Cultura

El Departament de Cultura presenta a Bonastre el catàleg de l'exposició "Tota pedra fa paret: la pedra seca a Catalunya"

query_builder   11 desembre 2020 12:09

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura presenta a Bonastre el catàleg de l'exposició "Tota pedra fa paret: la pedra seca a Catalunya"

  • És una de les accions de divulgació que impulsa el Govern, arran del reconeixement, ara fa dos anys, de la tècnica de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial per part de la UNESCO
FOTO

Amb motiu del reconeixement de la tècnica de la pedra seca com a patrimoni cultural immaterial per part de la UNESCO, el novembre de 2018, el Departament de Cultura, junt amb l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional, porten a terme accions de divulgació d’aquesta tècnica, i una d’aquesta accions és l’exposició itinerant “Tota pedra fa paret: la pedra seca a Catalunya”, sobre les construccions i les tècniques presents al nostre país.

El proper dilluns 14 de desembre, a les 18 hores, tindrà lloc l’acte de presentació a Bonastre (Baix Penedès) del catàleg de l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”, coincidint amb la itinerància en aquesta població. L’acte de presentació comptarà amb l’alcaldessa de Bonastre, Ester Bartra, i la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, M. Àngels Blasco i la presidenta de l’Institut d’Estudis Penedesencs, Dolors Garcia Martínez. El catàleg recull les 204 imatges i els 8 gràfics de les tipologies més freqüents o de més difícil comprensió a simple vista.

L’exposició va veure la llum per primer cop el 14 de novembre de 2019 al Centre d’Interpretació de la Pedra Seca de Torrebesses (Segrià), i des de llavors, ha itinerant per sis poblacions més d’arreu de la geografia catalana.

La mostra, eminentment fotogràfica, pretén oferir una panoràmica àmplia sobre aquest llegat constructiu, majoritàriament vinculat a l’agricultura, la ramaderia, l’abastament d’aigua i les comunicacions terrestres, que va permetre als nostres avantpassats domesticar l’entorn i créixer econòmicament. Posa èmfasi en les variants tipològiques més característiques del nostre país, en la diversitat territorial i en la rica realitat associativa que en sosté la pràctica, i explica, també, la vigència actual d’aquesta arquitectura, harmònica amb l’entorn natural i la sostenibilitat.

L’exposició ja té previstos tots els llocs i les dates de la itinerància fins a finals de 2022, i diverses entitats i ajuntaments ja hi ha mostrat interès. Per aquest motiu, el Departament de Cultura n’està produint una còpia, que permetrà que pugui ser visitada en dues poblacions diferents de manera simultània.