Polítiques Digitals

El conseller Puigneró durant el discurs de presentació de l'Àrea 5G Penedès

La posada en marxa de l'Àrea 5G Penedès obrirà noves oportunitats en el camp de l'atenció sociosanitària, la mobilitat, l'entreteniment i el talent

query_builder   14 desembre 2020 12:30

event_note Nota de premsa

La posada en marxa de l'Àrea 5G Penedès obrirà noves oportunitats en el camp de l'atenció sociosanitària, la mobilitat, l'entreteniment i el talent

El conseller Puigneró durant el discurs de presentació de l'Àrea 5G Penedès
  • És un projecte de desenvolupament territorial impulsat pel Departament de Polítiques Digitals amb la col·laboració de Mobile World Capital Barcelona i Fundació i2CAT, i amb el suport de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, TICAnoia, Neàpolis i Telefónica
  • En la fase inicial, l’Àrea 5G disposarà d’àrees de cobertura a Igualada i Vilanova i la Geltrú aprofitant el desplegament comercial previst per Telefónica
  • Les àrees 5G, que s’implementaran arreu de Catalunya, pretenen agregar diferents iniciatives dirigides a promoure aquesta tecnologia: activitats de formació i disseminació, tallers, proves de concepte i laboratoris


Aquest matí s’ha presentat l’Àrea 5G del Penedès, una proposta impulsada per la Generalitat de Catalunya, a través del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, i emmarcada dins de l’Estratègia 5G de Catalunya. Aquest projecte ha comptat amb la participació i col·laboració de Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament d’Igualada, l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, TICAnoia, Neàpolis i Telefónica.

L’objectiu de l’Àrea 5G Penedès es basa en el desplegament de la xarxa 5G comercial de Telefónica per tal de promoure la formació i disseminació, la realització de workshops, l’ús d’un laboratori i l’impuls de projectes pilot i proves de concepte sobre aquesta tecnologia. D’aquesta manera es preveu promoure l’acció conjunta de la indústria -que pot desenvolupar solucions amb vocació de servei finalista basades en 5G-, la societat civil, les administracions i l’acadèmia per al desenvolupament de solucions integrades, definint un model de govern específic i personalitzat per dinamitzar, atraure iniciatives i repercutir de forma global en el territori. L’Àrea 5G Penedès inclou la vegueria del Penedès, que abasta les comarques de l’Anoia, l’Alt Penedès, el Baix Penedès i el Garraf. En la seva fase inicial, l’Àrea disposarà d’espais de cobertura a Igualada i Vilanova i la Geltrú, aprofitant el desplegament comercial previst per Telefónica.

Durant la presentació d’aquesta nova Àrea 5G, la quarta que es posa en marxa, el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha anunciat que “el Departament de Polítiques Digitals ha presentat als fons de reactivació econòmica europeus NextGenerationEU un gran projecte per potenciar les Àrees 5G i el desplegament de la 5G al territori amb un import de 25 milions d’euros”. “Això ens permetrà maximitzar l’impacte i objectius de les diferents àrees 5G tant a nivell territorial com a nivell sectorial en els seus àmbits d’especialització”, ha afegit el conseller, que ha recordat la importància de les Àrees 5G “per garantir el dret del territori a innovar des del territori”.

La posada en marxa de l’Àrea 5G permetrà una important dinamització econòmica i foment de la innovació al territori, millorant així la competitivitat de les empreses. Això serà possible gràcies a la realització de projectes pilot que ajudaran a empreses i agents a transformar la seva gestió per ser més eficients transformant el seu model de negoci i creant sinèrgies amb altres actors de l’ecosistema.


Sectors de creixement a la zona

L’Àrea 5G s’espera que sigui una eina clau per al desenvolupament de diferents indústries i serveis d’especial importància al territori. En el cas de l’atenció sociosanitària, ja existeixen diferents projectes que poden veure’s impulsats per l’arribada de la 5G. Destaca el 4D Health Innovation Simulation Center, a Igualada, que pot convertir-se en el punt de referencia de Catalunya en matèria de 5G aplicada. També existeixen al Garraf altres projectes d’aquest àmbit que se’n poden beneficiar, com ara els Projectes d’especialització i competitivitat territorial (PECT), “Envelliment actiu i saludable i dependència” o la feina realitzada des de l’Institut de la Robòtica per a la Dependència (IRD).  Altres sectors com la mobilitat i el vehicle connectat també podran utilitzar la cobertura 5G per a la creació de nous projectes i serveis.

En l’àmbit dels mèdia i l’entreteniment, la ciutat de Vilanova i la Geltrú ja compta amb diverses iniciatives: un grau de formació professional en videojocs i entorns virtuals o iniciatives com el projecte europeu MedGaims, centrat en la realitat virtual i la gamificació en entorns turístics, així com un laboratori de realitat virtual, liderat per la Fundació i2CAT i sota el paraigua de l’agència pública d’Innovació Neàpolis. Sumades a l’arribada del 5G, totes elles poden afavorir la retenció de talent, així com atraure nous professionals digitals i generar necessitat de perfils TIC qualificats.

Eduard Martín, CIO i director del programa 5G de Mobile World Capital Barcelona, ha destacat que “l’Àrea 5G Penedès donarà eines a les empreses per desenvolupar projectes punters amb tecnologia 5G en àmbits com el sector sociosanitari, la mobilitat o l’entreteniment, que tinguin un impacte per al creixement de la zona”.

En la mateixa línia, el director de Tecnologia i Innovació de la Fundació i2CAT, Sergi Figuerola, ha apuntat que "la posada en marxa de l’Àrea 5G Penedès serà una oportunitat pel teixit econòmic, que aprofitarà el potencial de futur de la tecnologia 5G per impulsar diversos projectes i iniciatives ja existents al territori. Un exemple d’això serà el laboratori de realitat virtual de la Fundació i2CAT i Neàpolis, des d’on s’investiguen nous sistemes d’holoconferència. A través de les possibilitats de l'Àrea, les aplicacions que s'hi treballen es recolzaran en els beneficis de la 5G per transformar-se i desenvolupar, així, un sistema més punter, més innovador i més útil pel destinatari final".

Per al Director General de Telefónica a Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears i Regió de Múrcia, “la nostra participació a l’Àrea 5G Penedès és una mostra més de l’aposta de Telefónica pel desplegament de 5G a Catalunya, que arribarà a finals d’any a més d’un 80% de la població catalana”.

 

Estratègia Àrea 5G

Aquest projecte se suma a l’Àrea 5G Terres de l’Ebre, a l’Àrea 5G de Terres de Ponent i l’Àrea 5G Camp de Tarragona presentats els darrers mesos i que van dirigits a la dinamització i digitalització dels sectors rural, agroalimentari, comercial, turístic, portuari, logístic o energètic, entre d’altres.

Les Àrees 5G neixen amb l’objectiu de potenciar l’ecosistema català del 5G i convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant d’aquesta tecnologia. Els seus objectius són millorar a tot Catalunya els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals i fomentant una economia digital més enllà de les zones urbanes.

Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de coinversió publicoprivada i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci.

 

2  

Imatges

Puigneró_discurs presentació Àrea 5G Penedès

Puigneró_discurs presentació Àrea 5G Penedès 7999

Presentació Àrea 5G Penedès

Presentació Àrea 5G Penedès 2926

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia