha subratllat el fet que “la pandèmia de la Covid-19 i les circumstàncies excepcionals de confinament que ens toca viure han agreujat més la vulnerabilitat de les dones en situació de violència masclista i de les seves filles i els seus fills. Les ha exposat a un major risc de patir-la, degut a l’aïllament social i la convivència contínua amb l’agressor”. I ha exposat que “durant el confinament estricte es van incrementar les trucades a la línia 900 900 120 en un 83%, però en algunes setmanes es va produir un augment de més del 100% en comparació als darrers anys. Només en els mesos d’abril, maig i juny es van assolir gairebé 4.000 trucades, quan les xifres totals anuals dels darrer anys se situen una mica per sobre de les 9.000 a l’any”.

Meritxell Budó ha remarcat que confiem que la modificació del tot necessària de la Llei 5/2008 representi un avenç per a garantir els drets de les dones i llurs filles i fills en situació de violència masclista. Aquesta modificació incorpora àmbits claus, com la introducció de la violència institucional i la violència digital, l’ampliació de la formació de professionals, l’enfortiment de la diligència deguda, el consentiment sexual, la interseccionalitat i la intervenció psicològica en els menors d’edat”.

La consellera ha conclòs que “volem i estem construint un nou país on la perspectiva de gènere impregni totes les actuacions i polítiques de la Generalitat, de la resta d’administracions i la societat sencera. Volem un país on treballem plegats –administracions, entitats, justícia, empreses, escoles, ciutadania–, encara de manera més coordinada per eradicar aquest greu problema. Entre totes i tots construirem una societat catalana on les dones podrem créixer com a ciutadanes sense por a ser víctimes de cap tipus de violència”.

Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez, ha destacat que en el recentment celebrat  II Congrés Internacional per a l’Erradicació de les Violències Masclistes, dedicat a aprofundir en les violències en temps de pandèmia, “les analistes internacionals han reiterat que  la violència és estructural,  d’una banda la violència econòmica  ha colpejat  les dones amb acarnissament,  i de l’altra la violència masclista,  perquè ha fet  l’únic que sap fer,  reproduir i reassegurar el poder patriarcal”. 

Laura Martínez ha celebrat la recent constitució del Grup de treball sobre tràfic i explotació sexual de dones i nenes en el marc d’aquesta Comissió amb 23 vocalies per “treballar coordinadament per realitzar una detecció de les principals dificultats que troben les dones i nenes de tràfic i explotació sexual en relació a l’accés al suport i recursos de l’administració pública i garantir els seus drets”. A més, ha informat de la bona acollida de la campanya “Diposita aquí el teu masclisme” amb adhesius amb aquest lema que els municipis mostren en les papereres públiques, i “un cop ja l’hem desplegada en l’àmbit públic”, ha explicat, “estem produint una nova versió per difondre-la en l’àmbit privat i entre el jovent”. La presidenta de l’ICD també ha explicat el treball que s’està desenvolupant per “garantir a les dones en situació de violència masclista el dret a comptar, immediatament, amb la seva assistència lletrada, una persona que està de la seva part i al seu servei professional”.

També han intervingut Antoni Reig, director del Consell Català de l’Esport,  i la Dra. Anna Vilanova, professora de Sociologia de l’Esport, per explicar el Curs formatiu Violències sexuals en l’esport: conèixer, prevenir i actuar, impartit a l’Institut Nacional d’Educació Física de Catalunya del Departament de la Presidència; Alicia de Peray, cap del Gabinet de Seguretat de la Direcció General d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, que ha exposat la situació actual del Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, la formació i la implantació a les entitats adherides; i Montserrat Sanchez, sub-directora general de Lluita contra la Violència Masclista del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, qui ha exposat l’ Estat de desenvolupament del Pla contra la violència masclista en situació COVID i els reptes per al 2021 d’aquest Departament.

La sub-directora general de la Cartera de Serveis i el Mapa Sanitari del Departament de Salut, Anna Mompart, ha presentat el Nou Model d’atenció a la salut de les dones en situació de violències masclistes i la dels seus fills i filles; Maite Aymerich, directora general de Currículum i Personalització del Departament d’Educació, ha explicat el Pla escoles lliures de violència; i el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, ha presentat els Nous protocols per a l'abordatge de la violència masclista a la Plana de Lleida i a l'Alt Pirineu i Aran, del Circuit territorial d’abordatge de la violència masclista de Lleida.

Per part d’altres institucions i entitats hi ha intervingut Carme Figueras, consellera del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, qui ha presentat els resultats de l’Informe 128/2000 sobre l’accés lliure a continguts de pornografia a Internet. Webs que normalitzen la desigualtat i els actes de violència masclista; Alba Garcia, secretària de Dones i de Cohesió Social de Comissions Obreres de Catalunya, qui ha presentat el nou projecte Locals de Comissions Obreres amb Portes Violetes; i Eva Maria, secretària d'Igualtat i Formació Professional de la Unió General dels Treballadors de Catalunya, qui ha explicat la campanya Eradiquem les violències masclistes. Tolerància Zero, Ni a la feina ni enlloc, i el programa del SIAM.