Salut

_

Salut dona per estabilitzat el brot a la residència geriàtrica Sant Hospital de Tremp

query_builder   10 desembre 2020 17:09

event_note Nota de premsa

Salut dona per estabilitzat el brot a la residència geriàtrica Sant Hospital de Tremp

  • Divina Farreny: "Vam intervenir des del primer moment en què es detecta un positiu a la residència"
  • Eduard Sanjurjo: "Hem fet més de 140 videotrucades per tal de tenir les famílies informades"
Sanjurjo, Farreny i Amorós, en roda de premsa telemàtica aquest migdia.

La Gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la Delegada Territorial del Govern de la Generalitat a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, han explicat aquest matí, acompanyades del Director Assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, les mesures que s’han dut a terme per tal de controlar el brot de Covid-19 a la residència geriàtrica Sant Hospital de Tremp, després que el 28 de novembre el centre fos intervingut pel Departament de Salut. Des d’aquesta data, la prioritat de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) -gestor temporal del centre-, ha estat estabilitzar la situació clínica dels residents i millorar els circuits assistencials i d’informació amb les famílies.

Tot i que la intervenció oficial va tenir lloc el dia 28 de novembre, les visites diàries al centre ja havien començat el dia 20 del mateix mes, moment en què es va detectar el primer positiu, tal i com ha explicat Farreny. “Insistim que la intervenció es fa des del primer moment en què es detecta un positiu, ja que els tècnics de Salut Pública i els referents de residències d'atenció primària fan un acompanyament per supervisar, vigilar i fer seguiment de les mesures que cal aplicar. Es dona un marge al centre per veure si pot assumir aquestes mesures amb els professionals que té, i quan es veu que no, s’aplica la intervenció més intensa”.

El Dr. Sanjurjo ha afegit que, arran de la intervenció, GGS ha aplicat els protocols de sectorització i atenció sanitària. “A partir del mateix dia 29 vam establir, amb personal propi de l'hospital i de l'Àrea Bàsica de Salut de Tremp, tres equips mèdics que han passat visita fins ara cada dia en torn de matí, juntament amb infermeria, per treballar a la residència com si fos un hospital”.

S’han creat també circuits de comunicació amb les famílies, així com un servei de suport psicològic per a tots els afectats. “Hem fet més de 140 videotrucades i cada dia s'ha donat informació, ja sigui per l'equip mèdic, l'equip social o els administratius, en funció de l'estat del pacient, per tenir les famílies informades”, ha explicat el responsable assistencial de l’Hospital.

Divina Farreny ha dit que "la situació clínica en aquests moments a la residència està estabilitzada i l'atenció directa, en vies de solució, però continuarem amb la incorporació de personal". I és que a dia d'avui s'han incorporat ja un total de 19 professionals sanitaris que, juntament amb sanitaris de GSS i de l'Hospital Comarcal del Pallars, estan donant suport per poder estabilitzar la situació.

Tot i això, la Gerent de la Regió Sanitària Lleida i de l'Alt Pirineu i Aran ha volgut deixar clar que encara queden unes setmanes de “força treball; per això ja han estat diverses les reunions de treball que s'han realitzat conjuntament amb la Delegació del Govern a l’Alt Pirineu i l'Aran, amb alcaldes de la comarca i presidents dels consells comarcals, per informar de com s’està revertint aquesta situació complexa i donant la millor atenció als residents".

La residència té ara mateix 92 residents positius, 13 dels quals han estat derivats a l’Hospital Comarcal del Pallars. Fins al moment, han mort 42 persones per la Covid-19 i 3 més per altres causes. 

Salut ja ha anunciat que, un cop superat el brot, durà a terme els estudis i els informes pertinents sobre la gestió i la situació anterior a la intervenció de la residència, per tal de depurar responsabilitats.

Enllaç per a descarregar la roda de premsa:
https://wetransfer.com/downloads/10df10bf6e1446b25b0250e678e2b08620201210133241/0f9c46b451fb93c8926880cdaee37f4d20201210133310/357372