Drets Socials

El servei de menjador del Casal Cívic de Banyoles impulsa un projecte comunitari i d'inserció laboral

query_builder   14 desembre 2020 13:41

event_note Nota de premsa

El servei de menjador del Casal Cívic de Banyoles impulsa un projecte comunitari i d'inserció laboral

Es tracta del setè equipament cívic que du a terme un projecte d’aquestes característiques, en què la intervenció d’una entitat d’inserció sociolaboral incorpora una mirada comunitària i inclusiva al servei de menjador

El Casal Cívic de Banyoles posa en marxa un nou projecte de la mà de Junts i Endavant, una entitat que treballa per garantir la participació activa de persones amb discapacitat intel·lectual del Pla de l’Estany. L’associació gestionarà a partir d’avui el servei de cafeteria-menjador d’aquest equipament del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Es tracta del setè casal de la Generalitat que endega un projecte per convertir el menjador en un espai socialitzador i inclusiu, en la línia de l’acció comunitària que es promou des de la xarxa d’equipaments cívics.

En aquest sentit, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies  ha signat un conveni que autoritza la gestió de cuina, cafeteria i menjador a Junts i Endavant, per tal que esdevinguin espais de treball inclusiu, des de la igualtat d’oportunitats i amb el convenciment que el desenvolupament personal, comunitari i laboral de les persones amb discapacitat és important, tant pels mateixos treballadors, com pel conjunt de la societat.

Per fer-ho possible, Junts i Endavant, en col·laboració amb l’entitat AD'Iniciatives Socials Vitrall, durà a terme una formació en l’àmbit de l’hostaleria, mitjançant els programes de l’entitat subvencionats pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). Un cop finalitzada la formació, els alumnes faran les pràctiques a la cafeteria-menjador del Casal Cívic.

 

Una gestió amb mirada comunitària

La xarxa d’equipaments cívics del Departament ofereix serveis específics per a les persones usuàries com els de perruqueria, podologia, cafeteria o cafeteria-menjador. Tradicionalment aquests serveis s’han gestionat a través d’una concessió a la qual accedeixen empreses després de participar en un concurs obert.

A principis del 2019, en comprovar que algunes cafeteries-menjador quedaven sense servei per manca de participants en els concursos o es produïen jubilacions sense possibilitat de fer una cessió de contracte, es va iniciar una reflexió sobre el model. Fruit d’aquest procés i amb la idea de reforçar els equipaments com a eines per impulsar polítiques i accions comunitàries, es van fixar com a objectius incorporar el món associatiu que treballa en l’àmbit de la inserció laboral i alhora reforçar els serveis de menjador com un recurs comunitari per a persones en situacions de vulnerabilitat o de soledat no volguda.

Amb aquesta vocació, el Departament va dissenyar el model de “menjador socialitzador” que ja s’ha implantat en 7 equipaments, on la intervenció d’una entitat d’inserció sociolaboral incorpora aquesta mirada comunitària i inclusiva en la gestió del servei.

Així doncs, els “menjadors socialitzadors” permeten d’una banda, la integració comunitària de nous usuaris que fan ús del servei (persones en situació de vulnerabilitat, soledat no volguda, etc.) i, de l’altra, s’afavoreix la formació, les pràctiques i la inserció laboral en l’àmbit de l’hostaleria com a eina d’inclusió al món del treball de la mà d’associacions i fundacions d’inclusió social.